Γίνεται των… συμβασιούχων στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι συμβασιούχοι νέας γενιάς στην ΕΡΤ ανέρχονται σε 1.200, γεγονός που δείχνει το τραγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε ειδήσεις και ραδιόφωνο και αποτελούν τις νέες προσλήψεις που έγιναν μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

Έχουν στο μεταξύ μονιμοποιηθεί μέσω του ΑΣΕΠ ήδη 1.485 συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους αναμένουν ακόμη στα σπίτια τους να τους αναθέσει η διοίκηση δουλειά. Η ΕΡΤ διαθέτει μόνιμο προσωπικό 2.900 άτομα σε όλη την Ελλάδα, συνολικά δηλαδή φθάνει τους 5.585 εργαζόμενους! Σε αυτούς ανήκουν και οι 1.200 νέοι συμβασιούχοι με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου ανεξάρτητου από διάρκεια (άλλοι είναι 8μηνοι, άλλοι 6μηνοι, άλλοι ενός έτους και πάει λέγοντας). Η απόφαση του Πρωτοδικείου έλαβε υπόψη της την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους του ΚΕΠ, αλλά και αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η προστασία στους συμβασιούχους παρέχεται ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασης, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου.

Με βάση την απόφαση η ΕΡΤ θα πρέπει πλέον να λάβει συνολικές λύσεις για το πρόβλημα, αφού απασχολεί σε πάγιες ανάγκες της συνολικά 2.685 συμβασιούχους (πρώην έργου και νυν). Το πώς θα γίνει αυτό είναι απορίας άξιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της διοίκησης τάχθηκαν υπέρ της λύσης να μετατραπούν οι συμβάσεις των δημοσιογράφων σε αορίστου χρόνου αλλά χωρίς τη ρήτρα της μονιμοποίησης που στην ΕΡΤ παρέχει ο Γενικός Κανονισμός Εργασίας. Ο τελευταίος προβλέπει για θέσεις δημοσιογράφων 399 στην κατηγορία «έκτακτο προσωπικό». Αν αυτό σημαίνει ότι μόνο οι 399 είναι μόνιμοι, κάποιος πρέπει να απαντήσει τι γίνεται με τους άλλους 600 που μόλις τώρα «μονιμοποιήθηκαν» ως πρώην συμβασιούχοι έργου και τι θα γίνει με τους νέους.

Σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται το χάος και η ασυνεννοησία, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται από υπουργό σε υπουργό. Η… απειλή πως οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στη ΝΔ θα προσθέσουν στο βιογραφικό τους ότι «εκδιώχθηκαν» από την ΕΡΤ από την κυβέρνηση της ΝΔ τα λέει όλα! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, που έγινε στόχος εντός της ΕΡΤ επειδή δεν αποδέχθηκε εξαίρεση της ΕΡΤ από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ, είναι ενοχλημένος. Από το περιβάλλον του λέγεται πως αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα θα βγει δημόσια να μιλήσει για την πρόταση που έκανε και δεν έγινε αποδεκτή! Η δικαστική εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και θεωρείται βέβαιο πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν μαζικά προσφυγές κατά της απολύσεων. Η ΕΣΗΕΑ συζήτησε εκ νέου το θέμα και επαναβεβαίωσε την απόφασή της για απεργίες, χωρίς όμως να βγει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η “Συσπείρωση” σε ανακοίνωσή της μιλάει για «μια πρώτη νίκη, ένα ακόμα ρήγμα στο απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης με “εργολαβικές” συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ» και ότι «η υπόθεση των “συμβασιούχων” αφορά όλη την ΕΡΤ, όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Ως τμήμα της μάχης ενάντια στην “ευελιξία” της εργασίας αφορά ολόκληρη την κοινωνία». Παράλληλα η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο ζητά να μάθει: «Ποιος ο αριθμός των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν συνεχίζουν εργαζόμενοι μετά την 30η Ιουνίου 2006 και ποια τα ονοματεπώνυμά τους; Ποιος ο αριθμός των δημοσιογράφων που πρόκειται να μη συνεχισθεί η απασχόλησή τους κατά το αμέσως επόμενο μετά την 30ή Ιουνίου 2006 χρονικό διάστημα; Πόσοι και ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών ανήκουν στο δυναμικό των δελτίων ειδήσεων, καθώς και πόσοι και ποιοι στο δυναμικό των ενημερωτικών εκπομπών; Ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών συνδέονταν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με τις λεγόμενες συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου; Πόσοι και ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών έχουν συνάψει κάποιου άλλου είδους νέα σύμβαση με την ΕΡΤ και τι ακριβώς είδους σύμβαση είναι αυτή; Τέλος, πόσοι και ποιοι είναι συνολικά οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ;».

ΕΡΤ από την κυβέρνηση της ΝΔ τα λέει όλα! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, που έγινε στόχος εντός της ΕΡΤ επειδή δεν αποδέχθηκε εξαίρεση της ΕΡΤ από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ, είναι ενοχλημένος. Από το περιβάλλον του λέγεται πως αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, θα βγει δημόσια να μιλήσει για την πρόταση που έκανε και δεν έγινε αποδεκτή! Η δικαστική εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και θεωρείται βέβαιο πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν μαζικά προσφυγές κατά των απολύσεων. Η ΕΣΗΕΑ συζήτησε εκ νέου το θέμα και επαναβεβαίωσε την απόφασή της για απεργίες, χωρίς όμως να βγει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η «Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της μιλάει για «μια πρώτη νίκη, ένα ακόμα ρήγμα στο απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης με “εργολαβικές” συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ» και ότι «η υπόθεση των “συμβασιούχων” αφορά όλη την ΕΡΤ, όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Ως τμήμα της μάχης ενάντια στην “ευελιξία” της εργασίας αφορά ολόκληρη την κοινωνία». Παράλληλα η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο ζητά να μάθει: «Ποιος ο αριθμός των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν συνεχίζουν εργαζόμενοι μετά την 30ή Ιουνίου 2006 και ποια τα ονοματεπώνυμά τους; Ποιος ο αριθμός των δημοσιογράφων που πρόκειται να μη συνεχισθεί η απασχόλησή τους κατά το αμέσως επόμενο μετά την 30ή Ιουνίου 2006 χρονικό διάστημα; Πόσοι και ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών ανήκουν στο δυναμικό των δελτίων ειδήσεων, καθώς και πόσοι και ποιοι στο δυναμικό των ενημερωτικών εκπομπών; Ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών συνδέονταν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με τις λεγόμενες συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου; Πόσοι και ποιοι εκ των ανωτέρω δύο κατηγοριών έχουν συνάψει κάποιου άλλου είδους νέα σύμβαση με την ΕΡΤ και τι ακριβώς είδους σύμβαση είναι αυτή; Τέλος, πόσοι και ποιοι είναι συνολικά οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ;».


Σχολιάστε εδώ