Κλίμα ανοχής υπέρ της Τουρκίας πρότεινε στον Σαρκοζί η Ντόρα!

Η κ. Μπακογιάννη, για να αποφύγει ανεπιθύμητες διαρροές, προτίμησε να δει μόνη, χωρίς διπλωμάτες και συμβούλους, τον ομόλογό της, κ. Ντουστ Μπλαζί, τον υπουργό Εσωτερικών και κατά πάσαν πιθανότητα υποψήφιο για την Προεδρία κ. Νικολά Σαρκοζί, και αντιπροσωπεία γάλλων βουλευτών.

Επειδή «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», τα όσα μετέφερε προς τους συνομιλητές της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διέρρευσαν προς δημοσιογραφικές πηγές. Η πεμπτουσία των όσων είπε συνοψίζεται στο κλίμα ανοχής που μετέφερε έναντι των προσπαθειών που καταβάλλει η τουρκική πλευρά, αλλά και η αμερικανική και η βρετανική διπλωματία για την ανάπτυξη ή αναβάθμιση σχέσεων με το ψευδοκράτος του κ. Ταλάτ στην κατεχόμενη Κύπρο.

Συνοψίζεται, κατά δεύτερο λόγο, με την επισήμανση προς τη γαλλική πλευρά για την οποία έχει ήδη γράψει το «Παρόν» ότι η απρόσκοπτη συνέχιση της τουρκικής ευρωπαϊκής πορείας συνιστά για την Ελλάδα «εθνικό στρατηγικό στόχο».

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η επισήμανση αυτή προς τους Γάλλους, τη στιγμή που ασκούνται, υποτίθεται, πιέσεις στην Άγκυρα να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Οι παραπάνω πληροφορίες έφτασαν βεβαίως και στο Μαξίμου και έχουν προκαλέσει ανησυχία και ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της υπουργού Εξωτερικών να παίξει το δικό της παιχνίδι υπερακοντίζοντας την επίσημη κυβερνητική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, δεν δίστασε ούτε να συμβουλευτεί επισήμως τον προκάτοχο της κ. Μπακογιάννη, κ. Μολυβιάτη, για τα ελληνοτουρκικά ούτε να συναντηθεί οικογενειακά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, και να σηματοδοτήσει διακριτικά μια σχετική σύμπλευση με το πνεύμα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις ομιλίες του.

Προκαλεί αντιθέτως, χαρακτηριστική εντύπωση η προθυμία με την οποία συγκροτήματα Τύπου που αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εκφραστικά όργανα της δημοκρατικής παρατάξεως αναλαμβάνουν ρόλο Ηρακλέους της Ντόρας.

Είναι προφανές ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών γίνεται σημείο συσπειρώσεως του ετερόκλητου συνασπισμού των προθύμων που υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν και συντάσσεται τώρα παρασκηνιακά με το νέο σενάριο για τη ντε φάκτο επιβολή του μέσα από την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σε συνδυασμό με το σενάριο αυτό αποκτούν όλη τη σημασία τους οι πληροφορίες από το Παρίσι για τα μηνύματα που έδωσε εκεί η υπουργός Εξωτερικών.

Είναι τραγικό η Ελλάδα να βρίσκεται αντικειμενικά σε θέση να επιβάλει στην Άγκυρα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και όμως να αναζητεί από κοινού με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς διέξοδο γι’ αυτήν, με υποχωρήσεις στα ζωτικά της συμφέροντα.

Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό και απαράδεκτο η ίδια η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος να πηγαίνει πέρα από την επίσημη κοινή γραμμή και να αφήνει να εννοηθεί από τους ξένους συνομιλητές της και εξ αντικειμένου διπλωματικούς συμμάχους της Ελλάδος και της Κύπρου ότι η αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και του ψευδοκράτους των κατεχομένων μπορεί να συμβιβασθεί με τις προσπάθειες για τη «λύση» του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