Εκλογολογία

H περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα ενισχύει την εκδοχή πως το 2007 θα είναι έτος εκλογών. Μάλιστα στελέχη της αντιπολίτευσης διατυπώνουν την εκτίμηση πως μπορούν να προκύψουν και διπλές εκλογές τον Οκτώβριο. Προσωπικά δεν συμφωνούμε μ’ αυτήν την εκτίμηση, καθότι δεν μας φαίνεται πολιτικά ορθολογικό να στηθούν κάλπες πριν η κυβέρνηση υλοποιήσει βασικότατες δεσμεύσεις της όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση του ΕΚΑΣ, καθώς και η αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Προφανώς, με την οικονομία υπό επιτήρηση τέτοιες παροχές δεν μπορούν να γίνουν, άρα δεν μπορούν να γίνουν και διπλές εκλογές τον Οκτώβριο.

• Ουσιαστικά οι εξελίξεις στην οικονομία και η πορεία του ελλείμματος θα καθορίσουν τον χρόνο των πρόωρων εκλογών. Έτσι, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του κ. Αλογοσκούφη και η χώρα βγει το 2007 από την επιτήρηση, λύνονται τα χέρια του πρωθυπουργού. Επειδή υπό κανονικές συνθήκες η χώρα θα βγει από την επιτήρηση μετά την 1η Μαΐου του 2007, οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο του 2007. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πριν στήσει κάλπες, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει ή να έχει δρομολογήσει την υλοποίηση των βασικών δεσμεύσεών του, ώστε να ανανεώσει τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Μέχρι τότε θα αποφύγει το άνοιγμα μετώπων ή θα σπεύδει να κλείσει ανοικτά μέτωπα, όπως έπραξε πρόσφατα στον χώρο της παιδείας. Όμως επειδή τα προβλήματα της χώρας και υπαρκτά είναι και ζητούν λύσεις -που εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος και συγκρούσεις- μάλλον ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συντομεύσει την περίοδο της απραξίας, οπότε ο Ιούνιος του 2007 είναι ο πιθανότερος χρόνος των εκλογών.

• Εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα: Θα αντέξει έως τον Ιούνιο του 2007 η πολιτική υπεροχή του κ. Καραμανλή και της ΝΔ έναντι του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ; Τα πολιτικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, δείχνουν πως θα αντέξει, καθότι η κοινή γνώμη συνεχίζει να κρίνει με επιείκεια την κυβέρνηση και με αυστηρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως στην πολιτική τέχνη κανόνας δεν είναι η βεβαιότητα, αλλά η αβεβαιότητα, κανόνας δεν είναι η συνέχεια, αλλά η ασυνέχεια. Άρα το να περιμένει ο πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2007 έχει ρίσκο, πόσω μάλλον εάν στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να παρουσιάσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

ΥΓ.: Ωστόσο, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει νόμο που θα υλοποιεί σε βάθος διετίας τις βασικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τότε ακόμα και το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί.


Σχολιάστε εδώ