Σύγκρουση υπουργών για τις προσλήψεις

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο κάθε υπουργός, το κάθε μέλος της κυβέρνησης αναζητά δρόμους διαφυγής από το σημερινό νομικό καθεστώς για να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους, είναι πως οι περισσότεροι εκ των υπουργών αμφισβητούν το σύστημα των προσλήψεων, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα, καθώς βάλλεται πανταχόθεν. Ενώ με το νέο σύστημα των προσλήψεων, όταν είχε έρθει προς συζήτηση από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, είχαν συμφωνήσει όλοι οι υπουργοί, κατόπιν εορτής εμφανίζονται να υπονομεύουν το σύστημα που οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει αντικειμενικό και το πλέον κατάλληλο για να μη δημιουργηθεί νέα στρατιά μόνιμων υπαλλήλων στον ήδη διευρυμένο -ο αριθμός τους ξεπερνά τις 660.000- ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η πρόταση δε του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, να γίνονται προσλήψεις και εκτός ΑΣΕΠ θίγει ευθέως το όλο σύστημα προσλήψεων, αλλά αποτελεί και προπομπό για άλλες διεκδικήσεις, καθώς… όλοι σχεδόν οι υπουργοί της κυβέρνησης επιδιώκουν να κάνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Και όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός, ο Αβραμόπουλος προτείνοντας να γίνονται οι προσλήψεις από διακομματική επιτροπή είναι σαν να προτείνει να τις κάνει ο Καρχιμάκης!

Έπεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ενώ και το θέμα της προσαρμογής σε νέους κανονισμούς λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που αρνούνται να τους προωθήσουν ορισμένοι υπουργοί και συγκρούονται με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, συνδέεται με τις προσλήψεις.

Έτσι, πλην του προβλήματος των συγκρούσεων μεταξύ υπουργών για το ποιος θα κάνει περισσότερες τοποθετήσεις -κάτι που γίνεται περισσότερο αισθητό στις μεγάλες περιφέρειες, όπου η διαμάχη μετατρέπεται σε «σφαγή», αφού ο ένας υπουργός καρφώνει τον άλλον- αναδεικνύεται και ένα τεράστιο κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα για τους ίδιους τους προσληφθέντες που στην ουσία προσλαμβάνονται εκτός ΑΣΕΠ για μικρά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια… απολύονται, δημιουργώντας νέα κύματα ανέργων και αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό.

Η κατάσταση αυτή με τη σειρά της αναδεικνύει το πρόβλημα των δικών τους παιδιών. Αφού η κυβέρνηση προχώρησε, πολύ ορθά κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, στη μονιμοποίηση υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί επί ΠΑΣΟΚ, τώρα απολύει τους υπαλλήλους που είχε προσλάβει η ίδια. Ορθώς πράττει, εάν είχαν συμπληρώσει τρεις συμβάσεις, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά η τακτική αυτή αποδεικνύεται ολέθρια για τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ κυβερνώντων και ψηφοφόρων τους. Κινδυνεύει με άλλα λόγια η Νέα Δημοκρατία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, να κερδίσει όταν κάτσει ο κουρνιαχτός την κοινωνική αναγνώριση και να χάσει την κομματική στήριξη όσων βόλεψε και στη συνέχεια… ξεβόλεψε.

Η κατάσταση σήμερα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
• Το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ανθίσταται στις πιέσεις για τη δημιουργία… πλαγίων οδών που θα υποβοηθήσουν τις προσλήψεις.
• Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν προσλήψεις από τα παράθυρα με συμβάσεις έργου που, ως είναι φυσικό μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης, στο αμέσως προσεχές διάστημα λήγουν και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους υπαλλήλους που θα κληθούν να φύγουν. Άρα είναι φυσικό οι υπουργοί να επιθυμούν να αλλάξει ο νόμος για τις προσλήψεις.
• Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, που πίστευαν ότι και με το νέο σύστημα προσλήψεων θα συμβεί… ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δηλαδή μια ρύθμιση που θα τους μονιμοποιούσε, είδαν ότι η κυβέρνηση… μιλούσε σοβαρά, όταν έλεγε ότι δεν θα ανανεώσει συμβάσεις πέραν του χρονικού ορίου που ορίζει ο νόμος, γιατί έτσι θα δημιουργούσε καταστάσεις μονιμοποίησης. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί πιέζουν για να αλλάξει ο νόμος και φυσικά στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι της παράταξης που τους προσέλαβε. Και απειλούν να… μαυρίσουν τους υπουργούς που τους προσέλαβαν. Φαύλος κύκλος.

Μέχρι στιγμής και παρ’ ότι τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται όλο και περισσότερο έντονα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής οι πληροφορίες λένε ότι ανθίσταται και λέει «όχι» στη δημιουργία και νέου κύματος μονιμοποιήσεων στον δημόσιο τομέα. Το ζήτημα όμως είναι ότι δημιουργείται νέο κύμα ανέργων και κοινωνική αναστάτωση, την οποία δεν φαίνεται να μπορεί να επιλύσει ως πρόβλημα η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν φόρμουλα ώστε να… καταργηθεί με νομικές ερμηνείες και διάφορες άλλες ρυθμίσεις, με έμμεσο τρόπο, ο νόμος για να μην αναγκασθεί η κυβέρνηση να υποστεί και πολιτική ήττα, αλλάζοντάς τον.

Το όλο θέμα φυσικά είναι εάν ο νόμος είναι προς την ορθή κατεύθυνση ή όχι. Η απόλυτη αλήθεια είναι πως ο νόμος για τις προσλήψεις είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον κρατικό κορβανά, αφού αποκλείει τις μονιμοποιήσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια έξοδα. Από την άλλη πλευρά όμως είναι ό,τι χειρότερο για την κυβέρνηση, που διαχειρίζεται τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με υπαλλήλους που μάλλον δεν σέβονται τη νέα διακυβέρνηση ούτε διαπνέονται από τις βασικές πολιτικές της αρχές. Είκοσι χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά…


Σχολιάστε εδώ