Δεν αλλάζει τίποτα για τις εργαζόμενες μητέρες και τα ΒΑΕ

Όρια ηλικίας και χρόνος ασφάλισης δεν αλλάζουν. Όσοι υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γυναίκες-μητέρες, όσοι έχουν αναπηρικές συντάξεις, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πρόκειται να υπάρξει, είτε δουλεύουν πριν από το 1993 είτε ασφαλίστηκαν μετά τον χρόνο αυτόν. Η περικοπή πρόωρων συντάξεων δεν αφορά τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων και η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης καθησυχάζει με δήλωσή του στο «ΠΑΡΟΝ» τούς περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ή «δικαιούχους» για πρόωρη συνταξιοδότηση, υπογραμμίζοντας πως «όσοι επιχειρούν να αλλοιώσουν ή να παρερμηνεύσουν τις ξεκάθαρες θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι εκείνων που εκπροσωπούν. Η κυβέρνηση -συνεχίζει ο κ. Τσιτουρίδης- δεν συζητά κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης ούτε του χρόνου ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

Ο υπουργός μάς επανέλαβε πάντως ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με κίνητρα όλους όσοι επιθυμούν να επιμηκύνουν τον εργάσιμο βίο τους -πάντα εντός των νόμιμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- και διευκρίνισε ότι η σκέψη της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για εκείνους που αναγκαστικά (λόγω συμφωνιών, συμβάσεων κ.λπ.) συνταξιοδοτούνται στα 50 ή 55 χρόνια τους και δεν ανήκουν ούτε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν είναι ανάπηροι και φυσικά δεν είναι μητέρες-εργαζόμενες. Ο κ. Τσιτουρίδης κάλεσε ξανά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και ζητά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με την τελική σύνθεση, ευρύτατα αποδεκτή.

Ως προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ο υπουργός ρητά αναφέρει πως καμιά κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να τις ακολουθήσει, αν κρίνει πως δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες της χώρας της. Ως προς το πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ασφαλιστικές εκκρεμότητες (έχουμε δημοσιεύσει τα βασικότερα άρθρα του), για το οποίο στο περασμένο φύλλο γράψαμε ότι επεστράφη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην κυβέρνηση, ο κ. Τσιτουρίδης μάς δήλωσε σχετικά ότι:

• Από υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν διατυπωθεί διάφορες παρατηρήσεις και ήδη είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για να συζητηθούν ορισμένες πολιτικές πτυχές του νομοσχεδίου…

Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο μελετάται ξανά από νομικούς και οικονομολόγους των αρμοδίων υπουργείων, όπως μας δηλώνει ο κ. Τσιτουρίδης, προσθέτοντας ότι ο βασικός πυρήνας του σχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Φιλοδοξία μάλιστα του υπουργού είναι το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί και να ψηφισθεί από το θερινό τμήμα της Βουλής, σε αντίθεση με την πολιτική εκτίμηση που εκφράσαμε την περασμένη Κυριακή, ότι δηλαδή εν όψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, χωρίς τις ρυθμίσεις εκείνες που θα προκαλούσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

* Το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι αποχωρήσεις από τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα κρατικά νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005, ενώ στα σώματα ασφαλείας οι αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, διπλασιάστηκαν. Πρόκειται για στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που αιτιολογεί το φαινόμενο αυτό ως αποτέλεσμα της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θα γίνει με ή χωρίς κοινωνικό διάλογο από την επόμενη κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