Στοίχημα για τον Γιώργο το Βελλίδειο

Βουλευτικά γραφεία, Περιφερειακή και Νομαρχιακή Επιτροπή, δημοτικές οργανώσεις και οι παρατάξεις που στηρίζει το κόμμα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές έχουν αποδυθεί σε έναν υπέρ πάντων αγώνα για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα πέντε χιλιάδες άτομα που έβαλαν στόχο. Δυόμισι χιλιάδες καρέκλες και άλλοι τόσοι όρθιοι εντός και εκτός της αίθουσας είναι ο προγραμματισμός των διοργανωτών για τη συγκέντρωση και την ομιλία του προέδρου τους το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης (ώρα 7 μ.μ.).

Βέβαια, ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων δεν είναι εύκολο να μαζευτεί μέσα στο κατακαλόκαιρο, και ενώ έχουν ξεκινήσει οι άδειες και τα μπάνια του λαού, αλλά οι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν αισιόδοξοι.

Τη μεγαλύτερη αγωνία την έχει ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που πρόσφατα παραιτήθηκε από την προεδρία της ΓΣΕΕ και ανέλαβε υπεύθυνος κινητοποιήσεων και οργάνωσης εκδηλώσεων του προέδρου. Ο Πολυζωγόπουλος βρίσκεται εδώ και μέρες στην πόλη, προσπαθώντας να ξεσηκώσει τα τοπικά στελέχη και να συντονίσει τις δράσεις τους, ώστε το απόγευμα της Τετάρτης το Βελλίδειο να θυμίζει τις παλιές καλές για το ΠΑΣΟΚ εποχές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω εκδήλωση, καθώς αυτή αποτελεί την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου που οργανώνεται στη χώρα μετά τα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία σκόρπισαν κατήφεια και απογοήτευση στα μέλη και στους οπαδούς του κόμματος.

Πέρα από την οργανωτική επιτυχία και το κλίμα ανάταξης στους ΠΑΣΟΚους, ο Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του θέλει να δώσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της πορείας του κόμματός του προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου, ανοίγοντας μέτωπο με τη «συντηρητική προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση που υπηρετεί η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία». Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να επιχειρήσει άνοιγμα στα κόμματα της Αριστεράς και στους ανεξάρτητους συνδυασμούς εν όψει του δεύτερου γύρου, στον οποίο αναμένεται να οδηγηθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλούς δήμους και νομαρχίες της χώρας. Επιλέγοντας τη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει τα χαρτιά του και να προσδιορίσει την πολιτική του κόμματός του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει επίσης να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή στήριξη στις δύο υποψήφιες που επέλεξε να ηγηθούν των συνδυασμών που θα στηρίξει το κόμμα του στον δήμο και στη νομαρχία, Χρύσα Αράπογλου και Βούλα Πατουλίδου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι δύο γυναίκες να κληθούν να απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση, ενώ βέβαιο θεωρείται πως αυτές και όλοι οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι δήμαρχοι πρωτευουσών νομών και νομάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας θα ανέβουν στο πάνελ, δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην εκλογική εκστρατεία των «πράσινων» υποψήφιων.

Δίχασε η εκδήλωση για τον Ανδρέα

Σκιές και προβλήματα στην οργανωτική δουλειά των τοπικών στελεχών εν όψει της εκδήλωσης της Τετάρτης δημιούργησε η κόντρα που ξέσπασε στο εσωτερικό των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος, με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης για να τιμηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ευκαιρία της δέκατης επετείου από τον θάνατό του. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την προπερασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από διαμαρτυρία των Καστανίδη και Μαγκριώτη, οι οποίοι εκείνη την ημέρα θα απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους στη Βουλή.
Ορίστηκε λοιπόν νέα ημερομηνία για την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα.

