Το ρέκβιεμ ενός παμφάγου τέρατος (ΕΠΥΕΘΑ-ΥΕΘΑ)

… και όποιος είναι τίμιος, ας γίνει ερημίτης κι ας συχνοβράζει την τιμή, να πίνει τo ζουμί της – Γεώργιος Σουρής (1892)

Το ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας) ήδη «απεβίωσε», μόλις δεκαετές, εν μέσω λυγμών αλλά και στεναγμών ανακουφίσεως των εμπλακέντων. Ενταφιάσθηκε… Του αξίζει ένας επικήδειος, ένα ρέκβιεμ, έστω με καθυστέρηση.

Έκπληξη ανάμεικτη με ικανοποίηση αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε στην κοινή γνώμη, αλλά κυρίως στους παροικούντες το Στρατόπεδο Παπάγου, η όψιμη (23 Μάρτ. 2006) ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας 5 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (κ.κ. Μ. Καρχιμάκη, Β. Οικονόμου, Λ. Παπαδήμα, Α. Φωτιάδη και Γ. Ντόλιου) με την οποία καταγγέλλουν «κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από στελέχη του ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας)». Εστιάζουν δε την καταγγελία τους στις «μυστικές δαπάνες» υπό τον κωδικό αριθμό (ΚΑ) 0896 και αναφέρουν «τη χρήση και λελογισμένη διάθεση των απορρήτων αυτών κονδυλίων την έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που θα πρέπει να χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και να εξουσιοδοτεί τη χρήση τους σε άτομα με υψηλό αίσθημα ηθικής και ευθύνης»

Παρακάτω, καταγγέλλουν τέρατα και σημεία περί συνεργατών του υπουργού που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα και προβαίνουν σε αδιαφανείς δαπάνες, αναθέτοντας έργα σε φιλικά πρόσωπα, κ.λπ., κ.λπ.!

Το «ΠΑΡΟΝ», όπως διαβάζω, κατ’ επανάληψη… και με επίταση, με τελευταία φορά την 20ή Μαρτίου 2006, έθεσε το ερώτημα του ανεξέλεγκτου του τομέα αυτού των δαπανών και την ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής και της κοινής γνώμης για τη σκοτεινή και αδιαφανή διαχείριση τεραστίων πιστώσεων που καλύπτονται, συστηματικά, από… καπνογόνα. Ουδείς απάντησε…

Σημειώνουμε επίσης ότι στη διετία που πέρασε η αντιπολίτευση δεν είχε ενοχληθεί από το θέμα. Αδιαφορούσε και θα δούμε πιο κάτω γιατί. Η ιστορία όμως αυτής της υπόθεσης έχει βάθος μιας δεκαετίας! Μέσα σ’ αυτή τη μακρά περίοδο (8 χρόνια του εκσυγχρονισμού του κ. Σημίτη και 2 του κ. Καραμανλή), εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, μάλλον δισ. αν τα σουμάρουμε, έχουν δαπανηθεί στον «γάμο του Καραγκιόζη» (δεν αναφέρομαι στους «καραγκιόζηδες» του κ. Κεφαλογιάννη) ή έχουν ενθυλακωθεί τεχνηέντως. Όταν όλα πνίγονται στο σκοτάδι, επιτρέπεται στον καθένα να κάνει ό,τι υποθέσεις θέλει. Ας αρχίσουμε όμως τη δεκαετία από την αρχή της, κάνοντας μία αναδρομή.

Ολίγο ρετρό

Όταν ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, ως Υπουργός Άμυνας με καλές προθέσεις, πέρναγε από τη Βουλή τον Νόμο 2439/95, με τον οποίο ιδρυόταν το ΕΠΥΕΘΑ και η ΓΔΕ (Γεν. Γραμμ. Εξοπλισμών), είχε φιλοδοξία να εκσυγχρονίσει το ΥΕΘΑ και να αφαιρέσει την ευθύνη των εξοπλισμών και σπουδαίων υποθέσεων από τα χέρια κακών στρατιωτικών περνώντας τα σε έντιμα πολιτικά πρόσωπα. Νόμιζε ότι έτσι ήταν καλύτερα. Το σίγουρο ήταν ότι έκανε μερικούς όλβιους και πλούσιους ίσως πάμπλουτους… Ο κ. Αρσένης, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στον αγώνα της διαδοχής του Ανδρέα και, καθ’ οδόν, εκτεθειμένος με το φιάσκο των Υμίων, δεν βρήκε χρόνο να εφαρμόσει τον περίφημο εκείνο Νόμο, που ήταν όμως κομμένος και ραμμένος στα μέτρα άλλων.

