Ψηφιακές άδειες ως το 2010 προτείνει η ΕΕΤΤ
Μιλώντας στον Σκάι, παρατήρησε πως «ακόμα και αν προσπαθήσουμε να λύσουμε πολιτικά και νομοθετικά το πρόβλημα των κεραιών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, δεν θα τα καταφέρουμε», συμπληρώνοντας πως «το φαινόμενο της αναρχίας στις συχνότητες είναι μάλλον αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και οι πράξεις εκκαθάρισης, ακόμα και η τελευταία συντονισμένη, μοιάζουν ως ένα βραχυπρόθεσμο πυροσβεστικό μέσο». Η πρόταση της ΕΕΤΤ για «τη φυγή προς τα εμπρός είναι απλή: να οργανωθούμε τάχιστα για την είσοδό μας στην ψηφιακή τηλεόραση και στο ψηφιακό ραδιόφωνο». Η πρότασή του είναι παρόμοια με την έκθεση του Ροδόλφου Μορώνη ως μέλους του ΕΣΡ (νυν προέδρου του ΙΟΜ) για εγκατάλειψη της αναλογική αδειοδότησης και σχεδιασμό του ψηφιακού συστήματος.
Η ΕΕΤΤ όπως και οι ιδιωτικοί σταθμοί προτείνει τον διαχωρισμό στην ψηφιακή εποχή του παρόχου δικτύου από τον πάροχο περιεχομένου για τις ιδιωτικές εκπομπές. O πρώτος να λαμβάνει τις συχνότητες με διαγωνιστική διαδικασία και να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάλυψης και μεταφοράς του σήματος και ο δεύτερος να μισθώνει τη χωρητικότητα του δικτύου, μεταδίδοντας περιεχόμενο υπό τον έλεγχο του EΣP. Η ΕΕΤΤ πιστεύει πως «πρέπει να αποδοθεί επισήμως ικανός αριθμός συχνοτήτων, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, για να μεταφέρει αποκλειστικά και μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα. H EPT θα έχει τις υποχρεώσεις καθολικού παρόχου, καλύπτοντας όλη τη χώρα, και δεν θα μισθώνει χωρητικότητα σε άλλους ιδιωτικούς παρόχους».
Οι άδειες του βουνού
Ενώ όμως αυτά τα σχέδια αφορούν το μέλλον, το πρόβλημα στο ραδιόφωνο χρήζει άμεσης επίλυσης (διαβάστε και σελίδα ραδιοφώνου στο «ΔΕΣ»). Η άνοδος της ΕΕΤΤ στο βουνό παρουσία εισαγγελέα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και η σύμπτωση της «ραδιοφωνικής σιωπής» των δύο θεσμικών ραδιοφώνων (Air 104,4 και Στο Κόκκινο 105,5) σίγουρα προβληματίζουν.
Η κραυγή διαμαρτυρίας του Γιάννη Σκουτελάκη, διαχειριστή της Ράδιο Βερόνικα ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ράδιο Βερόνικα, είναι αποκαλυπτική. «Ο σκοπός δεν ήταν να κλείσουν παράνομους. Ο σκοπός ήταν να κλείσουν κάποιοι σταθμοί που έπαιρναν μερίδιο της ακροαματικότητας από κάποιους άλλους», ισχυρίζεται και προσθέτει: «Το Ράδιο Βερόνικα είναι ο μόνος ιστορικός ραδιοσταθμός που λειτούργησε πειραματικά για πρώτη φορά τον χειμώνα του 1966 και εξακολουθεί να ανήκει μέχρι και σήμερα στους ίδιους ιδιοκτήτες».
Φυσικά το Ράδιο Βερόνικα «δεν είναι παράνομος σταθμός, αφού λειτουργούμε στα FM από τον Φεβρουάριο του 1990, μετά την κατάθεση πλήρους φακέλου στο υπουργείο Τύπου και την κατάθεση πλήρους τεχνικής μελέτης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών», αναφέρει ο Γ. Σκουτελάκης, συμπληρώνοντας πως «από τότε μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μέρος σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες με πλήρεις φακέλους». Ο Γ. Σκουτελάκης υποστηρίζει πως αδικήθηκε όπως και πολλοί άλλοι στην αδειοδότηση του 2001, αναφέροντας πως «εάν είχε εφαρμοστεί ορθά ο νόμος, θα είχαμε λάβει άδεια μεταξύ των πρώτων, αφού το Ράδιο Βερόνικα είναι από τους παλαιότερους σταθμούς».
Τέλος, το Ράδιο Βερόνικα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να μην του χορηγήσει άδεια.