Βυζάντιον

Έχω βρει ένα εξαιρετικό μοντέλο, πιστή αντιγραφή των καλύτερων αμερικανικών και έρχεται στο ένα δέκατο της τιμής μαζί με τον… πιλότο! Δυστυχώς, ο άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει ότι εκτός των άλλων πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Υποθέτω ότι θα καταφέρω να τον πείσω τον Σεπτέμβριο, όταν επιστρέψει από την Κεφαλονιά και, ποτισμένος από τοπικισμό, ανακαλύψει ότι ο εκλεκτός λαός του νησιού κινδυνεύει, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνικά παράλια!


Να σας πω και κάτι σοβαρό τώρα, μην το ξεχάσω. Αν το προσέξατε (που δεν το προσέξατε, διότι έγινε διακριτικά), πριν ακόμα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Τάσσου, ο κ. πρέσβης (ένας είναι ο πρέσβης) έκανε επίσκεψη στην Ντόρα. Τι είπαν; Είναι πολύπλοκο. Ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις εν όψει της κατάθεσης αμερικανικού σχεδίου για το Κυπριακό. Η φύση του σχεδίου θα εξαρτηθεί και από τις τελικές επιλογές στην αγορά μαχητικών, για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά τι σας τα λέω όλα αυτά; Ούτως ή άλλως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να διακοπούν τον Σεπτέμβριο. Αν ο επίτιμος, που πηγαίνει στην Αμερική, αποφασίσει να αφιχθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, τα F-16 θα φτάσουν όντως, αλλά κάπως περίεργα και θα είναι σίγουρα δωρεάν!


Τέλος, να σας πω ότι οι ενδιαφερόμενοι για την προμήθεια αεροσκαφών είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δημόσιες σχέσεις. Αποφεύγουν τις προσκλήσεις δημοσιογράφων σε ταξίδια στη χλιδή και δεν σκοπεύουν να δαπανήσουν κονδύλια σε διαφήμιση. Οι άνθρωποι των Γιουροφάιτερ έκαναν πρόσφατα μία βόλτα στην Αθήνα, συνομίλησαν με εταιρείες επικοινωνίας, αλλά τελικώς αποφάσισαν να διαθέσουν τα λεφτά με άλλους, ίσως πιο αποδοτικούς, τρόπους.


Τώρα κατάλαβα γιατί ο Τάσσος είναι συχνά στην Αθήνα. Δουλεύει εδώ σε μας, κάνει το ρεπορτάζ για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Καμιά φορά μάλιστα του επιστρέφουμε πίσω τα κομμάτια, δεν τα βρίσκουμε αρκούντως πατριωτικά!


Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ δύναται να γίνει κυβέρνηση, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ξεχωριστό προορισμό διακοπών. Πιο απλά, σε τουριστικό θέρετρο, όπου επισκέπτες από όλον τον κόσμο θα μπορούν να παρακολουθούν και να ακούν στελέχη και ομάδες που συζητούν και προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα ξημερώσει το φθινόπωρο. Κάτι σαν το χωριό του Άη Βασίλη, αλλά στο… ΠΑΣΟΚικό του, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Εκεί μέσα λοιπόν η Μαριλίζα ακούει, όχι έκπληκτη, το τελευταίο σενάριο που φέρει τον Γιώργο αποφασισμένο να την αντικαταστήσει όταν το… ταμείο των δημοτικών εκλογών κηρύξει πτώχευση, κοινώς το κόμμα χάσει και τα ρέστα του.

Από το στενό περιβάλλον του προέδρου Γιώργου μού λένε ότι ούτως ή άλλως, ακόμα και αν το κόμμα βάψει πράσινο και το τελευταίο χωριό στις εκλογές, η αντικατάσταση της Μαριλίζας μόνο καλό θα κάνει. Τώρα θα απορείτε τι σκοπεύει να κάνει η Μαριλίζα. Ε, είστε άρρωστοι! Να σας πω. Θα εκτελέσει τις προγραμματισμένες περιοδείες προς ενίσχυση κομματικών υποψηφίων και ίσως υψώσει λίγο παραπάνω τους τόνους. Αν και όταν αντικατασταθεί, θα δηλώσει Ζαν ντ’ Αρκ του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα της πρότεινα να δηλώσει… Ζιντάν. Να δώσει και καμιά κουτουλιά φεύγοντας!..


Κουτουλιές παίζουν και αλλού. Γνωρίζατε ότι υπάρχει η Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας; Όχι, ε; Ούτε και εγώ. Μέχρι που έμαθα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πολιτευτής της ΝΔ Δρόσος Ταυλάριος δίνει κουτουλιές (και τρικλοποδιές) στον πρόεδρο Δημήτρη Μουτούση. Κοινώς, σφάζονται. Κάτι μου λέει ότι θα βγάλω καλό ψάρι από εκεί…


Γενικώς οι κουτουλιές είναι της μόδας στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που έλεγε και ο Μένιος. Ως εδώ, ας πούμε, ακούγεται ο θόρυβος από την… πρόσκρουση του κεφαλιού της Χρύσας Αράπογλου στα ντουβάρια της Θεσσαλονίκης. Να σας το κάνω πενηνταράκια. Κανένας από τους μεγαλόσχημους της πόλης, πλην του Χάρη Καστανίδη, δεν σκοπεύει να σπεύσει αρωγός. Ο Μαγκριώτης, αν και κουμπάρος της ως νονός του γιου της, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε πολεμική αντιπαράθεση μαζί της. Ο Βενιζέλος; Μα, τι ρωτάτε τώρα! Ο Άκης; Είναι ειδική περίπτωση. Αμφιβάλλω αν ο Άκης θυμάται ποια είναι η Χρύσα και σε ποια πόλη βρίσκεται αυτό το κυλινδρικό κάστρο με θέα τη θάλασσα. Ο Άκης γίνεται πατέρας λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές. Το είδος αναπαράγεται με επιτυχία. Σε άλλες -σοβαρές- χώρες θα τον είχαν σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, όπως βάζουν οι Κινέζοι τα σπάνια αρκουδάκια τύπου πάντα.


Η Φάνη τη γλίτωσε πάντως στην Κίνα. Δεν την κράτησαν μαζί με τα… πάντα, προφανώς επειδή απέφυγε τους ενδυματολογικούς συνδυασμούς μαύρου και άσπρου! Και πώς να μη τη γλιτώσει; Συνοδευόταν από αποστολή 26 ατόμων. Λίγους ακόμα να έπαιρνε μαζί της και θα μπορούσαν να ναυλώσουν αεροσκάφος. Ταλαιπωρήθηκαν όμως, καθώς πήγαν μέσω Γερμανίας. Μου μετέφεραν σπαρταριστά περιστατικά, αλλά, επειδή είναι γνωστό το ήθος μου, όσα δεν έχουν ροζ επένδυση με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