ο Δαίμονας των δημαρχείων

Εντονότατες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής στην Ελευσίνα να πεζοδρομήσει ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικότερης περιοχής στην πόλη. Ο εμπορικός σύλλογος έχει ξεσηκωθεί, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι η αρχή για τον οικονομικό μαρασμό των μαγαζιών. Οι τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν μετατραπεί σε ριγκ πυγμαχίας. Ο φίλτατος και συμπαθής δήμαρχος επιμένει ότι όλα γίνονται βάσει μελετών που θα βοηθήσουν συνολικά την οδική λειτουργία της πόλης. Οι κάτοικοι επιμένουν ότι όλα όσα γίνονται εξυπηρετούν σκοπιμότητες και προεκλογικές υποσχέσεις του δημάρχου προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Φαίνεται ότι άρχισε για τα καλά η προεκλογική περίοδος.

Τις προηγούμενες ημέρες σε κεντρικούς δρόμους του δήμου Μάνδρας κάποιοι άγνωστοι έριξαν ανώνυμες ανακοινώσεις με τις οποίες κατηγορούν δημοτικούς συμβούλους για χρηματισμό από επιχειρηματίες της πόλης. Ένας εκ των θιγόμενων, ο Παναγιώτης Διολέτης, έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε από τον τοπάρχη Γιάννη Λιούλη να καταδικάσει αυτή την ενέργεια. Φυσικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα στις ανώνυμες συκοφαντίες και είπε ότι ήδη ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας. Την ώρα της συζήτησης γι’ αυτό το θέμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Νοδάρης αποκάλυψε ότι και γι’ αυτόν κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι ανώνυμες επιστολές με το ίδιο περιεχόμενο. Πάντως, όπως μαθαίνω, στον δήμο Μάνδρας θα γίνει ίσως ο πιο βρώμικος προεκλογικός αγώνας από κάθε άλλον δήμο στην Αττική. Ξέρω εγώ τι σας λέω. Το γνωστό «κέντρο» έχει έτοιμους τόνους λάσπης στις αποθήκες του.

Άρχισε και επισήμως τη μάχη των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον δήμο Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου. Σε μια αρκετά εντυπωσιακή συγκέντρωση την προηγούμενη Δευτέρα, στο δημαρχείο της πόλης, έδωσε το σύνθημα για συστράτευση, όπως είπε, «όσων θέλουν να συνεχίσει η πόλη μας να έχει παρόν και μέλλον». Ο Νικόλας είναι αντιδήμαρχος και πήρε το «δαχτυλίδι διαδοχής» από τον νυν τοπάρχη, φίλτατο Λιάκο, που εγκαταλείπει τον δήμο για να είναι υποψήφιος νομάρχης στη Δυτική Αττική.

Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα για ένα καταχωνιασμένο πόρισμα που κανείς δεν ξέρει εάν υπάρχει και πού βρίσκεται και αφορά έναν έλεγχο που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στον δήμο Δάφνης, ύστερα από αίτημα του νυν δημάρχου πριν από τρία χρόνια! Με πήραν λοιπόν συντρόφια από την περιοχή αυτή και μου είπαν απίστευτα πράγματα για την αιτία του «θαψίματος» αυτού του πορίσματος. Αφού μου τα είπαν λοιπόν, μάθετέ τα και εσείς. Το πόρισμα αφορά τη διοίκηση Σαραντόπουλου, του δημάρχου δηλαδή που διαδέχθηκε ο σημερινός τοπάρχης. «Γαλάζιος» ο νυν, «πράσινος» ο τέως με απόχρωση λίγο πορτοκαλί. Επίσημο χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη σήμερα έχει πάρει ο Γιώργος Δαουλάρης. Πρόκειται για σοβαρό και συγκροτημένο άνθρωπο. Νέος στην ηλικία, με όρεξη για δουλειά και προσφορά. Επειδή λοιπόν όλα δείχνουν ότι ο δήμος στις εκλογές του Οκτωβρίου θ’ αλλάξει χέρια, ο νυν τοπάρχης προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο προκειμένου να ανακόψει τη φόρα του Δαουλάρη. Τα στελέχη που προσπαθούν να συγκροτήσουν αυτό το εγχείρημα ακούγεται ότι είναι οι πρωταγωνιστές του περιβόητου πορίσματος. Καταλάβατε; Έτσι εξηγείται γιατί δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα πριν από τις εκλογές. Μετά μάλλον θα το μάθουμε, γιατί άλλος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Έπεσε στα χέρια μου ο τιμοκατάλογος ανά είδος που πλήρωσε ο δήμος Παλαιού Ψυχικού για τις παιδικές χαρές που έφτιαξε στην πόλη. Διαβάζω και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Εάν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος, τότε σίγουρα κάτι άλλο συμβαίνει. Έχω προσωπική άποψη για τον δήμαρχο Νεόφυτο για την έντιμη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι κάποια «καλόπαιδα» περί τις υπηρεσίες στις εν λόγω προμήθειες θα έκαναν το θαυματάκι τους, εκθέτοντάς τον ανεπανόρθωτα. Κούνιες και ξύλινα παιχνίδια έχουν χρεωθεί με υπέρογκα ποσά. Ρώτησα τον άνθρωπό μου και μου είπε, αφού το έψαξε, ότι η επίσημη δικαιολογία των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ότι τα παιχνίδια αυτά είναι μη τοξικά και βαμμένα με ειδικά βερνίκια που δεν ξεβάφουν! Τι λέτε, ρε παιδιά. Πλάκα μας κάνετε ή πρέπει να θεωρήσουμε ότι το θράσος δεν έχει πια όρια;

Μπράβο, φίλτατε νομάρχη. Αυτό σημαίνει αντανακλαστικά εντιμότητας και πολιτικής ευαισθησίας. Είχαμε γράψει σε προηγούμενο δημοσίευμα για την πρόθεση της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής να αγοράσει ένα κτίριο για τις ανάγκες των υπηρεσιών της. Όπως είχε προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, από μακριά φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ είχαν κοστολογήσει οι αρμόδιοι υπάλληλοι την αγορά του κτιρίου που είχε βρεθεί. Πήγαν οι αρμόδιες υπαλληλάρες της νομαρχίας και το βρήκαν κατάλληλο. Όλοι οι άλλοι έβλεπαν τις πολεοδομικές παραβάσεις του κτιρίου, στους υπαλλήλους όμως άρεσε. Όλοι φώναζαν ότι είναι πανάκριβο, οι υπάλληλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιρία. Ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, από το πρώτο κιόλας δημοσίευμα, με επιστολή του, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα στοιχεία που παραθέταμε. Η υπόθεση λοιπόν έχει συνέχεια. Ο διαγωνισμός με εντολή του νομάρχη ακυρώθηκε. Δεν πρόκειται να αγοραστεί κανένα κτίριο. Η νομαρχία θα ξεκινήσει νέο διαγωνισμό για την αγορά οικοπέδου, προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο με προδιαγραφές που θα ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Τα σχόλια περιττεύουν. Μπράβο, Λεωνίδα. Μπορεί να χαλάσαμε τις διακοπές κάποιων υπαλλήλων στην… Ελβετία, αλλά τι να κάνουμε. Ούτε εμείς θα πάμε.

Αρκετοί δήμοι εδώ και καιρό έχουν προκηρύξει θέσεις μόνιμου προσωπικού. Στον δήμο Πετρούπολης η προθεσμία υποβολής έληξε πριν από δύο μήνες. Για 25 θέσεις κατέθεσαν τα χαρτιά τους 1.500 άτομα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του δήμου! Λογικά θα πρέπει να είχαν ανακοινωθεί ήδη τα ονόματα των προσλαμβανόμενων. Μου λένε όμως υπάλληλοι του δήμου ότι «δεν ασχολείται κανείς με αυτή την ιστορία. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή το ξεκαθάρισμα να γίνει μετά τις εκλογές». Μπράβο, δήμαρχε. Εάν αυτό δεν λέγεται ομηρία και μάλιστα κάκιστου είδους, πώς λέγεται; Είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα η αγωνία των ανέργων συμπολιτών μας να εξαργυρώνεται σε ψήφους; Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και σε άλλους δήμους.

Γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει ένα έργο που αφορά αποχετευτικές συνδέσεις στο πολύπαθο νησί της Σαλαμίνας. Νέα παράταση, η τέταρτη στη σειρά, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον εργολάβο που φτιάχνει το έργο, επειδή, λέει, βρήκε πολλή άμμο στο υπέδαφος. Η υπόθεση έχει γίνει για γέλια. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Αγαπίου είπε ότι πρέπει να γίνει στατική μελέτη για να διαπιστωθεί η «συμπεριφορά» του εδάφους. Δημαρχάρα μου, πρώτα γίνεται αυτό και μετά ξεκινάει το έργο. Άλλα λεφτά για τη μελέτη; Μαθαίνω ότι θα την πληρώσει ο δήμος και όχι ο εργολάβος. Έχω μια απορία. Ο εργολάβος πριν κάνει αυτό το έργο με τι ασχολιόταν;

Έμαθα ότι ο δήμαρχος Πεύκης, αγαπητός Παύλος Καμάρας, έστειλε επιστολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή. Έβγαλε μάλιστα την επιστολή σε φωτοτυπίες και τη μοίραζε στους εργαζομένους στον δήμο, αλλά και σε όποιον πάει στο γραφείο του. Απορώ μερικές φορές πώς σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι. Οι κατασκότεινοι δρόμοι της Πεύκης, όπου το βράδυ φοβάσαι να πας να πετάξεις τα σκουπίδια, ποιανού έργο είναι, κύριε δήμαρχε; Οι αφύλακτες παιδικές χαρές και τα σχολεία ποιανού έργο είναι; Η ανύπαρκτη Δημοτική Αστυνομία ποιανού έργο είναι; Μοίραζε εσύ την επιστολή, μπας και αποφύγεις τις ευθύνες. Πού ξέρεις, κάποιον μπορεί να πείσεις.
c«Περίεργες» μεθόδους χρησιμοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς προκειμένου να διαφημίσει την ύπαρξη της αφεντιάς του. Έγινε πριν από λίγες ημέρες ένα πρωτάθλημα μπάσκετ μεταξύ των σχολείων της περιοχής. Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, εμφανίστηκε ο διευθυντής ενός σχολείου, κουνιστός και χαμογελαστός, κρατώντας μια τσάντα. Άρχισε λοιπόν να μοιράζει κάποια μπλουζάκια που είχαν διαφήμιση των φροντιστηρίων που ιδιοκτήτης τους είναι ο Παππούς! «Πρέπει οι ομάδες να φαίνονται ομοιόμορφες», έλεγε ο διευθυντής. Φυσικά έγινε χαμός. Τα παιδιά πήραν χαμπάρι τι παιχνίδι ετοίμαζαν κάποιοι να παίξουν πάνω στην πλάτη τους και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Η ιστορία αυτή πήρε μεγάλη έκταση και, όπως μαθαίνω, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τον διευθυντή του σχολείου γραπτές εξηγήσεις. Απίθανο και όμως αληθινό. Φροντιστήριο χορηγός στη δημόσια δωρεάν παιδεία! Φαίνεται ότι η χωματερή της περιοχής έχει επηρεάσει κάποιους ανεγκέφαλους να σκέφτονται όχι με το μυαλό αλλά με τα… συστατικά της.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: «Χωρίς βουτιές θα μείνουμε φέτος. Από τη μια οι εκλογές και από την άλλη οι αφραγκίες. Καλά που υπάρχει και κανένα κότερο εργολάβου και δραπετεύουμε το Σαββατοκύριακο». Έτσι μου είπε φίλος, γνωστός αρχιδιαπλεκόμενος παραλιακός δήμαρχος. Τον «έφαγε» το καζίνο. Ούτε τσιγάρα δεν έχει.


Σχολιάστε εδώ