Μπερδεύουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ Ψωμιάδης και Παπαγεωργόπουλος

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι Θεσσαλονικείς είναι ευχαριστημένοι από την πόλη στην οποία ζουν, αλλά δυσαρεστημένοι από το κυκλοφοριακό, την πλημμελή συγκοινωνία και την έλλειψη χώρων πάρκινγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια προβλήματα αξιολογήθηκαν με το ίδιο περίπου ποσοστό ως πιο σημαντικά τόσο στον δήμο όσο και στη νομαρχία.

«Γκανιάν» ο Ψωμιάδης

Εντυπωσιακά συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου η Rass για λογαριασμό του «Π» σε 1.037 εκλογείς του νομού Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τις προθέσεις του κόσμου εν όψει των επικείμενων νομαρχιακών εκλογών, αλλά και τη γνώμη των Θεσσαλονικέων για την προσφορά των βουλευτών της Α΄ και Β περιφέρειας, καθώς και για το επίπεδο ζωής στην πόλη τους. Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, εύρημα της έρευνας είναι ότι οι Θεσσαλονικείς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (57,9%) είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ζωής στην πόλη τους, κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα παραδεχθεί με τόση ευκολία κανένας άλλος Έλληνας για την πόλη του (και ειδικά βέβαια οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου). (Πίνακας 1)

Όσον αφορά τις νομαρχιακές εκλογές, ο Π. Ψωμιάδης φαίνεται ότι θα κάνει… περίπατο, καθώς η θητεία του κρίνεται επιτυχημένη από το 71,5% των ψηφοφόρων (Πίνακας 3). Θετικές γνώμες για τον κ. Ψωμιάδη έχει το 66,2%, ενώ αρνητικές το 21,7%. Για την κ. Πατουλίδου θετικές γνώμες έχει το 52,3% και αρνητικές το 18,6%.

Πιο ικανός για νομάρχης θεωρείται ο κ. Ψωμιάδης (ποσοστό 61,8%) αντί της κ. Πατουλίδου (ποσοστό 22,1%). (Πίνακας 5) Στην ικανότητα του κ. Ψωμιάδη να διοικεί τον νομό πιστεύουν οι 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ (ποσοστά 38% και 42,9% αντίστοιχα)!

Το 85% των πολιτών πιστεύει πως νικητής των εκλογών θα είναι ο κ. Ψωμιάδης (Πίνακας 2), βεβαιότητα η οποία ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 73,8%!

Αν σήμερα γίνονταν νομαρχιακές εκλογές στον νομό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης θα συγκέντρωνε το 50,4% των προτιμήσεων και η κ. Πατουλίδου το 23,4%. Τους υποψήφιους των υπολοίπων κομμάτων θα προτιμούσε μόνο το 4,6% των ψηφοφόρων, γεγονός αναμενόμενο, αφού οι υποψήφιοι αυτοί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση έχουν πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα. Το 10,1% των ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν ικανοποιείται από καμία υποψηφιότητα, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αποτελούν το 9,8%, ενώ εκείνοι που δεν απαντούν ανέρχονται σε 1,7%! (Πίνακας 6)

Όσον αφορά τα προβλήματα του νομού, ο 1 στους 3 πολίτες (ποσοστό 31,3%) αναφέρει το κυκλοφοριακό, το 20,4% αναφέρεται στην ανεργία, ενώ το 11,1% θεωρεί πρόβλημα τις συγκοινωνίες και το 8,9% την κακή κατάσταση των δρόμων. (Πίνακας 4)

Οι ψηφοφόροι της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 37,5% εστιάζουν στο κυκλοφοριακό, ενώ η Β΄ περιφέρεια προκρίνει με 24,1% ως πρώτο πρόβλημα την ανεργία.