Ωστόσο, λίγο το μπουρίνι που ξέσπασε στην πόλη, λίγο η απουσία πολλών στη Χαλκιδική, λίγο το Μουντιάλ που διαμόρφωσε άλλες προτεραιότητες, λίγο η οργανωτική ολιγωρία, η προσέλευση του κόσμου στον χώρο του ανδριάντα του Ανδρέα ήταν ασήμαντη και προσβλητική για τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα βάραινε περισσότερο η παρουσία των Παπαγεωργόπουλου και Ψωμιάδη, που προφανώς για λόγους εκλογικών σκοπιμοτήτων αποφάσισαν να δείξουν πως σέβονται και τιμούν τη φυσιογνωμία του μεγάλου πολιτικού. Η Χρύσα Αράπογλου ήταν παρούσα στην εκδήλωση, αλλά επέλεξε να μη σχολιάσει την παρουσία των δύο πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συγκαταλέγονται σε αυτούς που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο (ο Παπαγεωργόπουλος ήταν και υφυπουργός εκείνης της κυβέρνησης).

Αυτή η «ευγένεια» ωστόσο δεν κυριάρχησε σε όλους. Οι Καστανίδης και Μαγκριώτης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους «γαλάζιους» αξιωματούχους, θυμίζοντας πως θα όφειλαν, πριν παραστούν υποκριτικά, στο άγαλμα του Ανδρέα, να δηλώσουν δημοσίως τη συγγνώμη τους για τη στάση τους στα δύσκολα χρόνια. Κάνοντας ένα βήμα ακόμη, ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας την επομένη σε κομματική σύσκεψη για την προετοιμασία της εκδήλωσης στο Βελλίδειο, ζήτησε την παραίτηση του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημήτρη Τσαβδαρίδη, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο τόσο για τη μικρή προσέλευση κόσμου όσο και για την πρόσκληση του δημάρχου και του νομάρχη που δεν είχαν κανέναν λόγο να προσκληθούν σε μια τέτοια εκδήλωση.
Στην εν λόγω σύσκεψη παρουσία του Χρήστου Πολυζωγόπουλου ο Χάρης Καστανίδης είπε πως «πρέπει να ντρέπονται όσοι είχαν την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης» και τους κάλεσε να παραιτηθούν.
Η θέση του Χ. Καστανίδη περί παραιτήσεως των υπευθύνων φάνηκε να αιφνιδιάζει τον Χ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος -μάλλον ενοχλημένος- προσπάθησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας: «Γνωρίζω τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ξέρω για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια, όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας την ομιλία του προέδρου».

Ο Τσαβδαρίδης, μολονότι προηγουμένως και μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του, ενώπιον του Καστανίδη επέλεξε να μη «σηκώσει το γάντι».

Ωστόσο, το… φιτίλι άναψε ξανά ο δαιμόνιος Ψωμιάδης, που χώθηκε στην υπόθεση, στέλνοντας επιστολή στον γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, με την οποία τον ευχαριστούσε που τον κάλεσε στην εκδήλωση και άφηνε αιχμές κατά όσων υψώνουν «ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές» και προκαλούν «ανούσιες πολώσεις»…

Το λάδι στη φωτιά που έριξε η ευχαριστήρια επιστολή του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τον Δημήτρη Τσαβδαρίδη «για την ευγενική σου πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου» προκάλεσε την μήνιν του Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος απαντώντας δήλωσε: «το θράσος του κυρίου Ψωμιάδη είναι γνωστό πως δεν έχει όρια. Όπως θα θυμάται, ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Μετά τουλάχιστον και από αυτό θα βρει το θάρρος να δηλώσει πως ήταν λάθος όλα αυτά που έλεγε και έκανε τότε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;».

Σχολιάζοντας την παρουσία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένα στενάκι που να φέρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου». Θυμήθηκε μάλιστα ότι όταν μετονομάστηκε από την τότε δημοτική αρχή η Νέα Εγνατία σε οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκείνος είχε προτείνει ένα τμήμα της να φέρει το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί. «Παρ’ όλα αυτά», σημείωσε, «εγώ τότε ψήφισα ως δημοτικός σύμβουλος υπέρ της μετονομασίας».


Σχολιάστε εδώ