Το Γενικό Λογιστήριο επέστρεψε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ως προεκλογικό «χαρτί» φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει το πολυνομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις εξαγγελίες για αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις (ΟΤΑ) του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, παρά το γεγονός πως ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, είχε εξαγγείλει επανελλημένως ότι ήταν έτοιμος για κατάθεσή του στο θερινό τμήμα της Βουλής (και πράγματι το πολυνομοσχέδιο είναι έτοιμο και το ΠΑΡΟΝ έχει δημοσιεύσει τις βασικότερες διατάξεις του).

Η αναβολή πάντως της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου συμπίπτει με την πληροφορία από αξιόπιστη πηγή ότι:

• Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επέστρεψε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Απασχόλησης πυροδοτώντας δύο σενάρια:
• Το πρώτο αφορά χρησιμοποίηση του νομοσχεδίου ως προεκλογικού χαρτιού, όπως προαναφέραμε, προκειμένου να απαλειφθούν διατάξεις και ρυθμίσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε τριβές και εντός της ΝΔ, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνδυασμό με τη διατήρηση ευνοϊκών φιλεργατικών ρυθμίσεων. Και το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έγινε κόσκινο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και επεστράφη στην πηγή προέλευσης και κατάρτισής του». Σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα «συνοδεύεται» από πολλές συστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου, οπότε και θα βρεθεί ξανά στην προπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Και βεβαίως θα γίνουν γνωστές και οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του.

Ως επικρατέστερη εκδοχή κρίνεται η πρώτη περίπτωση, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές, και συνεπώς η κατάθεση ενός «ευνοϊκού» ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο θερινό τμήμα της Βουλής θα πήγαινε χαμένη σε πολιτικό επίπεδο.

Ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εξέταση του νομοσχεδίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πηγή των πληροφοριών μας υπογράμμισε ότι ο εποπτεύων υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν είχε καμία απολύτως ανάμιξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: το όλο θέμα το χειρίστηκαν αποκλειστικά, υπηρεσιακοί παράγοντες που «μπλόκαραν» το νομοσχέδιο. Οι οποίες σκοπιμότητες είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν.


Σχολιάστε εδώ