Δικαίωση για Alter στην υπόθεση Στέγγου

Απέρριψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με τις υπ’ αριθμόν 3614/2006 και 3873/2006 αποφάσεις του τις αγωγές της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ και των λοιπών εταιρειών συμφερόντων του Κωνσταντίνου Στέγγου, αλλά και εκείνη του Αθανασίου Κλαπαδάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής ΑΕ, με τις οποίες ζητούσαν συνολικά από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter το ποσό των… 8 εκατ. ευρώ (!) ως αποζημίωση για την προσβολή της φήμης και του προσώπου τους αντίστοιχα.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε την υπόθεση της επίμαχης τροπολογίας «μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της χώρας των τελευταίων ετών», αναγνωρίζοντας το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ως δικαίωμα αλλά και αναγκαία συνθήκη για την ενημέρωση και διαφώτιση της κοινής γνώμης στην ανάδειξη ζητημάτων που βάλλουν κατά των θεσμών και των πολιτών. Η αγωγή Στέγγου, με την οποία ζητούσε 7,4 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκε ως αόριστη και καθώς το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δεν συμπεριλαμβάνει ρητή αναγνώριση του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του Τύπου (ως λόγο άρσης της προσβολής, αφού δεν εξετάζει εν προκειμένω την προσβολή). Ωστόσο, επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης της τροπολογίας Πάχτα με δριμείς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας την «κολοσσιαίο σκάνδαλο» κ.λπ.

Αφορμή για τις αγωγές ήταν οι αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για την αποκαλούμενη «τροπολογία Πάχτα», η οποία προέβλεπε τον φωτογραφικό αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης στην περιοχή της Χαλκιδικής για την οικοδομική επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» του Κωνσταντίνου Στέγγου.


Σχολιάστε εδώ