Δεν θα πούμε χιλιοειπωμένα πράγματα για το ΥΕΘΑ και τους άρχοντές του, αλλά θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο ΕΠΥΕΘΑ και τον πρώτο ουσιαστικά Διευθυντή του, τον κ. Χ., ο οποίος επελέγη ακριβώς με τις προδιαγραφές που έθεσαν, παραπάνω, οι καλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή άνθρωπος υψηλής ευθύνης, με υψηλό αίσθημα ηθικής, κ.λπ.

Στον ΠΥ του 1997, το ΕΠΥΕΘΑ, φρέσκο-φρέσκο, δεν πρόλαβε να εξασφαλίσει μεγάλα κονδύλια. Ας δούμε όμως πώς αυτά αυξήθηκαν γεωμετρικά τα επόμενα χρόνια.

1998 ΠΥ 3,4 δισ. (τελική διαμόρφωση 5 δισ., υπέρβαση 40%, χωρίς το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο κ. Παπαντωνίου, να αντιδράσει)
1999 ΠΥ 7,8 δισ. (τελική διαμόρφωση 8,2 δισ.)
2000 ΠΥ 8,9 δισ. (τελική διαμόρφωση 8,2 δισ.)

Ο τελευταίος ΠΥ του ΕΠΥΕΘΑ ξεπερνούσε αυτόν του Υπουργείου Αιγαίου!

Οι πάντες διερωτώντο πώς είναι δυνατόν μέσα σε 2 χρόνια οι δαπάνες μιας υπηρεσίας να τριπλασιάζονται ανεξέλεγκτα… Το θέμα αναφέρθηκε, όπως λέγεται, στον κ. Σημίτη, ο οποίος, διακατεχόμενος από την νοοτροπία της ανοχής πάσης εκτροπής, σχολίασε: «Μα τι κάνουν εκεί; Πα, πα, πα…». Κι εκεί σταμάτησε… Η παραλυτική αδράνεια του τότε πρωθυπουργού στον έλεγχο τωv υφισταμένων του έκανε τον «Νεόκοπο» των «ΝΕΩΝ» (1/3/01), κατ’ εξοχήν κυβερνητικής εφημερίδας, να σχολιάσει δηκτικά: «Κύριε Διευθυντή, μου λένε ότι ο κ. Σημίτης είναι έξαλλος με τα τεκταινόμενα στο ΙΚΑ, ΔΕΗ, κ.λπ. Ε, ρε και να γινόταν για μια ημέρα πρωθυπουργός…». Η οσμή της τσίκνας είχε περάσει τον Παπάγο και έφθασε στην Καισαριανή! Οι άνθρωποι είχαν εκτροχιασθεί πλήρως. Μερικοί, πλέον ενημερωμένοι, ισχυρίζονται ότι οι Κωδικοί είχαν «διανεμηθεί» σε στελέχη και «συμβούλους» προς διαχείριση ώστε να μην έχει κανένας παράπονο! Άλλοι πάλι επιμένουν ότι τα σκάνδαλα στους εξοπλισμούς, στη γειτονική ΓΔΕ ωχριούν μπροστά σ’ αυτά του ΕΠΥΕΘΑ, Ίσως…

Ας φθάσουμε όμως στο «κυρίως μενού», αυτό που θίγουν με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πριν όμως σας παραθέσουμε το «πιάτο», καλό είναι να σας υπενθυμίσουμε ότι επί κ. Χαραλαμπόπουλου, Βαρβιτσιώτη και Αρσένη δεν διετίθετο ούτε μια δραχμή στο Γραφείο του Υπουργού για «μυστικά κονδύλια». Αυτό αποτελεί εφεύρημα του κ. Χ. Όντως οι γνωρίζοντες και επαΐοντες διερωτώνται τι σκοπό έχουν αυτά τα μυστικά κονδύλια και πώς είναι δυνατόν αυτά τα φοβερά ποσά να τα διαχειρίζεται ένας άνθρωπος παντελώς άσχετος με τα αμυντικά.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε, ΚΑ 0896 (Απόρρητες δαπάνες):
1998 500 εκατ. δρχ. (ως εναρκτήριο λάκτισμα)
1999 893 εκατ. δρχ.
2000 825 εκατ. δρχ. κ.ο.κ.
2004 1,5 εκατ. δρχ.
2005 1,5 εκατ. δρχ.

