Στον… αέρα η ένταξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο!

Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να γίνει η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο αλλά και για να πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια λειτουργίας, ως τραπεζικού ιδρύματος θα έπρεπε να διαθέτει Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφορικής (ΟΠΣ) σε πλήρη λειτουργία. Όμως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εισαγωγής και λειτουργίας του Profits έχει ξεκινήσει από το 2002 και για τον λόγο αυτόν έχουν προσληφθεί -υποτίθεται- εξειδικευμένοι υπάλληλοι και μάλιστα ορισμένοι «ενοικιαζόμενοι» από άλλες τράπεζες, το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα δεν έχει λειτουργήσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι που επεσήμανε και η ΙΒΜ, η οποία σε σχετικό έγγραφό της στις 20/12/2005 ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση λόγω υπαιτιότητας του φορέα, δηλαδή λόγω καθυστέρησης της εφαρμογής profits.

Τη μη λειτουργία του Profits επιβεβαιώνει με έγγραφό του στις 27/3/2006 και ο σύλλογος εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και ο β’ αντιπρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Μήτρεντσες, ο οποίος σε έγγραφό του προς τις διευθύνσεις και τα καταστήματα του Ταμιευτηρίου απαιτεί να μη δοθούν άδειες στο προσωπικό από 31 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, γιατί θα είναι οι πρώτες μέρες λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος!

Δηλαδή η ίδια η διοίκηση παραδέχεται ότι παραπλάνησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλώνοντας ότι το σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί, ενώ, όπως ομολογεί στο έγγραφο που προαναφέραμε, το σύστημα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά τον Αύγουστο!
Παράλληλα, η διοίκηση του Ταμιευτηρίου μοιράζει χιλιάδες ευρώ στους υπαλλήλους ως μπόνους για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να μην αναφέρουν τίποτα για το σύστημα που έχει δηλωθεί ότι λειτουργεί, ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει η εγκατάστασή του!

Τα ερωτήματα από εδώ και πέρα είναι αμείλικτα και καταλυτικά:
• Κατ’ αρχάς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πώς έδωσε άδεια εισαγωγής στο χρηματιστήριο μιας εταιρείας του ευαίσθητου τραπεζικού τομέα χωρίς τη στοιχειώδη πληροφορική κάλυψη που προβλέπει η νομοθεσία; Ποιος έκανε τον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν το σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί; Και τώρα που αποκαλύφθηκε ότι δεν λειτουργεί το ΟΠΣ, τι μέτρα θα πάρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

• Όσον αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, πώς χορήγησε άδεια τραπεζικών εργασιών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χωρίς να διαπιστώσει αν υπάρχει πληροφορικό σύστημα για την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, για τους μηχανισμούς ασφάλειας και για τους μηχανισμούς ελέγχου, όπως προβλέπουν ρητά οι κανονισμοί λειτουργίας τραπεζών;

Ο κ. Τσουπίδης και η… παρέα του τι έχουν να πουν για τις ψευδείς δηλώσεις που έκαναν; Και οι διοικήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τράπεζας της Ελλάδος τι θα κάνουν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου;

Μήπως τελικά πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας. Διότι εδώ έχουμε παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού με μια εταιρεία που δεν έπρεπε να είναι στο χρηματιστήριο και με μια τράπεζα που λειτουργεί ουσιαστικά παράνομα!

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο Π. Τσουπίδης αντί να στείλει στα σπίτια τους τους κάθε λογής συμβούλους και «ειδικούς» που είχε… μαζέψει για να εγκαταστήσουν το σύστημα πληροφορικής, για την αποτυχία τους να το λειτουργήσουν από τον περασμένο Μάρτιο, τους έδωσε και… μπόνους!

Οι περισσότεροι δε από αυτούς είναι πρώην συνεργάτες της Ιντρακόμ, η οποία έχει αναλάβει να διαθέσει την τεχνογνωσία και το υλικό για την εγκατάσταση, και πληρώνονται για δουλειές που θα έπρεπε να κάνει η εταιρεία του Κόκκαλη!

Αυτοί ακριβώς οι σύμβουλοι παρασύρουν τη διοίκηση σε παρελκυστική τακτική για να εξυπηρετήσουν την Ιντρακόμ, στην οποία δίνονται προκαταβολές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, πριν από τις αποφάσεις του ΔΣ και χωρίς την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου!

Χαρακτηριστικό του οργίου που γίνεται με το ΟΠΣ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το γεγονός ότι «ενοικιάσθηκε» από την Εμπορική Τράπεζα από το 2002 ως σύμβουλος πληροφορικής ένας υπάλληλος ο οποίος είχε καταγγελθεί για σκάνδαλα από τον σύλλογο υπαλλήλων της τράπεζας και είχε μπει στο… ψυγείο! Αυτός λοιπόν κρίθηκε… απαραίτητος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τον κ. Τσουπίδη και «ενοικιάστηκε» με 35.413,44 ευρώ το τρίμηνο!
Εξάλλου, μία κυρία, η Παναγιώτα Παπαζήση, η οποία πληρωνόταν με 6.000 ευρώ τον μήνα (και θα πληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου) για την υλοποίηση του ΟΠΣ, έχει καθυστερήσει απαράδεκτα και απειλεί να… τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο!
Μάλιστα τις κρατήσεις 3,2% υπέρ του Δημοσίου, που καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι, για τη συγκεκριμένη κυρία τις καταβάλλει το Ταμιευτήριο!
Δηλαδή αν η κ. Παπαζήση είχε συμβάλει στην εγκατάσταση του ΟΠΣ εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από την αρχή τι θα έπαιρνε; Ολόκληρο το Ταμιευτήριο; Μάλλον, αφού τώρα που η εγκατάσταση… έπεσε στα βράχια χρυσοπληρώνεται και δεν την αφήνουν να πληρώσει από την τσέπη της ούτε τις κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου…

Το ζητούμενο βέβαια από εδώ και πέρα είναι μέχρι πού θα φτάσει η… ιστορία με τον κ. Τσουπίδη και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα σ’ έναν οργανισμό που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Αλογοσκούφης, να δείχνει ότι δεν… ξέρει τίποτα και να αφήνει ασύδοτο τον κ. Τσουπίδη να προκαλεί τους πάντες με τις ενέργειές του και να βυθίζει το Ταμιευτήριο στην ανυποληψία και την οικονομική απαξίωση.


Σχολιάστε εδώ