Η δήθεν αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών

Για τον σκοπό αυτόν στο Προεδρικό Διάταγμα (48/2006) που υπογράφηκε προβλέπεται η δημιουργία νέων υπηρεσιών και συγκεκριμένα δώδεκα νέων αστυνομικών τμημάτων και δώδεκα νέων τμημάτων Ασφαλείας.

Για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αυτές η ΓΑΔΘ ζήτησε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την ενίσχυσή της με 847 αστυνομικούς και συγκεκριμένα 377 για την κάλυψη ήδη κενών οργανικών θέσεων και 470 για τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν. Αυτός ο αριθμός των αστυνομικών προέκυψε με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, καθώς π.χ. για το αστυνομικό τμήμα Ευόσμου -ενός δήμου με 100.000 περίπου κατοίκους- προβλέπεται δύναμη μόνο 46 ατόμων, ενώ δεν συνυπολογίστηκαν οι αστυνομικοί που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2007 και που λόγω των φημολογούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό προβλέπεται να είναι άνω των 300.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα που να δρομολογεί τη βελτίωση της αστυνόμευσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξε καμία σοβαρή ενίσχυση της δύναμης των αστυνομικών της ΓΑΔΘ με αποτέλεσμα φυσικά να μη δημιουργηθούν τα νέα αστυνομικά τμήματα αλλά και να λειτουργούν με μεγάλα προβλήματα τα ήδη υπάρχοντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΙΖ΄ Τμήμα Ασφαλείας που αστυνομεύει τρεις δήμους και δύο κοινότητες του πολεοδομικού συγκροτήματος (Σταυρούπολη, Αμπελόκηποι, Πολίχνη, Ωραιόκαστρο και Ευκαρπία), ο διοικητής του οποίου αναγκάστηκε ελλείψει προσωπικού να κλείσει κάποια στιγμή τη γραμματεία του τμήματος (!) με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται χιλιάδες κάτοικοι των παραπάνω περιοχών.

Και όλα αυτά ενώ η εγκληματικότητα αυξάνεται στην πόλη και μαζί της εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί στους κατοίκους. Τα ερωτήματα παραμένουν και αναμένεται να απασχολήσουν και την προεκλογική περίοδο.

Πότε κάθε δήμος θα αποκτήσει το δικό του αστυνομικό τμήμα και το δικό του τμήμα Ασφαλείας; Μήπως η πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΓΑΔΘ περιορίζεται απλώς στη μετονομασία των υπαρχόντων αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων Ασφαλείας (π.χ. το Ι΄ ΑΤ θα γίνει ΑΤ Νεάπολης) και στην εκ του πονηρού διαίρεση των πολυδύναμων τμημάτων (τα πέντε πολυδύναμα γίνονται δέκα νέες υπηρεσίες στους ίδιους χώρους, με το ίδιο προσωπικό και τα ίδια υλικοτεχνικά μέσα!); Πότε επιτέλους θα δούμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, δίπλα στους πολίτες, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας;

Πού τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να επαναλάβει υποσχέσεις και να εμφανιστεί δίπλα στον δήμαρχο και τον νομάρχη προκειμένου να τους προσφέρει την υποστήριξή του. Όχι, δώρα δεν είχε μαζί του ο Βύρωνας, αρκούμενος να επαναλάβει τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο προκάτοχός του Γιώργος Βουλγαράκης. Έδωσε λοιπόν τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με προσωπικό 400 ατόμων έως το τέλος του… 2007, ενώ δεν λησμόνησε να μας καθησυχάσει, λέγοντας: «Θα τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε για την προάσπιση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».


Σχολιάστε εδώ