XΡΗΜΑτιστήριο
→ Ελαφρά ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την προηγούμενη Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.633,06 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,48%, τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,65%, της μεσαίας να υποχωρεί κατά 0,84% και της μικρής να σημειώνει οριακή άνοδο 0,02%. Την επομένη, παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, επικράτησαν ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.668,49 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,98%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 232 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις. O γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.698,73 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,82, ενώ οι επιμέρους δείκτες στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν άνοδο. Τη μεγαλύτερη είχαν αυτοί των μέσων ενημέρωσης και των τραπεζών, ενώ απώλειες κατέγραψαν εκείνοι των τροφίμων και των κατασκευών. Την επομένη επικράτησε κύμα ρευστοποιήσεων, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να κλείνει στις 3.616,59 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,22%. Από τις μετοχές που κινήθηκαν 28 σημείωσαν άνοδο, 249 κατέγραψαν απώλειες και 25 παρέμειναν σταθερές.
→ Παροχές και στο βάθος… ΔΕΘ! Φορολογικό, ΕΚΑΣ και ΟΓΑ επανέρχονται στο τραπέζι των παροχών.
→ Ποια η εξέλιξη της πολυαναμενόμενης αναθεώρησης του πτωχευτικού δικαίου στη χώρα μας; Πόσες περιουσίες πρέπει ακόμα να χαθούν ώστε να φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες να πάρουν μέτρα;
→ Για να δούμε αν οι πληρωμές μέσω του πανευρωπαϊκού συστήματος sepa οδηγήσουν σε φθηνότερες τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο των περισσότερων συναλλασσομένων.
→ Ποιοι θα χάσουν και ποιοι θα κερδίσουν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο; Με ποιες διαδικασίες και λογικές θα αλλάξει ο χάρτης για τις ενισχύσεις των περιφερειών; Μπλε και πράσινα στρατόπεδα, για μια ακόμη φορά;
→ Παρά τις όποιες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών, η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων βοήθησε στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των δεικτών του ΧΑ.
→ Ποιοι να είναι οι λόγοι που εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα και μάλιστα από τα μεγάλα, θέλει να απεμπλακεί από τον κλάδο των ασφαλειών, πουλώντας ακόμα και τη θυγατρική του εταιρεία;
→ Αφού δεν μπορούν να ελέγξουν τα του οίκου τους πώς να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα; Δεν είναι τόσο το ποσό που χάθηκε όσο οι διαδικασίες που φαίνεται ότι ακολουθεί το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα, καθώς η απώλεια των χαρτονομισμάτων είτε είναι 9.000 ευρώ είτε 70.000 ευρώ, δεν παύει να είναι απώλεια!
→ Οι ξένοι παίκτες της Σοφοκλέους, θεσμικοί και επενδυτικές τράπεζες, «βλέπουν», κυρίως, τις μετοχές των εταιρειών από τις οποίες λαμβάνουν δουλειές! Γι’ αυτό και οι όποιες επιλογές πρέπει να περνούν από το μικροσκόπιο των ελλήνων επενδυτών.
→ Είναι γεγονός ότι το φερόμενο ως δώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα στεγαστικά δάνεια επιστρέφεται σε περίπτωση που ο δανειολήπτης θελήσει να αλλάξει κάποιον από τους όρους της σχετικής σύμβασης;
→ Αυτή και αν είναι δήλωση αποτυχίας! Δεν είναι λίγα τα τραπεζικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι μεταφορές δανείων μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν τρόπο εξυγίανσης των καταναλωτικών δανείων.
→ Για να δούμε αν ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οίκοι εκκαθάρισης εναρμονιστούν πλήρως με το τελεσίγραφο της Κομισιόν για μείωση του κόστους των υπηρεσιών τους.
→ Έτσι για να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει αλλά δεν μπορεί ή μπορεί αλλά δεν θέλει να ελέγξει πλήρως τα πιστωτικά ιδρύματα και τις θυγατρικές τους εταιρείες;
→ ΑΕ και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως λέει το Εφετείο ή ΑΕ και ιδιόμορφο πρόσωπο που ανήκει στο Δημόσιο όπως αναφέρει ο Άρειος Πάγος; Από την τελική ερμηνεία στην περίπτωση της ΔΕΚΑ θα εξαρτηθούν πολλά και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις!
→ Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και τις προβλέψεις για αύξηση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου το 2007, η πολιτική κόντρα στη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη!
→ Αυτό τους έλειπε να μη «στηρίξουν» τις επενδύσεις τους! Η αναφορά μας για τις δηλώσεις της ΕFG Eurobank, βάσει των οποίων οι τιμές των ακινήτων αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.
→ Είναι και αυτή μια άποψη για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα! Αμφισβήτηση απαιτήσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης δηλώνει η εισηγμένη επιχείρηση Πετζετάκις, σε απάντησή της προς την αρμόδια εποπτική αρχή.
→ Στο ίδιο έργο θεατές! Επανεμφάνιση της UBS, αναβάθμιση των τιμών στόχων του ΟΤΕ, αύξηση των προσδοκιών των μικρομετόχων, μέχρι πότε όμως;
→ Χρεοφειλέτες, εισαγωγείς και άλλοι παρατρεχάμενοι, αναμένεται να είναι οι πλέον κερδισμένοι στο ενδεχόμενο κλεισίματος του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη!
→ Ανοικτοί διαγωνισμοί, κλειστές προσφορές, παρακάμψεις μέσω θυγατρικών ή απευθείας αναθέσεις υλικών και υποδομών; Η ΔΕΗ επέλεξε το τέταρτο, όταν κάποιες τράπεζες προτιμούν το τρίτο, ενώ υπάρχουν κρατικά εποπτευόμενες εταιρείες που ψηφίζουν το πρώτο και το δεύτερο!
→ Εξιλέωση ζητά ο άνθρωπος, γι’ αυτό φτάνει στο σημείο να επιβάλλει, «εφέσιμες» φυσικά, κυρώσεις σε 16 «φίλα» προσκείμενα και «ανώνυμα» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κόστους περίπου ευρώ 390.617! Περί Γκαργκάνα ο λόγος.
→ Για να δούμε ποιοι θα επικρατήσουν στην Εμπορική; Μπορεί η Credit Agricole να προσφέρει τίμημα γύρω στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, η αγορά όμως είτε από μόνη της είτε μέσω παρεμβάσεων επιμένει στα 27 ευρώ! Η στάση πάντως της διοίκησης στο θέμα προβληματίζει, καθώς η ισορροπία μεταξύ των δύο προτάσεων μπερδεύει ακόμα περισσότερο.
→ Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις; Τι είναι πλέον αυτό; Σύμφωνα με έρευνα της PwC το 42% αυτών αναμένει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς!
→ Αν οι επιχειρήσεις πληρώνουν από μόνες τους ελέγχους του ΕΦΕΤ, τότε θα έχουν και ειδικές «απαιτήσεις», έτσι δεν είναι κ. υπουργέ;
→ Η ενδεχόμενη εξαγορά της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ από την Εθνική θυμίζει το αντίστοιχο επιχειρηματικό deal μεταξύ ΣΙΓΜΑ και Πειραιώς! Πολλά ελέχθησαν τότε περί μεσαζόντων, ακριβού τιμήματος, επισφαλειών κ.λπ., ακόμα περισσότερα αναμένεται να ακουστούν σήμερα για τη νέα αυτή επενδυτική κίνηση.
→ Είναι γεγονός ότι κάποια από τα πρώην μεγαλοστελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, για να λειτουργήσουν τις προβληματικές χρηματιστηριακές τους εταιρείες, εξακολουθούν να λαμβάνουν εγγυήσεις – δάνεια από τον όμιλο;
→ Ε, αφού έφτασε στο σημείο να το πει και ο διεθνής επενδυτικός οίκος Fitch, τότε τι να πούμε εμείς; Ο λόγος για τη διαπίστωση ότι η ελληνική αγορά εμφανίζει υψηλό ποσοστό τραπεζικής συγκέντρωσης.
→ Αυτές ήταν οι πολυδιαφημιζόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις του υπουργείου; Περίπου το 70% των φορολογουμένων είτε δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος είτε θα χρειαστεί να πληρώσει κιόλας!