Τριπλό «μπάι-πας» κατά της ανεργίας

Kαι τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα επισήμαναν έλλειμμα πολιτικής για την αύξηση της απασχόλησης και ανέφεραν πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατεστημένη πρακτική και αντίληψη διαλόγου χωρίς ουσία και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ανεργία και η αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Παπασπύρος τόνισε πως απαιτούνται μεταβολές στην κατεύθυνση της οικονομίας των υπηρεσιών, έκρινε πως δεν είναι αρνητικό να λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης των ανέργων, όμως, όπως είπε, ο διάλογος για το μείζον κοινωνικό θέμα της ανεργίας πρέπει να είναι συστηματικός, για να διαπιστώσει στη συνέχεια πως ως χώρα η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική, ενώ τόνισε ότι αν η κυβέρνηση συστηματοποιήσει τον διάλογο, ενδεχομένως θα υπάρξει ένα χρήσιμο αποτέλεσμα, διαφορετικά θα αποδειχθεί «κούφια» η όλη διαδικασία.

Ο κ. Παναγόπουλος απευθυνόμενος προς τον υπουργό ανέφερε ότι «καλό είναι να δίνεται η ατζέντα του διαλόγου στους συνομιλητές για να προσέρχονται προετοιμασμένοι στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, ώστε να υπάρχει λόγος συμμετοχής των συνδικάτων στη διαδικασία αυτή…».

Η αιχμή που εμμέσως διατύπωσε ο κ. Παναγόπουλος ερμηνεύτηκε ως πίεση προς την κυβέρνηση για μια πιο συγκροτημένη και οργανωμένη δράση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Σημαντική παρέμβαση σημειώθηκε και από τον πρόεδρο της ΟΚΕ Νίκο Αναλυτή που συμφώνησε με την άποψη του κ. Παπασπύρου, ότι δηλαδή υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξουν άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, «σε λίγο η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Αναλυτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη για τη διεξαγωγή και ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και μόνο αν δεν υπάρξει ανταπόκριση νομιμοποιείται να προχωρήσει μονομερώς στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Μιλώντας εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, ανέφερε με έμφαση ότι τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιούν την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για προπαγανδιστικούς λόγους και υπογράμμισε ότι καμιά ρύθμιση για ενίσχυση της απασχόλησης και των ανέργων δεν πρέπει να γίνει εκτός αρμοδιότητας και διαδικασιών του ΟΑΕΔ.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης άκουσε χωρίς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του υπουργού, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος εν μέσω «αποχαιρετιστήριων» λόγων και αναφορών, σε χαμηλούς τόνους εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες αν μπορούν να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι.

Υπέρ των κυβερνητικών προθέσεων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ζήτησε να θεσπιστεί αποφασιστικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων που θα δίνει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες στα δύο μέρη. Με τη λογική αυτή ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκροτηθεί με βάση τη διμερή ευθύνη, να το αναλάβουν δηλαδή οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα.

Ως κεντρικά θέματα, που ο υπουργός Σ. Τσιτουρίδης έθεσε προς συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, με σαφή την κατεύθυνση για υλοποίησή τους, είναι ως γνωστόν τα εξής (το «ΠΑΡΟΝ» δημοσίευσε τις κυβερνητικές εξαγγελίες την περασμένη Κυριακή):

1. Να συζητηθεί το πώς θα εφαρμοστούν (διασταλτικά ή συσταλτικά) τα κίνητρα του νόμου 3227/2004. Ο νόμος αυτός προέβλεπε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι και 50% κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησης κάθε νέου προσλαμβανομένου.
2. Τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για κλάδους ή περιοχές με αυξημένο δείκτη ανεργίας.
Το ταμείο αυτό θα ενισχύει ανέργους με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και αφού θα έχουν εξαντληθεί όλα τα ενεργητικά ή παθητικά μέτρα αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο ή την περιοχή. Η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 80% του τελευταίου μισθού. Θα προβλέπεται πλαφόν αλλά και διαδικασία διακοπής ή τροποποίησης του προγράμματος, αν ο άνεργος βρει κανονική ή μερική απασχόληση. Η χρηματοδότηση του ταμείου αυτού θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους, από αναδιάταξη των κονδυλίων για την απασχόληση και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Να υπάρξουν ομάδες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με την απασχόληση, όπως ομάδες για τους νέους, τις γυναίκες κ.λπ. Άμεσα όμως ο κ. Τσιτουρίδης πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης, επανακατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα επανακαθορίσει και τον ρόλο του κράτους.

• Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, δήλωσε τα εξής:

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά στη διαχείρισή της και μάλιστα με νέα δώρα στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ανακυκλούμενων, προσωρινών και επισφαλών θέσεων απασχόλησης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνέχιση των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών του νεοφιλελεύθερου συναινετικού δικομματισμού ούτε με ψίχουλα φιλανθρωπίας στους ηλικιωμένους ανέργους. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με μέτρα πολιτικής που να οδηγούν στην αύξηση των προσφερόμενων στους ανέργους νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα, και στη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας.

Όλα τα άλλα είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση και για να μεταφερθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι -που προορίζονται για την απασχόληση και τους ανέργους- για άλλη μια φορά στις επιχειρήσεις. Και εν πάση περιπτώσει είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2006 να μην έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο εξευτελιστικό ποσό των 311 ευρώ, που είναι το μηνιαίο επίδομα ανεργίας».


Σχολιάστε εδώ