Ολική επαναφορά του ζεύγους Αγγελόπουλου

Το ζεύγος Αγγελόπουλου έχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Τύπος Συμμετοχών, η οποία εξαγόρασε το Ίδρυμα Τύπου αντί 10,2 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα δεν συμμετέχει πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κουμπάρος του Ισίδωρου Κούβελου. Αντιθέτως, συμμετέχουν ο Γιώργος Μουνδρέας και ο Γιώργος Δαλακούρας στη θέση του προέδρου. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νίκος Σίμος, συνδεόμενος με προσωπική φιλία με τον Κ. Καραμανλή. Υπό τις ευλογίες του έγινε μάλιστα η μεταβίβαση, ενώ το μυστικό γνώριζε και ο Θ. Ρουσόπουλος αν και υπάρχει και η αντίθετη άποψη, ότι αιφνιδιάστηκε και έψαχνε να μάθει τι γίνεται… Επίσης, δεν υπάρχει στο σχήμα ο Γιάννης Αλαφούζος. Κερδισμένοι σίγουρα είναι οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους βλέπουν πλέον μια διέξοδο για την ανάπτυξη του φύλλου και άλλοι μια ομαλή αποχώρηση.

Σε πολιτικό επίπεδο πρόκειται για το χτίσιμο μιας νέας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και της Γιάννας Αγγελοπούλου, με την τελευταία πλέον να ελέγχει τη δική της εφημερίδα και να ικανοποιεί το σχέδιό της για παρέμβαση στη δημόσια ζωή της χώρας. «Συμμετέχοντας στην εταιρεία Τύπου Συμμετοχές ΑΕ και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του “Ελεύθερου Τύπου”, μιας εφημερίδας με μακρά διαδρομή στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας, προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδηση του ρόλου του», αναφέρει το ζεύγος στη δήλωσή του και προσθέτει πως «πρόθεσή μας είναι η συμβολή στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με τον σεβασμό και τη στήριξη της δουλειάς των δημοσιογράφων και όλων εκείνων που μοχθούν για τον “Ελεύθερο Τύπο”».

Την ανακοίνωση της πώλησης μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας Τύπος Συμμετοχών ΑΕ, Γ. Δαλακούρας, σημειώνοντας τα εξής: «Πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουν στη μελλοντική πορεία της εταιρείας, καταλήξαμε στη συμμετοχή του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στην εταιρεία Τύπος Συμμετοχών ΑΕ». Ο Γ. Δαλακούρας ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε τις επαφές και μετά από διάφορες συζητήσεις κατέληξε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με το ζεύγος Αγγελοπούλου, κρατώντας σχεδόν τους πάντες στο σκοτάδι.

Ενδεικτικό της άκρας μυστικότητας που επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι την ίδια μέρα -την περασμένη Πέμπτη- το θέμα του «Ελεύθερου Τύπου» συζητήθηκε στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών. Είχε προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα η πρωτοβουλία του διευθυντή της εφημερίδας Μπάμπη Κούτρα, ο οποίος είχε προτείνει να σταλεί τελεσίγραφο στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και, αν μετά τις 20 Ιουλίου δεν υπογραφεί η μεταβίβαση της εφημερίδας, να υπογράψουν οι εργαζόμενοι την τριτανακοπή εναντίον της απόφασης του Εφετείου, η οποία ουσιαστικά θα μπλόκαρε κάθε πώληση. Η πρόταση αυτή «πάγωσε» τους εργαζόμενους που θεώρησαν ότι τους βάζουν σε δίλημμα, χωρίς να γνωρίζουν πώς παίζεται όλο το παιχνίδι. Η πρόταση της τριτανακοπής υποστηρίχθηκε και από μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Τσαλαπάτης, Νταουντάκη, Κουμπιάς) ως νομικό όπλο στην πίεση απέναντι στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη για τη διασφάλιση του προσωπικού μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ άλλα μέλη τάχθηκαν υπέρ της πίεσης με κινητοποιήσεις. Λύση δόθηκε όταν έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολου, και του προέδρου του Ιδρύματος Τύπου ΑΕ, Σ. Καραμάνου, και ο τελευταίος επισήμως επιβεβαίωσε ότι το απόγευμα υπογράφεται η μεταβίβαση.

