4 δισ. ευρώ έπεσε η αξία της Εθνικής Τράπεζας!

Ακόμη κι αν δεχθούμε ως αληθές ότι καλύφθηκε μιάμιση φορά το αδιάθετο, που ήταν γύρω στο 5 με 6% της συνολικής αύξησης, που ακόμη και συνάδελφοι του κ. Αράπογλου χαρακτηρίζουν «μεγάλη πληγή», απέχει πολύ από το σύνηθες…

Όταν μάλιστα δώσανε στις ανάδοχες τράπεζες 75.000.000 ευρώ και η έκπτωση στην τιμή της μετοχής έφτασε στο 35% (!), που σημαίνει ότι η μετοχή κατέβηκε από 43 ευρώ που είχε φτάσει στα 22,11 ευρώ, προκειμένου να είναι δελεαστική η τιμή και να μπουν στην αύξηση όλοι οι μέτοχοι.

Και βέβαια δεν ήταν… παρωνυχίς η προσφορά σχεδόν άτοκου δανείου ύψους τριών μισθών στους εργαζομένους στον όμιλο της Εθνικής για να αγοράσουν μετοχές.

Παρά ταύτα, η προσέλευση δεν ήταν αυτή που γινόταν άλλοτε, όταν η Εθνική έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απόδειξη ότι έμειναν αρκετά αδιάθετα, που σημαίνει ότι ακόμη και οι μέτοχοι, αλλά και το επενδυτικό κοινό, κάθε άλλο παρά πανηγύρισαν για την προσφορά 3,5 δισ. ευρώ στην τουρκική οικονομία, αντίθετα έδειξαν ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στην αγορά αυτή.

Βέβαια ο χρυσοπληρωμένος κ. Αράπογλου πέτυχε να περιορίσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου, με την απαγόρευση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Αυτό εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους του Αράπογλου, αφού μειώνεται η επιρροή των ασφαλιστικών ταμείων στην επιλογή διοικητή της τράπεζας, έτσι δεν θα έχει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα που είχε μέχρι πριν από την αύξηση, να επιβάλλει ως διοικητή το πρόσωπο που θέλει!

Η δεύτερη και πιο σημαντική επίπτωση από την απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων από την Εθνική Τράπεζα είναι ότι το ποσοστό που είχαν, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος των «δικαιωμάτων» που πούλησαν οι ιδιώτες μέτοχοι το πήραν ξένοι και αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την ανησυχία που εξ αρχής είχαμε εκφράσει για το τουρκικό «ντιλ», ότι η τεράστια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου οδηγεί στον αφελληνισμό της Εθνικής Τράπεζας!

Αν επομένως είναι επιτυχία ο αφελληνισμός της Εθνικής, της τράπεζας που είναι ταυτισμένη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τότε άξιος ο μισθός σας, κύριε Αράπογλου…

Θα τρίζουν τα κόκαλα του ιδρυτή της, Γ. Σταύρου.
Γιατί κρατάτε μυστική τη σύμβαση με τις ανάδοχες τράπεζες;

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια από την πρώτη στιγμή, και η κοινή γνώμη απαιτεί απάντηση, κύριε Αράπογλου, γιατί τουλάχιστον μέχρι τώρα η Εθνική Τράπεζα είναι κτήμα του λαού και όχι προσωπικό σας τιμάριο.

Ρωτάμε λοιπόν για ποιους λόγους κρατάτε μυστική τη σύμβαση με τις ανάδοχες τράπεζες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πρόβλεπε αμοιβή 75.000.000 ευρώ και τα οποία πήραν ακόπως, χωρίς να προσφέρουν τίποτα, αφού η τιμή των 22,11 ευρώ ανά μετοχή που έβαλαν δεν δημιουργούσε κάποιον κίνδυνο να μην καλυφθεί η αύξηση.
Ως τώρα η συνήθης πρακτική είναι να δίνονται στη δημοσιότητα οι συμβάσεις αναδοχής, αμέσως μόλις υπογράφεται η σύμβαση.
Εσείς, κύριε Αράπογλου, γιατί την κρύβετε; Τι θέλετε να κρύψετε;

Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Αράπογλου;

Βέβαια η υπόθεση της αγοράς της FINANSBANK και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της στην Εθνική Τράπεζα δεν κλείνει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

• Οι κίνδυνοι από την πορεία της Τουρκίας και της τουρκικής οικονομίας, από τους όρους εξαγοράς που περιγράφονται με ακρίβεια στο ενημερωτικό δελτίο, δεν εξέλιπαν με την κάλυψη της αύξησης.

• Πανηγυρίζει ο κ. Αράπογλου γιατί η μετοχή της τράπεζας ήταν στα 43 ευρώ και μετά την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας έχει πέσει στα 28 ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής κατά 4 δισ. ευρώ περίπου!

• Ήδη η επένδυση έχει χάσει το 25% περίπου, λόγω της υποτίμησης της λίρας και της πτώσης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία επιβάλλουν να καταγράφεται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης ενός περιουσιακού στοιχείου και της τρέχουσας αποτίμησής του.

• Τα αποτελέσματα της Εθνικής από τώρα και στο εξής θα συναρτώνται άμεσα με τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, που είναι αναδυόμενη με σημαντικά προβλήματα στον πληθωρισμό, στο ισοζύγιο πληρωμών, στο εξωτερικό χρέος και στην πορεία της τούρκικης λίρας.
Μέσω αυτής της οδού τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας θα αντανακλώνται στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λόγω του μεγάλου βάρους της θα επηρεάζει την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ θα οδηγεί τις ελληνικές αποταμιεύσεις στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της τουρκικής οικονομίας.
Προφανώς γι’ αυτό το κατόρθωμά σας πανηγυρίζετε, κύριε Αράπογλου…


Σχολιάστε εδώ