Στις ελληνικές καλένδες το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Για πρώτη φορά, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης (αναιρώντας και πρωθυπουργική δέσμευση), απέρριψε το πάγιο (διαπαραταξιακό) αίτημα της ΑΔΕΔΥ για εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Σε αντιστάθμισμα ο υπουργός υποσχέθηκε ευνοϊκότερη εισοδηματική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά το 2007 για να «παγώσει» στη συνέχεια και τη διεκδίκηση ένταξης κλάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), παραπέμποντας για άλλη μια φορά το κοινωνικό αυτό πρόβλημα σε επιτροπή που θα μελετήσει τα στοιχεία και θα καταθέσει προτάσεις. Και βεβαίως χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής αυτής.

Αυτή υπήρξε η ουσία της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, κατά την οποία η συνδικαλιστική πλευρά παρέδωσε πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά της -οικονομικά και θεσμικά- ως αφετηρία της θεσμικής διαδικασίας της συλλογικής διαβούλευσης του 2006.

Και ενώ ο κ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε να δώσει οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που εγγράφως έθεσε η ΑΔΕΔΥ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης συνεδριάζει τις αμέσως επόμενες μέρες για να αποφασίσει σειρά παρεμβάσεων σε θέματα όπως είναι οι προσλήψεις, η τροποποίηση του Συντάγματος κ.λπ. Σημειώνεται σχετικά πως η ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, όμως θεωρεί προϋπόθεση οι προσλήψεις αυτές να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κρίνει ότι οι ανάγκες για προσλήψεις είναι τεράστιες και οι επιπτώσεις τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες ή στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών (π.χ. εισφοροδιαφυγή) είναι μεγάλες ως δραματικές.

Από πλευράς ΔΑΚΕ κρίνεται ότι είναι θετικό να συζητηθεί με σοβαρότητα η πρόταση του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, τουλάχιστον για τον χώρο της Υγείας, να «παρακαμφθεί» το ΑΣΕΠ και διακομματική επιτροπή να αναλάβει την ευθύνη πρόσληψης του απαραίτητου νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Η άποψη αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον χώρο των νοσηλευτών και η ομοσπονδία τους εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση που έχει μέχρι στιγμής η πρόταση Αβραμόπουλου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την ΑΔΕΔΥ.

Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος -και μετά την εγκατάλειψη του πολύχρονου αιτήματος για νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ- κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ οι αντιπρόεδροι της οργάνωσης Ηλ. Βρεττάκος και Δημ. Αγκαβανάκης κατηγόρησαν τον Γ. Αλογοσκούφη για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των δημοσίων υπαλλήλων και της κοινής γνώμης, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει αγωνιστική απάντηση.


Σχολιάστε εδώ