Η ανακοίνωση έγινε ουσιαστικά στη γενική συνέλευση των εργαζομένων με τα στοιχεία που μετέφερε η ιδιοκτησία, ότι τον «Ελεύθερο Τύπο» αγοράζει η εταιρεία Τύπος Συμμετοχών με πρόεδρο τον Γ. Δαλακούρα και μετόχους τους εφοπλιστές Μουνδρέα και Μαρινάκη, ενώ στο ΔΣ έγινε γνωστό ότι μετέχει ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Νίκος Σίμος, διευθυντής του κυριακάτικου φύλλου. Μισή ώρα αργότερα έφτασε η δήλωση του κ. Δαλακούρα για τη συμμετοχή του Θόδωρου και της Γιάννης Αγγελοπούλου και στην εφημερίδα επήλθε κυριολεκτικά σοκ. Πολλοί που θεωρούνταν ότι έχουν καλές σχέσεις με τη Γιάννα Αγγελοπούλου δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν ταχθεί κατά της εξαγοράς της εφημερίδας από τους εφοπλιστές, με ερωτηματικά για την οικονομική τους επιφάνεια και τα εχέγγυα της εξαγοράς. Σύμφωνα με μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, ούτε αυτοί γνώριζαν ότι η Γιάννα και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα μετάσχουν στο σχήμα. Κατά πληροφορίες, ο Γ. Δαλακούρας είχε κάνει νύξεις ότι στο άμεσο μέλλον η μετοχική σύνθεση της εταιρείας θα αλλάξει με την είσοδο και νέων μετόχων, αλλά τους προσδιόριζε ως προερχόμενους από το… Λονδίνο και τον εφοπλιστικό κόσμο.

Ισχυρό πρόσωπο στην εφημερίδα είναι πλέον ο Νίκος Σίμος, έχοντας την απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ με τη διετή παρουσία του στην εφημερίδα ως διευθυντή του κυριακάτικου έχει κάνει την αξιολόγησή του για το προσωπικό. Ακούστηκε μια φήμη για επιστροφή του Γ. Κύρτσου, αλλά εκείνος το διαψεύδει. Στα οικονομικά θα δραστηριοποιηθεί ο στενός συνεργάτης του Θ. Αγγελόπουλου Θόδωρος Παπαπετρόπουλος, ενδεχομένως ο Μ. Σίμιτσεκ, ενώ στο παρελθόν το σκέλος της επικοινωνίας του «Αθήνα 2004» είχε αναλάβει ο Σ. Κοτρώτσος.

Οι άλλοι τί θα κάνουν;

Τι θα κάνουν οι άλλοι; Το παιχνίδι αναβαθμίζεται, καθώς η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της δεν θα σταματήσουν στον Τύπο, αλλά θεωρείται βέβαιη η απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού και δημιουργίας συγκροτήματος. Και μόνο η ονομασία «Τύπος Συμμετοχών» προϊδεάζει για το σχέδιο συμμετοχών στα μίντια. Ίσως επιταχύνει τις συζητήσεις για εξαγορές μετοχών ή και ολόκληρων συγκροτημάτων ΜΜΕ, του ΔΟΛ και του Τεγόπουλου.

Κανάλι, το επόμενο βήμα

Στα τηλεοπτικά σχέδια του ζεύγους Αγγελόπουλου η περίπτωση του Alpha, παρά τις ζημίες που έχει ο τηλεοπτικός σταθμός, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή επένδυση, ενώ και το Alter ανήκει στην ίδια κατηγορία. Στον χώρο των κεντροδεξιών εφημερίδων θα πρέπει να αναμένεται «ντόμινο» εξελίξεων σε «Απογευματινή» και «Ελεύθερο Τύπο», ενώ το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσουν οι άλλοι εκδότες. Το συγκρότημα Λαμπράκη μέσω των «Νέων» απάντησε με ένα σημείωμα του «Μικροπολιτικού» που ξεκινούσε με την ελαφρώς ειρωνική φράση: «Τι είχες Γιάννα, τι είχα πάντα». Το «Έθνος» από την πλευρά του κατέγραψε τυπικά το γεγονός. Για το αναπτυσσόμενο συγκρότημα Αλαφούζου, που κινείται ιδεολογικά στον φιλελεύθερο χώρο, ίσως η Γ. Αγγελοπούλου αποτελέσει κάποιο εμπόδιο, ειδικά αν μπει στην τηλεόραση. Αλλά ακόμη είναι νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις.


Σχολιάστε εδώ