Οι «33», ο Σπύρου και ο… αράπης

Ανέμεναν, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, να τους παρουσιάσει έναν έναν ο δήμαρχος, αφήνοντάς τους να πουν και δυο λόγια για τον εαυτό τους και το προσωπικό τους κίνητρο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Μάταια η αναμονή… Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από όλους ξεχώρισε μόνον τον γνωστό καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου, τον οποίο ανέβασε δίπλα του στο πάνελ και, αφού τον «έλουσε» με κολακευτικά σχόλια, του ζήτησε να μιλήσει.

Σπύρου εξέπληξε τους πάντες τόσο με την εμφάνισή του (συνεχώς φορούσε τα μεγάλα μαύρα γυαλιά του) όσο και με το ύφος του που έκανε πολλούς να χαμογελούν με νόημα (δεν κόβεται το άτιμο).

Η έκπληξη των δημοσιογράφων «χτύπησε κόκκινο», όταν ο πρώην ΠΑΣΟΚος, ακολούθως ΔΗΚΚΙ και νυν Παπαγεωργοπουλικός γιατρός, άνοιξε το στόμα του.

Και τι δεν είπε ο άνθρωπος:

· Ότι ο Ψωμιάδης τού ζήτησε να μετάσχει στο ψηφοδέλτιό του, αλλά δεν το έκανε, γιατί ο Παναγιώτης δεν έχει την ανάγκη του καθώς εκλέγεται και χωρίς τη δική του βοήθεια (εννοεί δηλαδή πως ο δήμαρχος κινδυνεύει και τον χρειάζεται;).

· Ότι ο Ψωμιάδης είναι από τους λίγους… κομμουνιστές Νεοδημοκράτες και ότι ο Παπαγεωργόπουλος έχει… πλουσιότατο έργο (όχι, δεν μπήκε στον κόπο να το περιγράψει).

· Ότι ο Μπουτάρης είναι καλός επιχειρηματίας, αλλά δεν έχει καμία τύχη και ότι δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις εκλογές (προφανώς σε αντίθεση με τον ίδιο που θα έπρεπε να ασχοληθεί).

Το καλύτερο όμως το κράτησε για το τέλος, κάνοντας να… παγώσουν τα γέλια, και να κυριαρχήσει αμηχανία στην αίθουσα.

«Η Αράπογλου μου θυμίζει τον αράπη και γι’ αυτό θα μαυριστεί», είπε, κάνοντας όλους τους παρευρισκόμενους να σαστίσουν, αδυνατώντας να ξεχωρίσουν αν επρόκειτο για κακόγουστο χιούμορ ή για μια ακόμη ρατσιστική κραυγή από αυτές που πλημμυρίζουν την πόλη τα τελευταία χρόνια.

Ουδείς αντέδρασε. Ούτε καν ο Παπαγεωργόπουλος, που παρέμεινε χαμογελαστός…

Μεταστροφή

Η Χρύσα Αράπογλου εξεμάνη με την αναφορά του Παναγιώτη Σπύρου περί «αράπη», αλλά και ο Γιάννης Μπουτάρης στενοχωρήθηκε για τα εις βάρος του σχόλια.

Η Αράπογλου δήλωσε πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει και να ξεγράφει την ιστορία του, αλλά όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά οφείλουν να κινούνται μέσα στα όρια της ευπρέπειας». Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους, είπε πως δεν θα ανεχθεί παρόμοιες επιθέσεις και τόνισε ότι θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον δήμαρχο, καταλήγοντας: «Ως εδώ και μη παρέκει». Από τη δική του πλευρά, ο έτερος στόχος του Σπύρου, Γιάννης Μπουτάρης, δεν έκρυψε τη στενοχώρια του για την επίθεση που δέχθηκε από τον φίλο του -όπως είπε- Παναγιώτη Σπύρου, αλλά απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι «τους φίλους σου τους παίρνεις όπως είναι. Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες διατηρούν από παλιά φιλική σχέση» η οποία έγινε στενότερη εσχάτως, καθώς ο γνωστός καρδιοχειρουργός χειρούργησε προ μηνών τη σύζυγο του Μπουτάρη.

Μάλιστα, στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχαν ο Σπύρου είχε δώσει την εντύπωση ότι συμφωνεί απόλυτα με το εγχείρημα του φίλου του επιχειρηματία. Προφανώς άλλαξε γνώμη.

Δυσφόρησε ο Βενιαμίν

Οι υπόλοιποι 33 νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δυσφόρησαν για την προνομιακή μεταχείριση του Σπύρου από τον δήμαρχο και κυρίως για το γεγονός ότι οι ίδιοι χρησιμοποιήθηκαν ως ντεκόρ για να προβληθεί ο υποψήφιος με τα μαύρα γυαλιά και το περίεργο ύφος.

Οι 32 εξ αυτών… κατάπιαν τη γλώσσα τους και δεν τόλμησαν αυτά που σιγοψιθύριζαν μεταξύ τους να τα φωνάξουν δυνατότερα για να ακουστούν. Δεν έκανε όμως το ίδιο και ο Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, που ως πρώην υποψήφιος βουλευτής, διεκδικούσε διακριτή προβολή και ειδική αναφορά από τον δήμαρχο. Άλλωστε, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους, του την είχε υποσχεθεί προσωπικά…

Οι λογοκριτές

Αντιλαμβανόμενοι πως η φράση του Π. Σπύρου περί «αράπη» θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα, οι άνθρωποι του δημάρχου… ξεχύθηκαν για να αποτρέψουν τη δημοσιοποίησή της, τουλάχιστον από τα κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία δεν έστειλαν δικό τους συνεργείο και ανέμεναν εικόνα από την TV 100 και την ΕΤ3. Συνηθισμένοι στη λογοκρισία οι επικεφαλής των δύο «γαλάζιων» καναλιών της πόλης, εξαφάνισαν από τα πλάνα το απόσπασμα με τη σχετική ατάκα του Σπύρου. Έτσι, απέμεινε μόνον το Mega, που κάλυψε την εκδήλωση με δικό του συνεργείο (τη μετέδωσε σε δελτίο ειδήσεων), και φυσικά οι εφημερίδες που την… περιποιήθηκαν δεόντως.


Σχολιάστε εδώ