Μικρά καλοκαιρινά σενάρια συνωμοσίας στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, των… Γερουλάνων και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων…

Δουλειά δεν είχε ο διάβολος… (το υπόλοιπο κόβεται λόγω των διατάξεων του νόμου περί Τύπου). Η λαϊκή ρήση ταιριάζει γάντι στο ΠΑΣΟΚ, αυτή την περίοδο, όπου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και εξαιτίας του κλίματος εσωστρέφειας και αγανάκτησης, κάποιοι απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης του Γιώργου ή κάποιοι περί τον Γιώργο τα… φαντάζονται, έτσι όπως αράζουν στις αναπαυτικές θέσεις των High Speed που τους φέρνουν από τα τριήμερα ή τετραήμερα (long weekend τα ονομάζουν οι αμερικανοτραφείς σύμβουλοι του προέδρου) στα Κυκλαδονήσια.

Τι αναφέρουν τα σενάρια: ο Γιώργος, λένε, εκτιμά πως το εκδοτικό κατεστημένο προετοιμάζεται να τον αμφισβητήσει συνολικά και να προβάλει, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, την αδυναμία του να ασκήσει αντιπολίτευση στον Καραμανλή και, ακόμα περισσότερο, να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές (σ.ε.σ., όπερ σημαίνει «σημείωση εκτός σεναρίου»: μέχρι στιγμής δεν κατανοώ πού είναι το περίεργο. Μήπως αυτό δεν πιστεύουν εννιά στους δέκα έλληνες;). Και, ως εκ τούτου, να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα δύο ονόματα που θα μπορούσαν να ηγηθούν του ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερες πιθανότητες να ανατρέψουν το σε βάρος του κλίμα.

Ποιο είναι -κατά τους συμβούλους του Γιώργου- αυτό το εκδοτικό κατεστημένο που απεργάζεται τα σενάρια συνωμοσίας; Ο Μπόμπολας και το συγκρότημα Λαμπράκη (για την ακρίβεια ο Σταύρος Ψυχάρης). Λένε, λοιπόν, οι άνθρωποι του προέδρου πως «ο Μπόμπολας όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για την ανεπάρκεια του Γιώργου», ο δε Ψυχάρης με το βασικό άρθρο του, προ τριών εβδομάδων, περί «ανάξιας αντιπολίτευσης», έδωσε ένα πρώτο δείγμα προθέσεων.

Και ποια -θα με ρωτήσετε- είναι τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι; Πρωτίστως, αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου και δευτερευόντως (μακράν της πρώτης) εκείνο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Αννούλα του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάλιστα τη Δευτέρα συνέντευξη στα Νέα, όπου μεταξύ άλλων, είπε πως «έκλεισε ο κύκλος προσφοράς του Κώστα Σημίτη». Θα μου πείτε πού είναι το πρόβλημα. Το αυτονόητο είπε η κοπέλα. Ακριβώς, όμως, επειδή είπε το αυτονόητο οι σύμβουλοι του Γιώργου διαβλέπουν… συνωμοσία. Διότι, λένε, τι δήλωσε η Άννα; Ότι «ναι μεν δεν τον βλέπει συχνά, αλλά σε κάθε επαφή κερδίζει από τη σκέψη και την εμπειρία του».

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το παρακάτω: « προσωπικά πιστεύω πως με δεδομένα την πορεία του, τις θέσεις και τον χαρακτήρα του, ολοκλήρωσε τον κύκλο προσφοράς του στο επίπεδο ρόλων που μέχρι σήμερα έχει ασκήσει». Τι μας λέει δηλαδή η Άννα, διερωτώνται οι σύμβουλοι του Γιώργου. Ότι η ίδια κρατάει το ιερό Γκράαλ του Σημιτισμού, έχει επαφές με τον Σημίτη κι επειδή εκείνος δεν ενδιαφέρεται να έχει κάποιο ρόλο, εκείνη είναι που μπορεί να εκπροσωπήσει το ρεύμα του εκσυγχρονισμού…

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη αναφορά της Άννας (και δη στα Νέα του ΔΟΛ) δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Είναι επίσης γνωστό πως η πρώην επίτροπος διατηρεί στενές σχέσεις με το συγκρότημα της Μεταμόρφωσης και συναντάται συχνά με στελέχη του, κερδίζοντας αρκετές αναφορές στα πρωτοσέλιδα και στα ρεπορτάζ περί ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά και μ’ εκείνα περί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το εκδοτικό κατεστημένο θα κινηθεί ενεργότερα υπέρ της Άννας και θα την προβάλει ως εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα εφόσον τα μαντάτα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι αρνητικά. Όσο για τον Βενιζέλο, είναι πάντοτε μία ικανή λύση, ιδιαίτερα λόγω της μαχητικής αντιπολίτευσης που μπορεί να κάνει. Ο ίδιος ο Βαγγέλης σιωπά, προς το παρόν, και θα το κάνει μέχρι τις εκλογές για τους ΟΤΑ. Μετά θα μιλήσει.

Όμως και ο ίδιος ο Βαγγέλης λέγεται ότι είναι τσαντισμένος, καθώς βλέπει τον ΔΟΛ και το μπομπολαίικο να «παίζουν» με χίλια την Άννα και όχι τον ίδιο. Γράφτηκε, μάλιστα, πως ο Γιώργος του έστειλε μήνυμα μέσω της Ρεγγίνας Βάρτζελη πως «θέλει να τον δει να μιλήσουν για τα διαπλεκόμενα και τα παιχνίδια που παίζονται αυτόν τον καιρό». Μαθαίνω, δε, πως ο Παύλος Γερουλάνος δεν κρύβει τους φόβους του ότι από τον Σεπτέμβριο μπορεί αυτό το σενάριο να εκδηλωθεί με ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε όλα αυτά προσθέστε και την επιμονή του ίδιου του Παπανδρέου, το τελευταίο διάστημα, να αναφέρεται σε «στημένα γκάλοπ» και να καλεί τα ηγετικά στελέχη να σπάσουν τις εξαρτήσεις από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Σε ποιον τα λέει αυτά; Εντάξει, για τα γκάλοπ, η αιχμή αφορά τη Ν.Δ. Ποια, όμως, είναι τα ηγετικά του στελέχη που πρέπει να «σπάσουν» τις εξαρτήσεις τους από ΜΜΕ;

Όσοι, πάντως, θέλουν να στείλουν μήνυμα αμφισβήτησης της ηγεμονίας του Γιώργου καραδοκούν για αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο Παναγιώτης Φασούλας μπορεί να πάρει εύκολα, απ΄ ό,τι φαίνεται, τον δήμο Πειραιά, μπορεί, όμως, να σώσει τη συνολική παρτίδα; Στη Βʼ΄ Αθήνας, φερʼ΄ ειπείν, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ περίμενε να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του και να πάρει το Αιγάλεω, τους Αγίους Αναργύρους ή το Περιστέρι, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Στη Βʼ΄ Πειραιά, επίσης, υπάρχουν πολλές γκρίνιες για τις επιλογές προσώπων που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Αν, λοιπόν, ο εκλογικός χάρτης παραμείνει μπλε και εάν η Φώφη υποστεί -όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις- μείωση της δύναμής της, τότε η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα είναι ευχάριστη για τον Γιώργο. Κι εκεί ίσως αρχίσουν τα όργανα…


Σχολιάστε εδώ