Έκλεισε την πόρτα του στους εμπόρους όπλων ο Μεϊμαράκης

Οι πληροφορίες λένε ότι κάποιοι επιχείρησαν μάλιστα να τον εκβιάσουν για να τους δεχθεί, ενώ φαίνεται ότι οι πιέσεις είναι αφόρητες, κυρίως από πλευρές (εταιρείες και αντιπροσώπους), που έχουν ανοικτά μεγάλα θέματα, από παλαιές παραγγελίες και βρίσκονται σε κόντρα με το υπουργείο.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προβληματίζεται σοβαρά με το θέμα των αντισταθμιστικών για τις μεγάλες αγορές εξοπλισμών και γι’ αυτό βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να διατυπώσουν ένα νέο πλαίσιο προϋποθέσεων για την εφαρμογή τους καθώς και νέους κανόνες, ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται με διαφάνεια.

Κόντρα για τα Leopard

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι μια μεγάλη κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της γερμανικής εταιρείας Crauss Maffei, την οποία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ο Θωμάς Λιακουνάκος και η οποία ζητάει, εκτός λογαριασμού, ακόμη 340.000.000 ευρώ για τα 170 υπό παράδοση άρματα Leopard, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες που φέρονται ως υποκατασκευαστές στα τιμολόγια τους έχουν χρεώσει την εταιρεία με ΦΠΑ.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας αρνείται να δεχθεί το γερμανικό αίτημα και απαντάει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεωθεί τον ΦΠΑ, οπότε η κόντρα καλά κρατεί, αφού οι Γερμανοί επιμένουν και απαντούν ότι θα αφήσουν απλήρωτες τις εταιρείες που ήταν υποκατασκευαστές και μετείχαν των αντισταθμιστικών.

Οι πληροφορίες λένε ότι κατά την περίοδο Παπαντωνίου, όπου συντάχθηκε η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία και τον εδώ αντιπρόσωπό της κ. Λιακουνάκο, ξεχάστηκαν να αναφερθούν στο θέμα του ΦΠΑ, πιθανόν γιατί ήθελαν να δώσουν μία εικόνα μικρότερου κόστους.

Τώρα η γερμανική εταιρεία των Leopard δίνει, και καλά κάνει, δική της ερμηνεία στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και έτσι η υπόθεση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, με κίνδυνο οι ελληνικές εταιρείες να μείνουν απλήρωτες, για συμπληρωματικά προγράμματα μιας αγοράς που αποδεικνύεται πανάκριβη…

Απλώς, σας θυμίζουμε ότι η Τουρκία αγόρασε 298 μεταχειρισμένα άρματα Leopard, που ελάχιστα απέχουν επιχειρησιακά και τεχνολογικά από τα ολοκαίνουργια δικά μας, πληρώνοντας μόνο 160 εκατ. ευρώ…

Πόσα πληρώσαμε εμείς; Πληρώσαμε 1,7 δισ. ευρώ για 175 άρματα, καινούργια και ολόφρεσκα, για να αποκτήσουμε ρεκόρ ως χώρα… Την τελευταία 30ετία μόνο η Ελλάδα αγόρασε καινούργια άρματα, προφανώς γιατί έχουμε πολύ χρήμα… και είμαστε και γαλαντόμοι στους φίλους μας….

Χωρίς πυρομαχικά

Τέλος, σημειώστε ότι ο επόμενος χαμός για τα θέματα των Leopard αναμένεται να γίνει με το θέμα των πυρομαχικών… Σε λίγο θα αρχίσουν τα ολοκαίνουργα άρματα που παραλαμβάνονται και δεν θα έχουν πυρομαχικά!
Η σκηνή που σε λίγο θα περιγράφει πλήρως το ελληνικό δράμα, με τα Leopard του κυρίου Λιακουνάκου, είναι αυτή των παρελάσεων…

Τα αφικνούμενα νέα άρματα θα παρέχουν ένα υπέροχο θέαμα στις παρελάσεις, ενώ ο εκφωνητής της τηλεόρασης θα παραμυθιάζει το πόπολο για την ισχύ των όπλων μας, όμως στην πραγματικότητα θα έχουμε «Άρματα χωρίς πυρομαχικά».

Συνάντηση Μεϊμαράκη – Σέφερ

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Σέφερ με τον υπουργό Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην οποία συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που απασχολούν και τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του κ. Σέφερ τέθηκαν θέματα όπως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Συμμαχίας, για την έλλειψη ικανότητας στρατηγικών αερομεταφορών από τη Συμμαχία στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν καθώς και η ευελιξία των δυνάμεών της και ο μελλοντικός τους ρόλος.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συμφώνησε με τον κ. Σέφερ ότι αναλογικά η συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ υψηλή και επισήμανε ότι «λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουμε στη περιοχή υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις ήδη αυξημένες δαπάνες της Ελλάδας».


Σχολιάστε εδώ