Οι βουλευτές

Όσον αφορά τις… επιδόσεις των βουλευτών στο εκλογικό σώμα, εκείνοι που θα πρέπει να… υπερηφανεύονται για την απήχηση που έχουν στον κόσμο στην Αʼ περιφέρεια είναι οι Β. Βενιζέλος και Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ και οι Στ. Παπαθεμελής και Κ. Γκιουλέκας από τη ΝΔ (ο κ. Παπαθεμελής είναι ανεξάρτητος, αλλά συνεργάστηκε με το κυβερνών κόμμα, γι’ αυτό και… χρεώνεται εκεί). Ακολουθούν με αξιοπρόσεκτα ποσοστά η Ελ. Ράπτη και ο Γιάννης Ιωαννίδης από τη ΝΔ και οι Γ. Μαγκριώτης και Αν. Σπηλιωτόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι που θα πρέπει να… ανησυχούν, επειδή ο κόσμος δεν τους θεωρεί καλούς πολιτικούς, είναι ο Γ. Ορφανός από τη ΝΔ και ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ (Πίνακας 7). Στο σύνολο των ψηφοφόρων πιο θετική για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αποτιμάται η προσφορά του Χ. Καστανίδη (65,6%) και της Ε. Ράπτη (63,4%).

Στη Β΄ εκλογική περιφέρεια (Πίνακας 8) μόνον τρεις βουλευτές έχουν αναγνωρισιμότητα μεγαλύτερη του 50%. Πιο θετικές είναι οι κρίσεις για τον κ. Γερανίδη και ακολουθούν εκείνες για τον κ. Σαλαγκούδη. Ο κ. Ρεγκούζας έχει τις πιο χαμηλές επιδόσεις, σύμφωνα με τους ψηφοφόρους, ενώ το έργο του αποτιμάται αρνητικά. Μάλλον… πληρώνει τις αγκαλιές με τον υπόδικο καναλάρχη και την… ιστορία με τα λαχεία ο Αδάμ. Ο κόσμος δεν ξεχνά…

Κυρίαρχος στον δήμο ο Παπαγεωργόπουλος

Ανάλογη με του Π. Ψωμιάδη είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται για τον Β. Παπαγεωργόπουλο, το έργο του οποίου στον δήμο Θεσσαλονίκης κρίνεται επιτυχημένο από το 70% των ερωτηθέντων! (Πίνακας 9) Και η έρευνα αυτή έγινε από 10 έως 13 Ιουλίου, αλλά το δείγμα ήταν μικρότερο, αφού ρωτήθηκαν τηλεφωνικά 501 Θεσσαλονικείς. Το σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι τον κ. Παπαγεωργόπουλο θεωρούν επιτυχημένο οι… μισοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ! (Πίνακας 10)

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της Θεσσαλονίκης εξάλλου (86%) θεωρεί ότι θα επανεκλεγόταν ο Β. Παπαγεωργόπουλος αν γίνονταν εκλογές σήμερα (Πίνακας 11), ενώ το 48,2% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε! Κάτι που σημαίνει ότι ο νυν δήμαρχος θα εκλεγόταν με την πρώτη! Τη Χρύσα Αράπογλου θα ψήφιζε το 18,2%, τον Γ. Μπουτάρη το 8,1% και τον Γ. Καρατζαφέρη το 4,2% (Πίνακες 13 και 14). Ως πιο ικανό δήμαρχο για την πόλη το 57,2% των ερωτηθέντων θεωρούν και πάλι τον Β. Παπαγεωργόπουλο (Πίνακας 12) ενώ θετικές γνώμες συγκεντρώνει κατά 61,4% ο σημερινός δήμαρχος με 28,5% αρνητικές, ενώ δεύτερος έρχεται ο Γ. Μπουτάρης με 54,1% θετικές απόψεις για το άτομό του και 25,4% αρνητικές. Πολύ πίσω η Χρύσα Αράπογλου με 41,5% θετικές γνώμες και 30,7% αρνητικές και ο Γ. Καρατζαφέρης με μόνο 26% θετικές γνώμες και 58,6% αρνητικές! (Πίνακας 15) Μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης οι δημότες θεωρούν το κυκλοφοριακό (50,5%) ενώ ως δεύτερο πιο σημαντικό τις συγκοινωνίες (10,9%). (Πίνακας 16)

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πλάνο του δημάρχου για αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους, οι απόψεις διίστανται: το 34,3% συμφωνεί με την πρόταση Παπαγεωργόπουλου, ενώ το 32,8% διαφωνεί. Ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο (27%) δεν τη γνωρίζει καθόλου! Άρα φαίνεται ότι υπάρχει και έλλειψη επικοινωνίας του δημάρχου με τους δημότες του (Πίνακας 17).


Σχολιάστε εδώ