Ακουγόντουσαν ιστορίες με σημεία και τέρατα! Πώς γινόταν και γίνεται η διαγραφή αυτών των φοβερών πιστώσεων; Πρόεδρος ήταν κάποιος «ημέτερος» συνταγματάρχης και μέλη 2 άλλα στελέχη του Υπουργικού Γραφείου. Από καιρού εις καιρόν, έπαιρναν ένα φάκελο με αποδείξεις (δεν ήταν και απαραίτητο) και έκαναν ένα πρακτικό του τύπου «Η Επιτροπή συνελθούσα και εξετάσασα τα δικαιολογητικά, τα βρίσκει νόμιμα και τα κατάστρεψε. Καταλογίζει δε στον ΚΑ 0896 το ποσό των π.χ. 102 εκατ. δρχ.». Δηλαδή, τελικά, ως τεκμήριο μένει ένα πρακτικό! Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Απόρρητο θα πουν… Το ίδιο βιολί, δηλαδή το πνεύμα και οι μέθοδοι της Σχολής Χ., συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η σκυτάλη από τον τελευταία παραδόθηκε στον Δν/τή ΕΠΥΕΘΑ του Γιάννου, κ.Ψ. (2001-2004), και τελευταία στον κ. Ω. (2004-2006). Χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα.

Όταν ο κ. Ψ. παραλάμβανε, λέγεται ότι είχε εκμυστηρευθεί σε κομματικούς φίλους ότι, αν άνοιγε τους φακέλους των κονδυλίων του ΕΠΥΕΘΑ, έπρεπε πάμπολλοι να τρέχουν και να μη φθάνουν. Δεν τους άνοιξε, βέβαια, αλλά και ο ίδιος, ευρεθείς μέσα στους κήπους της Εδέμ, συνέχισε το πνεύμα Χ.

Τις δύο αυτές τετραετίες, και κυρίως τη δεύτερη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ως υπεύθυνος της ΝΔ στην Άμυνα, ωρύετο για την αδιαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων αυτών και απειλούσε με κυρώσεις.

Όταν όμως ανέλαβε την Εξουσία, ξέχασε τα πάντα και παρέδωσε τη διαχείριση του πακτωλού στον εκλεκτό του κ. Ω., εντελώς άσχετος κι αυτός περί τ’ αμυντικά, και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν. Ας
μη μιλάμε για ελέγχους, μια κι αποφασίσθηκε να κρατηθεί στους προκατόχους «συναδελφική συμπεριφορά με τακτ κι ευγένεια»… Επαναλαμβάνουμε και πάλι, στη συντεχνία κυριαρχεί ο νόμος της μαφιόζικης ομερτά (=βουλωμένα στόματα) και της συναδελφικότητας. Φωνάζουμε, βέβαια, για να ακούνε οι «χάνοι» ψηφοφόροι, αλλά όταν φθάνουμε στον έλεγχο, εκεί σταματάμε. Θα ξεχάσουμε τις υποσχέσεις του κ. Καραμανλή και το στημένο φιάσκο της πρώτης Εξεταστικής; Πώς ν’ ακολουθήσουν άλλες κι ας περιμένουν ογκώδεις φάκελοι; Γιατί να φωνάζουμε; Έχει ενδιαφέρον για όλους…

Tα άλλα… πιάτα

Για το «κυρίως μενού», τα απόρρητα τα είπαμε. Ας δούμε όμως άλλους ΚΑ του ΕΠΥΕΘΑ, εξίσου ζουμερούς. ΚΑ 7000 (Μετακινήσεις λειτουργών)

1998 278 εκατ. δρχ.
1999 523 εκατ. δρχ. (πήγαν καλά ταξίδια το 1998 και τα διπλασίασαν)
2000 575 εκατ. δρχ.
2004 5.938.128 εκατ. ευρώ (!)
2005 8.211.091 εκατ. ευρώ (!)

Δεν άφησαν ο κ. Χ. και η παρέα του εξωτικό μέρος που να μην επισκεφθούν. Τον Οκτ. 2000, 30μελής «παρεούλα» συνεργατών και συμβούλων, υπό τον κ. Χ., επισκέφθηκαν την Κίνα «προς σύσφιξη των σινοελληνικών σχέσεων» (sic), όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το ΕΠΥΕΘΑ. Ο κ. Διευθυντής υποχρέωσε τους Κινέζους να του παρουσιάσουν όπλα! Όταν η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στον Τύπο, σημειώθηκαν πολλαπλές λιποθυμίες από τα γέλια και τους σαρκασμούς. Ο τουρισμός συνεχίστηκε όλη τη 10ετία! Τα ποσά της τελευταίας 2ετίας το μαρτυρούν.

