Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Προσοχή όμως: Για τον Γενικό Δείκτη. Κι ο νοών νοείτο…
Την Πέμπτη όμως το φύλλο άλλαξε… Η σχετικά ήπια εικόνα των προηγούμενων ημερών -γιατί ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους, αλλά με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και υποτονικές τοποθετήσεις εκ μέρους ακόμα και των βασικών παικτών της αγοράς- μετατράπηκε εύκολα σε διολίσθηση τιμών για το σύνολο σχεδόν των τίτλων. Βέβαια, η δικαιολογία είναι έτοιμη και αυτή τη φορά τουλάχιστον πειστική: για την… αρρυθμία της Σοφοκλέους φταίνε το διεθνές περιβάλλον, η γεωπολιτική αστάθεια, οι βόμβες στον Λίβανο και τη Γάζα, οι «traders» στις διεθνείς αγορές που εκτίναξαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές του πετρελαίου. Με δυο λόγια, φταίνε όλοι εκτός από εμάς που δραστηριοποιούμαστε στην αγορά και στο πρώτο ανοδικό γύρισμα του δείκτη αρχίζουμε -ως είθισται- να τρέφουμε υψηλές προσδοκίες.
Γιατί μόνον αιθεροβάμων μπορεί να χαρακτηρισθεί ο ιδιώτης επενδυτής που μέσα στο κατακαλόκαιρο επιμένει να τρέφει ελπίδες για άμεσο κέρδος, όταν τα τρία πέμπτα του ημερήσιου τζίρου γίνονται από ένα χαρτί (τη μετοχή της Εθνικής τράπεζας για παράδειγμα…). Κατ’ αναλογίαν τα ίδια ισχύουν και για όσους επιμένουν να ακούνε -και να πιστεύουν- φήμες περί επερχόμενων «deals» σε χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όχι γιατί αποκλείεται να δούμε στο μέλλον, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, τέτοιου είδους επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά απλά γιατί εμείς, οι μη έχοντες πρόσβαση στην πηγή των πληροφοριών, συνήθως μαθαίνουμε τα νέα σε χρόνο που δεν ενδείκνυται δα και για τοποθετήσεις στα χαρτιά-πρωταγωνιστές.
Για όσους πάντως επιμένουν αντί για διακοπές να κάνουν… επενδύσεις, καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους πως η πιθανολογούμενη έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, την οποία οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως θα βιώσουμε τις προσεχείς εβδομάδες, ίσως και να κρύβει τελικά κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδίως αν συνεχισθούν οι πιέσεις και τις επόμενες ημέρες, μπορεί να είναι η απάντηση στο θεωρητικό ερώτημα: Τι «ψωνίζουμε» τώρα;
ΥΓ. 1: Πληθαίνουν τα σενάρια, εν προκειμένω και τα σημειώματα-εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων, που επιμένουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεν έχει δώσει ακόμα όσες ειδήσεις μάς… χρωστά. Τελευταία στο «γαϊτανάκι» των προβλέψεων αυτών προστέθηκε η Εγνατία Finance, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το κλίμα στη Σοφοκλέους, καθώς ο τραπεζικός κλάδος θα κινηθεί και στη συνέχεια στον ρυθμό των εξαγορών, συγχωνεύσεων και φημολογούμενων συμφωνιών. Δίνει μάλιστα κι έναν πρώτο χρονικό ορίζοντα, ήτοι το πέρας της περιόδου ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Μας λέει κομψά δηλαδή πως δεν αποκλείεται το επόμενο δίμηνο να έχουμε νέα… Οψόμεθα.
ΥΓ. 2: Σε όλους τους κανόνες υπάρχει η εξαίρεση. Στην περίπτωσή μας εξαίρεση στον κανόνα της «λειψυδρίας» από πλευράς σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων είναι η περίπτωση των Π&Κ ΑΕΠΕΥ και Εθνικής Τράπεζας. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η κατάσταση ήταν ακόμη ρευστή, αλλά δεν νομίζουμε πως αμφιβάλλει κανείς ότι μια συμφωνία αυτού του μεγέθους δεν μπορεί παρά να ταράξει τα νερά στη Σοφοκλέους…
Π. Γ.