Σταματήστε τα παιχνίδια με το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ο κ. Παναγόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία πάντως ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα αποκρούσει και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ σ’ όλο το κείμενο της συνέντευξής του, ενώ εμφανίζεται να επιτίθεται με οξύτητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομικής και κοινωνικής), αποφεύγει να αναφέρει ονομαστικά το κυβερνών κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ. Και αυτό ίσως γιατί επιχειρεί να αποσυνδέσει -σε μια προσπάθεια επίδειξης αδέσμευτου συνδικαλισμού- τα προβλήματα με το συντηρητικό κόμμα της χώρας. Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος αποφεύγει (ευλόγως) να συνδέσει τα σημερινά οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων με πολιτικές που ασκήθηκαν και στο παρελθόν, εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-’93) και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν την περίοδο αυτή.

Είναι προφανές ότι η αυτόνομη ή όχι πορεία του νέου προέδρου θα κριθεί από τη στάση που θα ακολουθήσει μέχρι το επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ την άνοιξη του 2007.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Παναγόπουλου έχει ως εξής:

Ποιες οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας;

Αναμφίβολα μεγάλες και σοβαρές οι ευθύνες, τεράστιο το φορτίο. Αφενός γιατί παραλαμβάνω και διαδέχομαι έναν από τους πιο πετυχημένους και ικανούς προέδρους της ΓΣΕΕ, τον σύντροφο Χρήστο Πολυζωγόπουλο, και αφετέρου γιατί σήμερα οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας είναι τεράστιες. Βιώνει σήμερα η κοινωνία μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι την πιο σκληρή και άδικη οικονομική πολιτική της τελευταίας 15ετίας. Μόνο με την αλήστου μνήμης περίοδο του 1990-’93 συγκρίνεται η σημερινή αντεργατική και μονεταριστική πολιτική. Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σ’ όλες τις εκφάνσεις της προωθεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας σε βάρος της κοινωνίας και των μη προνομιούχων Ελλήνων. Γι’ αυτό λοιπόν ο ρόλος της ΓΣΕΕ και οι ευθύνες του προέδρου της είναι μεγάλες και σοβαρές. Έχουμε ταξικό καθήκον και υποχρέωση να προστατέψουμε τους εργαζομένους από την καταπάτηση των βασικών και στοιχειωδών τους δικαιωμάτων. Πολλά τα μέτωπα, μεγάλα και δύσκολα τα προβλήματα. Όσο όμως κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα, είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, θα τα αποκρούσουμε και τελικά θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, με την ενωτική και αποφασιστική μας δράση και συμπεριφορά.

Τώρα όσον αφορά τις προτεραιότητες και τους στόχους θέλω να επαναλάβω ότι αυτές προσδιορίζονται απ’ τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Πρώτη και κύρια δραστηριότητα και διαχρονική βέβαια είναι η αγωνιστική συσπείρωση και μαζικοποίηση των εργαζομένων γύρω από τα συνδικάτα και το συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως και τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας, των απολύσεων, της αποβιομηχάνισης της χώρας, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και βέβαια το μέγιστο θέμα το Ασφαλιστικό.

Η «ατζέντα» παραμένει τελικά αμετάβλητη;

Δεν αλλάζει δηλαδή σε τίποτα η «ατζέντα» και η θεματολογία διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ. Δυστυχώς, όμως, προστίθενται καθημερινά και νέα προβλήματα λόγω της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής. Αυτό μας αναγκάζει να είμαστε διαρκώς ετοιμοπόλεμοι και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Όσο κι αν είναι οικονομικά δύσκολες οι εποχές για τους εργαζομένους, οι απεργιακοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις θα ‘ναι η απάντηση σ’ αυτήν την άδικη και αδιέξοδη πολιτική.

Κύριε πρόεδρε, τι απαντάτε στον υπουργό Απασχόλησης, που επιμένει στην πρόσκλησή του για το Ασφαλιστικό;

Έχουμε απαντήσει με πολύ ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο για το Ασφαλιστικό, αλλά και για τις κατά καιρούς προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνουν πότε ο υπουργός Οικονομίας, πότε ο υπουργός Απασχόλησης κ.ά. Να επαναλάβω λοιπόν για μια ακόμη φορά. Σταματήστε να παίζετε με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Είναι τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, που απαιτεί σεβασμό και υπευθυνότητα απ’ όλους και κυρίως από την κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να χρησιμοποιείται σαν επικοινωνιακό τερτίπι διεξόδου κάθε φορά που η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κάντε, όπως έχετε υποχρέωση απ’ τον νόμο, τις αναλογιστικές μελέτες, υπολογίστε και καταγράψτε το έλλειμμα, αποτυπώστε τις πραγματικές αιτίες αυτού του ελλείμματος, εκπληρώστε τις θεσμοθετημένες από τον Ν.3029/92 οικονομικές σας υποχρεώσεις, πείτε μας τις προτάσεις σας και τότε βεβαίως θα τοποθετηθούμε και θα απαντήσουμε αν θα συμμετάσχουμε σε συζήτηση διαλόγου ή όχι. Αν όπως διαφαίνεται από τη μέχρι σήμερα προσέγγιση και συμπεριφορά της η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει ανατροπές και περικοπές (των ήδη συμπιεσμένων) ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιζητά τον διάλογο ως άλλοθι, τότε βέβαια δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε και να γίνουμε συνένοχοι στον «φόνο». Τέτοιο διάλογο δεν θα κάνουμε.

Να θυμίσω ότι είμαστε ο μοναδικός φορέας που έχουμε επεξεργαστεί αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, απ’ τον Μάρτη του 2005, την οποία έχουμε αποστείλει στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και ζητάμε να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Και βέβαια κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα μεγαλώνει, το έλλειμμα διευρύνεται και οι λύσεις δυσκολεύουν. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες ανοχής και ενοχής για το Ασφαλιστικό, και αυτό το κόστος οι εργαζόμενοι το χρεώνουν στην υπεύθυνη κυβέρνηση και από την οποία απαιτούν σοβαρότητα, συνέπεια και ειλικρίνεια.

Δηλαδή πάμε σ’ ένα «θερμό» φθινόπωρο;

Όπως σας είπα, η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που προκαλεί τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Όσο αυτή θα γίνεται πιο προκλητική και αντεργατική, τόσο θα κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Η πρώτη μεγάλη, και πιστεύω μαζική, κινητοποίηση θα ‘ναι αυτή στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Με αιτήματα την ανεργία, τις απολύσεις, την αποβιομηχάνιση και τη μετανάστευση των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Μαζί με τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που έχει παράλληλα προβλήματα με αυτά των εργαζομένων και δίνει τη δική του μάχη για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την επαγγελματική και την εργασιακή προοπτική, την ελπίδα για μια δουλειά και μια καλύτερη ζωή.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, όλοι μαζί θα πάρουν μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο και θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα και αιτήματα προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Και βέβαια θα υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση, όσο θα παραμένει η ίδια πολιτική, και όσο η κυβέρνηση «ακούει» μόνο από τη μια πλευρά.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ

Ο κ. Γρηγ. Φελώνης, πρόεδρος του ΕΚΑ, αναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην κατάθεση υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου της ΓΣΕΕ, όταν πληροφορήθηκε ότι η επιλογή του κ. Παναγόπουλου έγινε από το ανώτατο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο κ. Φελώνης διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία ότι κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΑΣΚΕ ζήτησε «συγγνώμη» και μάλιστα αρκετές φορές, για διατύπωση προσωπικών αιχμών σε βάρος του νέου προέδρου – και τότε υποψήφιου. Ο πρόεδρος του ΕΚΑ ζητά μάλιστα να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό του, ρωτώντας όποιο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ επιθυμούμε, εφόσον συμμετείχε στην επίμαχη συνεδρίαση. Εμείς απαντούμε: Πρόεδρε του ΕΚΑ, σε πιστεύουμε. Ψάξε όμως για τα «συντροφικά μαχαιρώματα» ανάμεσα στην ίδια την παράταξή σου. Και συγγνώμη γιατί παραπλανηθήκαμε…


Σχολιάστε εδώ