Αμνηστία στους ληστές του χρηματιστηρίου!

Πρόκειται όχι απλώς για πρόκληση απέναντι στο λαϊκό αίσθημα που έχει ακόμα νωπές τις μνήμες (και όχι μόνο τις μνήμες, αφού η τσέπη βογκά ακόμα…) από τη ληστεία του 1999-2000, αλλά και για εξευτελισμό των όποιων εξαγγελιών είχαν γίνει προεκλογικά από τη ΝΔ και τον Αλογοσκούφη προσωπικά (!) για κάθαρση και διαφάνεια ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα σαν αυτά της σημιτικής περιόδου.

Φούσκα λοιπόν, σαν αυτή του χρηματιστηρίου, και οι δεσμεύσεις για κάθαρση και οι εξαγγελίες για εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Τι εμπνεύστηκε όμως ο υπουργός Οικονομίας, εκθέτοντας και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό;

Ιδού η τροπολογία-πρόκληση:

· «…Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το εν γένει προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οιουδήποτε για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Κατ’ εξαίρεση οι παραπάνω ευθύνονται, εφόσον δολίως προβαίνουν σε παραβίαση του χρηματιστηριακού απορρήτου, σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς ή σε κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών που κατέχουν».

Όλο το κόλπο της μέγιστης πολιτικής… φούσκας, μάλλον σκανδάλου, έγκειται στη λέξη «δολίως». Υπέχουν δηλαδή αστική ευθύνη τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μόνο στην περίπτωση που δολίως παραβούν το απόρρητο ή χειραγωγήσουν ή καταχραστούν προνομιακές πληροφορίες κ.λπ.!

Δηλαδή δεν υπέχουν αστική ευθύνη αν κάνουν μεν αυτές τις λαμογιές, αλλά… δεν μπορεί να τους καταλογιστεί δόλος!

Αλλά έτσι, επαναλαμβάνουμε:

· Αφενός αμνηστεύει τους υπεύθυνους του εγκλήματος της ληστείας του ’99, αφού είναι σχετικά εύκολο να «αποδείξουν» ότι… εγκλημάτησαν μεν αλλά… χωρίς δόλο, από αμέλεια, ας πούμε. Άρα φούσκα η κάθαρση!

Αφετέρου αμνηστεύει εκ των προτέρων όσους τυχόν εγκληματίες της σημερινής περιόδου, αφού κι αυτοί σχετικά εύκολα θα μπορούν να αποδείξουν ότι επίσης δεν… διακατέχονταν από δόλο!

Για να δείτε τη διαφορά, ιδού τι προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη που καταργείται για να πάει στη θέση της το έκτρωμα:

«…Τα μέλη των αρμόδιων οργάνων και το προσωπικό των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οιουδήποτε για πράξεις ή παραλείψεις τους, που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις, εκτός από τις περιπτώσεις της τέλεσης των αδικημάτων της κατάχρησης εμπιστευτικής πληροφόρησης και της παραβίασης του χρηματιστηριακού απορρήτου».

Δεν προβλεπόταν δηλαδή η ύπαρξη δόλου προκειμένου να τεκμηριωθούν αστικές ευθύνες, όπως προβλέπει το έκτρωμα Αλογοσκούφη!

Η προωθούμενη διάταξη είναι προκλητική και σε μια περίοδο που αυτό σημαίνει παραγραφή κάθε ευθύνης των οργάνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το μέγα σκάνδαλο της περιόδου 1999-2000, αλλά και οδηγεί τους σημερινούς αρμόδιους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο να λειτουργούν σαν ξέφραγο αμπέλι, αφού, ας πούμε, δεν θα ευθύνονται ούτε σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, αφού… απαιτείται απαραιτήτως δόλος.

Σημειώνεται πως πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2005, δικαίωσε επενδυτές που είχαν προσφύγει κατά της των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επειδή παρέλειψαν να σταματήσουν τη λειτουργία εταιρείας, αν και γνώριζαν ότι δεν είχε τις προϋποθέσεις να διαχειρίζεται χρήματα των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοί της να καταχραστούν πάνω από 15 δισ. δραχμές από το επενδυτικό κοινό.

Πάνω λοιπόν στην ώρα έρχεται ο Γ. Αλογοσκούφης να αθωώσει τα κάθε είδους λαμόγια. Και να δώσει το σύνθημα της… γενικής επίθεσης και επιστροφής των αλήστου μνήμης (πρόσφατων) εποχών. Δοξάστε το ήθος της «νέας διακυβέρνησης»!


Σχολιάστε εδώ