Τα ίδια ποσά διετέθησαν πάνω-κάτω και τα επόμενα χρόνια, επί κ. Σπηλιωτόπουλου!
KA 1121 (Βιβλία-Εκδόσεις)
1998 91 εκατ. δρχ.
1999 194 εκατ. δρχ.
2000 194 εκατ. δρχ.
2004 140.000 ευρώ
2005 170.000 ευρώ

Εδώ, η «μηχανή» στηνόταν με χρηματοδοτήσεις ασχέτων εκδόσεων, άλμπουμ, εγκυκλοπαιδειών κ.λπ. Η μεθόδευση αποδείχθηκε επιτυχής και επαναλαμβανόμενη.
ΚΑ 1900 (Στρατιωτικές κατασκευές)
1998 406 εκατ. δρχ.
1999 395 εκατ. δρχ.
2000 86 εκατ. δρχ.

Το ΕΠΥΕΘΑ, ως γνωστόν, στεγάστηκε στα κτίρια του ΥΕΘΑ. Πώς μέσα σε 3 χρόνια δαπανήθηκαν 887 εκατ. δρχ.; Εδώ ακολουθήθηκε η μέθοδος «Το Γραφείο σας χρειάζεται τάπητες, έπιπλα και ταπετσαρίες… Να σας το κάνουμε;» Η ερώτηση αυτή απευθυνόταν από τη διαχείριση του ΚΑ προς αξιωματούχους των 3 Επιτελείων. Τα επόμενα είναι ευνόητα. Λέγεται ότι η διαχείριση αυτού του ΚΑ είχε δοθεί ως μπόνους σε πρόσωπο Επιτροπής Ελέγχου Απορρήτων Δαπανών.

Αν διαταχθεί λεπτομερής και εξονυχιστική έρευνα σε όλους τους ΚΑ, συνολικά 65, του ΕΠΥΕΘΑ από το 1996 μέχρι σήμερα, θα αποκαλυφθούν φοβερά πράγματα! Οι τρίχες της κεφαλής του ερευνώντος όχι μόνο θα σηκωθούν, αλλά θα πέσουν! Στα πρακτικά της Βουλής (24/05/01), σε συζήτηση με θέμα τα τεκταινόμενα στο ΕΠΥΕΘΑ, η κ. Κανέλλη απευθυνόμενη στον κ. Τσοχατζόπουλο λέει: «…Ας μην απαριθμήσω, κ. υπουργέ, την πληθώρα των μελετών του ΕΠΥΕΘΑ που από άποψη μεθοδολογίας είναι εξοργιστικές, που ανατίθενται σε ορισμένα, οκτώ, ινστιτούτα, που πληρώνονται γερά, και στη συνέχεια μπαίνουν στα συρτάρια. Θέλετε να σας παραδώσω έρευνες που συνεπάγονται, με έξοδα του ΕΠΥΕΘΑ, ταξίδια εκτός Ελλάδος για Γραμματείς και Φαρισαίους οι οποίοι καλύπτουν ιδιωτικά γραφεία των υπολοίπων που συμμετέχουν;» Τσοχατζόπουλος: «Το ΕΠΥΕΘΑ δεν είναι Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργού, είναι αυτόνομο όργανο…». Πλήρης εξήγηση υπεύθυνου Υπουργού! Oι κ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήρθαν να ταράξουν τα νερά στο τέλος της10ετίας, όταν το κατάστημα «κατέβαζε ρολά», δηλαδή έκλεινε.

Το ΕΠΥΕΘΑ καταργήθηκε στις 7 Απρ. 06, κλείνοντας μια 10ετία και αφήνοντας πίσω μια εικόνα της ευσυνείδητης και χρηστής διαχείρισης εθνικών πόρων που προορίζονταν για την Άμυνα. Οι κ. βουλευτές λοιπόν, ως πολιτικοί άνδρες, ή δεν γνώριζαν τα τεκταινόμενα από το 96 μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα τα της τελευταίας 2ετίας που αναφέρονται, οπότε ελέγχονται για την άγνοια τους ή τα γνώριζαν και επενέβησαν αργά (σε έναν νέο Υπουργό που κατεβάζει την ταμπέλα), οπότε είναι ασυγχώρητοι και η ενέργειά τους μπορεί να χαρακτηρισθεί ως φθηνή κίνηση εντυπωσιασμού. Το ΕΠΥΕΘΑ κλείνει, η τσίκνα θα μείνει για χρόνια, οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2006 τι θα γίνουν; Μην ανησυχείτε, αγαπητοί αναγνώστες. Διοχετεύονται με μεγάλη προσοχή και φροντίδα στους νέους φορείς. Και ο κ. Καραμανλής συνεχίζοντας την παράδοση Σημίτη θεάται, ενώ παράλληλα «στενοχωριέται» για τις χαμηλές συντάξεις και την ακρίβεια. Πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος ο ελληνικός λαός.


Σχολιάστε εδώ