Οι… Ανανιστές ξανάρχονται
Και τούτο διότι το κλίμα που έντεχνα είχαν επιχειρήσει να διαμορφώσουν πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Αθήνα παρέπεμπε σε πιέσεις που θα δέχονταν προκειμένου να αποδεχτεί μια πιο «ήπια» και «διαλλακτική» πολιτική ενόψει κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και σε αυτό ήσαν σαφείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Χωρίς αυτό να σημαίνει ταυτότητα απόψεων και θέσεων, ωστόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε απ’ την Αθήνα πεπεισμένος ότι δε θα μπουν εμπόδια και τρικλοποδιές στις επιλογές του που συναντούν την επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Κύπρου. Και κυρίως ότι η Αθήνα σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του κύπριου Προέδρου, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται…
Βρέθηκε πολύ ικανοποιητική φόρμουλα συνεννόησης και συνεργασίας και γλώσσα έντιμης και ειλικρινούς επαφής, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με συνεργάτες του Τάσσου. Οι οποίοι μάλιστα επεσήμαιναν πως κάτι τέτοιο δε συνέβαινε στο -πρόσφατο- παρελθόν, όταν οι πιέσεις που δέχονταν απ’ την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτες…
Επαναλαμβάνουμε, τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις. Σημαίνουν ωστόσο ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ίππου, προκειμένου οι εξελίξεις στο Κυπριακό να είναι στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι ΗΠΑ, μέσω μιας επαναφοράς στην ουσία του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, ωραιοποιημένου αλλά επί της ουσίας αμετάβλητου.
Στις παραπάνω -θετικές- εξελίξεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ο Κάρ. Παπούλιας, καθώς κι ο πρώην υπουργός εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» πρώτο αποκάλυψε τόσο τις μεταξύ τους επαφές όσο και την «κοινή γλώσσα» επί των εξελίξεων τόσο στο Κυπριακό όσο και στο ευρύτερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παραμένουν δε ένας ισχυρός παράγοντας συνεννόησης και με τον Κώστα Καραμανλή, οι σχέσεις του οποίου και με τους δυο είναι εξαιρετικές.
Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως ο Κ. Καραμανλής είχε προϊδεάσει στενούς του συνεργάτες, πριν έλθει στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κύπρου, ότι «οι συνομιλίες θα πάνε πολύ καλά, ο Παπαδόπουλος θα φύγει ικανοποιημένος απ’ την Αθήνα»…
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναγκάστηκε να ενταχθεί εκούσα-ακούσα και η υπουργός Εξωτερικών. Η Ντ. Μπακογιάννη αντελήφθη πως τα διάφορα σενάρια ανάμιξης του πατέρα της σε επιχειρήσεις υπονόμευσης του Τ. Παπαδόπουλου έκαναν κακό και στην ίδια και στις μελλοντικές πολιτικές της βλέψεις. Με τη «βοήθεια» και του Κάρ. Παπούλια ασπάστηκε λοιπόν αυτό το κλίμα «κατανόησης και αλληλεγγύης» έναντι του κύπριου Προέδρου (σημαντικό το κοινό πρόγευμα Παπούλια-Τάσσου-Ντόρας- Λιλλήκα) και φαίνεται ότι για την ώρα δεν είναι διατεθειμένη να βγει εκτός του πλαισίου που χαράχτηκε τώρα στην Αθήνα.
Ως πότε θα κινείται σε αυτή τη γραμμή; Δύσκολο να το προβλέψει κάποιος. Αλλά πρέπει να αντιλαμβάνεται πως αυτό το ιδιότυπο μπρα – ντε -φερ με τις επιλογές του πρωθυπουργού τουλάχιστον τώρα δεν της βγαίνει…
Ξαναβγήκαν οι «Ανανιστές»
Απ’ την άλλη μεριά η επόμενη περίοδος θα είναι έτσι κι αλλιώς κρίσιμη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι πιέσεις της Ουάσινγκτον προς την ΕΕ και ειδικότερα σε Ελλάδα-Κύπρο με στόχο να μη διακοπεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα ενταθούν. Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταχθεί και η νέα «πρωτοβουλία» επίλυσης του Κυπριακού, στην οποία οι ΗΠΑ θα έχουν καθοριστικό λόγο, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι.
Ήδη, τα «μαχαίρια» έχουν βγει. Όλα τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν. Και οι πιέσεις και οι εκβιασμοί και επιχειρήσεις απαξίωσης και υπονόμευσης του Τ. Παπαδόπουλου.
Οι… «Ανανιστές» ξανάπιασαν δουλειά. Αναφερόμαστε σε όλο εκείνο το μπλοκ στήριξης του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, αποτελούμενο από πολιτικούς, ΜΜΕ, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, «λόμπι», υπό την υψηλή βέβαια καθοδήγηση της Ουάσινγκτον.
Ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να προσεγγιστούν και αναλυθούν:
– Το ξεκίνημα μιας σειράς άρθρων και «αναλύσεων» με στόχο τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
– Η επανεμφάνιση «αναλυτών», πολιτικών, ΜΜΕ, εν γένει διαμορφωτών της κοινής γνώμης που είχαν «εξαφανιστεί» μετά τη δημοψηφισματική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.
– Ακόμα, οι προσπάθειες, μέσω «ρεπορτάζ» και «αναλύσεων», απαξίωσης του Κάρ. Παπούλια και της καλής συνεργασίας Παπούλια- Καραμανλή. Σημειώνω δε πως σε αυτή την επιχείρηση πρωταγωνιστούν γνωστά για τις καλές τους σχέσεις με τη Χαρ. Τρικούπη και το «σύστημα» Σημίτη-ΠΑΣΟΚ παπαγαλάκια…
– Το γεγονός ότι, ενώ ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ ασκούν σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και για το Κυπριακό και για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφήνουν εκτός αυτής της κριτικής την υπουργό Εξωτερικών.
– Η νέα προσπάθεια να πειστούν οι λαοί στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι πλέον επέστη η ώρα να «λυθεί» το Κυπριακό ακόμα και με επώδυνους συμβιβασμούς και ότι όσο το πρόβλημα χρονίζει είναι μια πληγή χαίνουσα και ότι… η Ελλάδα δεν αντέχει τη συνέχιση αυτής της εκκρεμότητας, την οποία πληρώνει ακριβά! Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια εντάσσονται και τα κατά παραγγελία -κυριολεκτικά- δημοσιεύματα περί έντασης στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας…