Νέα υποχώρηση ετοιμάζει η Αθήνα για το Πρωτόκολλο

Παρά τους συνηθισμένους «όρκους πίστης» στη δήθεν κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας, στους οποίους πλέον κανείς δεν δίνει σημασία, η πραγματικότητα είναι πως η τακτική των δύο πρωτευουσών αποκλίνει όλο και περισσότερο στο θέμα της σύνδεσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η διάσταση απόψεων είναι αβυσσαλέα. Η κυβέρνηση Καραμανλή υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή Σημίτη είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ άνευ όρων, όσο και αν ισχυρίζεται κατά καιρούς το αντίθετο, αναφέροντας την ανάγκη συμμόρφωσης της Άγκυρας προς το «κοινοτικό κεκτημένο», έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Βάσει της γραμμής αυτής, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει καταντήσει ο πιο φανατικός (!) υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ μαζί με τους Βρετανούς, τους δήμιους της Κύπρου. Καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ δεν είναι τόσο εξτρεμιστικά υπέρ της Άγκυρας.

Μάλιστα, η Αθήνα δεν διστάζει ακόμη και να… συγκρούεται με ευρωπαϊκές χώρες που προβάλλουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας!

Θανάσιμη απειλή για την Κύπρο

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτή η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή συνιστά θανάσιμη απειλή για την Κύπρο. Πρακτικά μεταφράζεται σε οικειοθελή απεμπόληση εκ μέρους της Αθήνας κάθε δυνατότητας αξιοποίησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να πιεστεί η Άγκυρα να φερθεί πιο λογικά σε πτυχές του Κυπριακού (το ίδιο φυσικά ισχύει και για το Αιγαίο, αλλά αυτό αποτελεί άλλο θέμα σε σχέση με τη σημερινή μας ανάλυση).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, λοιπόν, η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή είναι σαφέστατη σήμερα.

Θα ήταν σίγουρα καλό αν η Άγκυρα αποφάσιζε να επικυρώσει το περιβόητο πρωτόκολλο, όπως έχει υποχρέωση, που θα άνοιγε τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Αν όμως η Τουρκία συνεχίσει να αρνείται, δεν… πειράζει! Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αναβληθούν ή να διακοπούν οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της τουρκικής άρνησης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και αφορούν σοβαρά και την Κύπρο, υποστηρίζει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Αρκεί να επαναλάβει η ΕΕ φραστικά στην Άγκυρα τις υποχρεώσεις της, αλλά θα πρέπει να της δώσει ορισμένο ή και απεριόριστο χρονικό περιθώριο να επικυρώσει το πρωτόκολλο όποτε θελήσει (!), συνεχίζοντας παράλληλα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε άλλα κεφάλαια, χωρίς καμιά διακοπή – αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πιο σκληρή η Λευκωσία

Πρόκειται φυσικά για γραμμή οριστικής εγκατάλειψης της Κύπρου στην τύχη της. Έτσι και γίνει αυτό και επιβεβαιωθεί στην πράξη πως η Άγκυρα μπορεί ατιμώρητα να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ αφορά το Κυπριακό, μαύρες μέρες περιμένουν την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα στο Αιγαίο, στη συνέχεια.

Οι Κύπριοι κατάλαβαν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να τους «πουλήσει» χωρίς δισταγμό στο θέμα αυτό. Έτσι όμως θα καταρρεύσει όλη η γραμμή στην οποία στήριξαν την εθνική σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αφού υποτίθεται πως θα αξιοποιούνταν ακριβώς το πλαίσιο της ΕΕ για να δοθεί καλύτερη λύση στο Κυπριακό.

Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου αρνείται να ξεπουληθεί οικειοθελώς. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δείχνει διατεθειμένη να προβάλει αντιστάσεις που να φτάνουν ακόμη και στο βέτο, αν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να επικυρώσει το πρωτόκολλο. Θα κάνει πολύ σωστά, φυσικά.

Πανικόβλητη όμως στην προοπτική ενός τέτοιου ενδεχόμενου, η κυβέρνηση πιέζει με όλα τα μέσα τη Λευκωσία να μην προβάλει βέτο τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ θα υποβάλει την έκθεση προόδου της Τουρκίας και όταν η Άγκυρα, είναι βέβαιο, θα έχει αρνηθεί να επικυρώσει το πρωτόκολλο.

Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα τόσο ο κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Τάσσος αντιστέκεται

Οι Κύπριοι, ευτυχώς, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις που τους άσκησαν στην Αθήνα. Αρνήθηκαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο προβολής βέτο.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα ενεργήσει η Τουρκία. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκθεση που θα υποβληθεί από την επιτροπή της ΕΕ. Θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες, και θα κρίνουμε ποιο είναι το σωστό βήμα. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία δεν προαναγγέλλονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αφήνοντας όλες τις εκδοχές ανοιχτές. «Είναι πολύ πρόωρο να γενικεύουμε και να λέμε ότι θα γίνει το ένα ή το άλλο βήμα», πρόσθεσε.

Αποτελεί ευτύχημα το ότι η Λευκωσία δεν συμπαρατάσσεται με την ενδοτική γραμμή της Αθήνας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως, αν η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, η ίδια έχει την πρόθεση να προβάλει βέτο και να ζητήσει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να συμμορφωθεί ο Ερντογάν.

Αναγκαία η κρίση τώρα!

Η αλήθεια είναι πως η Λευκωσία πρέπει να κινηθεί άμεσα και να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ ήδη από τον Οκτώβρη, όταν θα ετοιμαστεί η έκθεση προόδου από την Κομισιόν. Δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή υποψία πως θα υποχωρήσει στην αυθαιρεσία της Άγκυρας, αλλιώς η Λευκωσία χάθηκε!

Ήδη, πληρώνει πολύ ακριβά το τραγικό λάθος που έκανε πέρσι να υποκύψει στην πίεση της κυβέρνησης Καραμανλή και να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί η επικύρωση του πρωτοκόλλου, περιφρονώντας παράλληλα τη στάση της Γαλλίας, η οποία για τους δικούς της λόγους ζητούσε να μην αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, με τη θέση του Παρισιού μάλιστα να στηρίζεται ανεπίσημα και από ισχυρούς κύκλους της Γερμανίας.

Φέτος, μετά το περσινό τραγικό σφάλμα, καμιά μεγάλη χώρα δεν στηρίζει ανοιχτά την Κύπρο -μόνο χώρες με ασήμαντο πολιτικό βάρος όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Αυστρία εμφανίζονται αυστηρές με την Τουρκία. Αν η Κύπρος εμφανιστεί ενδοτική τον Οκτώβριο, πάει και τελείωσε το παραμύθι…

Από το φθινόπωρο, λοιπόν, πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα η Κύπρος. Μόνο έτσι μπορεί να εκβιάσει εξελίξεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά της – πολύ περισσότερο που πρέπει να χαράξει μια τακτική στην οποία δεν θα έχει σύμμαχό της την κυβέρνηση Καραμανλή, άρα δεν έχει πολύ μεγάλα χρονικά περιθώρια αντοχής στο κύμα πιέσεων που θα εξαπολυθεί εναντίον της.

Ευνοϊκή συγκυρία

Η περίπλοκη πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή για μια αποφασιστική στάση της Λευκωσίας η οποία θα ενισχύσει διεθνώς και το κύρος της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση λόγω της άρνησης της Τουρκίας να την αναγνωρίσει και την παράλληλη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, παρά την άρνηση αναγνώρισης της Κύπρου.

Το 2007 είναι προεκλογική χρονιά για την Τουρκία. Αποκλείεται εξ ορισμού, λοιπόν, ο Ερντογάν να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση τότε την οποία αρνείται να κάνει σήμερα. Αν δεν υπογράψει το πρωτόκολλο τώρα, λοιπόν, αποκλείεται να το επικυρώσει του χρόνου. Τώρα ή ποτέ, είναι σαφές!

Το 2007 είναι προεκλογική χρονιά και για την Ελλάδα, άρα αποκλείεται τη χρονιά αυτή οι πιέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για υποχωρήσεις να υπερβούν ορισμένα όρια. Αν λοιπόν, η Λευκωσία κατορθώσει να μην υποκύψει φέτος στις πιέσεις της Αθήνας, του χρόνου η κατάσταση θα είναι καλύτερη, οι ενδοτικές πιέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή προς την Κύπρο θα είναι ασθενέστερες.

Προεδρικές εκλογές όμως και μάλιστα κρίσιμες και ενδεχομένως αμφίρροπες θα γίνουν την άνοιξη του 2007 και στη Γαλλία, όπου η κοινή γνώμη είναι εντονότατα αντιτουρκική. Αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη αντίσταση της Κύπρου απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία και εξ αυτής προσωρινό μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει σοβαρότατες πιθανότητες να τύχει υποστηρίξεως από τη γαλλική κυβέρνηση και μάλιστα με θεαματικό τρόπο.

Κάθε αναβολή επομένως είναι αρνητική για την Κύπρο. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δεχθεί σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα την έκθεση της Κομισιόν τον Οκτώβριο, αν η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο (πράγμα που αποκλείεται).

Αντιθέτως, πρέπει να διακηρύξει την πρόθεσή της να προβάλει βέτο και να δουλεύει από τώρα για την εξασφάλιση των συμμαχιών της μέσα στους κόλπους των «25» της ΕΕ. Δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρει συμμάχους και να συσπειρώνονται γύρω από τη θέση ότι, αν η Τουρκία δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο, τότε οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν μέχρι να το κάνει.

Αρκεί η Λευκωσία να το τολμήσει και να μην υποκύψει στην ενδοτική γραμμή της Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