ΣΟΚ και ΟΡΓΗ για Μητσοτάκη!

Ουσιαστικά «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» τόλμησε εκεί που κάποια άλλα ΜΜΕ σιώπησαν αν και γνώριζαν, αφού οι σχετικές πληροφορίες ήσαν γνωστές και σε πολιτικούς και σε δημοσιογραφικούς κύκλους της Αθήνας. Και σιώπησαν όσοι απ’ τον χώρο των ΜΜΕ γνώριζαν, επειδή ή συμμετέχουν στη συνωμοσία (όπως επίσης αποκαλύψαμε) ή έτσι κι αλλιώς αβαντάρουν την «αγία οικογένεια»…

Είναι χαρακτηριστικό ότι απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ κατεβλήθη την Κυριακή απελπισμένη προσπάθεια να «πνιγεί» η μεγάλη αποκάλυψή μας -παράλληλα και της «Καθημερινής», που πάντως απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα- έξω από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και αναγκάστηκαν τελικά να… «ανακαλύψουν» το θέμα, όταν πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο, τέτοιες και τόσες που ήταν πλέον αδύνατη η αποσιώπησή του ακόμα και απ’ τα διατεταγμένα ΜΜΕ των Αθηνών!

Εκόντες άκοντες λοιπόν «παρασύρθηκαν» απ’ τη δίνη και των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων στην Κύπρο, αν και επιχείρησαν να περιορίσουν το μείζον αυτό θέμα στα μέτρα και στις σκοπιμότητές τους…

Τους χαλάσαμε τα σχέδια…

Γεγονός είναι πως η αποκάλυψή μας όχι απλώς τάραξε τα νερά, αλλά ανάγκασε τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της συνωμοσίας σε υποχώρηση, προς το παρόν τουλάχιστον. Είμαστε φυσικά βέβαιοι πως θα επανέλθουν, αλλά τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν «υποψιασμένο» και αποφασισμένο λαό.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κακό που τους κάναμε. Ότι ενημερώσαμε τον λαό. Και ο λαός αντέδρασε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όπως αντέδρασε και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, πλην… φυσικά των «μυημένων» στο κόλπο. Τόσο που αναγκάστηκε και ο Κ. Μητσοτάκης να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία μιλάει για… αθλιότητες ανάξιες διάψευσης!

Συγγνώμη, αλλά μάλλον προς… ομολογία μάς φέρνει. Άλλωστε και όταν τον κατηγορούσαν για αποστάτη, πάλι περί αθλιοτήτων έκανε λόγο ο επίτιμος. Και επ’ αυτού μεν έχει αποφανθεί η ιστορία, δυστυχώς αρνητικά για τον Μητσοτάκη. Επί του σημερινού, ζέοντος κυριολεκτικά θέματος, ο επίτιμος αφενός εξετέθη όταν προβλήθηκαν παλιότερες δηλώσεις του, την περίοδο του δημοψηφίσματος, με τις οποίες έκανε σφοδρότατες επιθέσεις κατά του Τάσσου, αγνοώντας προκλητικά ότι πρόκειται για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αφετέρου έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις, αποφεύγοντας επιμελέστατα να δηλώσει έστω εμμέσως τη στήριξή του στον Τ. Παπαδόπουλο. Ούτε καν για να… ενισχύσει τα περί αθλιοτήτων, ούτε καν για να στηρίξει τη θυγατέρα του και υπουργό Εξωτερικών…

Επιπλέον και μετά την αποκάλυψή μας επιβεβαιώθηκε στην Κύπρο η συσπείρωση γύρω απ’ τον Τάσσο και την πολιτική του και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Και απομονώθηκαν για άλλη μια φορά και σε καθοριστική για τις εξελίξεις περίοδο οι εκφραστές του συμβιβασμού και της αποδοχής μιας παραλλαγής του τερατουργήματος Ανάν.

Αποκαλύπτουμε δε και κάτι άλλο. Την περασμένη Κυριακή τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησαν να εκμαιεύσουν απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διάψευση ότι βολιδοσκοπήθηκε απ’ τον Κ. Μητσοτάκη να ενταχθεί σε σχέδιο ανατροπής -εν τέλει- του Τάσσου. Και κάτι τέτοιο δεν το πέτυχαν!

Ο Καρ. Παπούλιας αρνήθηκε να προβεί σε έμμεση έστω διάψευση. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, συνεργάτης του Προέδρου προς τον οποίο απευθύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας, τον ρώτησε αν το αίτημά του είναι σε γνώση του Κ. Καραμανλή. Και έλαβε αρνητική απάντηση… Σύμφωνα επίσης με έγκυρες πληροφορίες μας, το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Παπούλια – Λιλλήκα…

Σάλος και σοκ κατά Μητσοτάκη στην Κύπρο!

Στην Κύπρο οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες. Και πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας κατά του Μητσοτάκη και όσων άλλων στην Ελλάδα απεργάζονται συνωμοτικά σχέδια για το μαρτυρικό νησί και κατά της πολιτικής του ηγεσίας, της νομιμοποιημένης και πολιτικά και ηθικά, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές.

Άλλωστε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χριστ. Πασιαρδή στην ουσία επιβεβαίωσε το δημοσίευμά μας, με την επισήμανση ότι:

Είναι βέβαια γνωστό ότι μερικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό. Κάποιοι στην Αθήνα, αλλά και στην Κύπρο, φαίνεται να δυσανασχετούν με τη συναντίληψη που υπάρχει στο Κυπριακό με τα συνεργαζόμενα κόμματα και τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι τυχόν ρήξη της συνεργασίας θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επαναφορά του σχεδίου λύσης που απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα…

Ο ίδιος απαντώντας σε επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις έκανε και άλλες αξιοσημείωτες επισημάνσεις, όπως:

– Εμείς δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ούτε και οποιεσδήποτε αποδείξεις για να διαψεύσουμε τα σχετικά δημοσιεύματα…

– Όλα τα δημοσιεύματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση…

ΕΡ: Μιλήσατε για ιδιώτες πολιτικούς.

ΑΠ.: Όλοι οι πολιτικοί δεν είναι και ιδιώτες;

Με εμάς δεν έχει επικοινωνήσει κανείς (σ.σ.: απ’ τους εμπλεκόμενους στα δημοσιεύματα πολιτικούς)…

Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να επισημανθεί και κάτι άλλο, ενδεικτικό του πώς διαμορφώνεται το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στην Κύπρο και ιδιαίτερα της κοινής πορείας Παπαδόπουλου – Χριστόφια. Τη δήλωση δηλαδή του γ.γ. του ΑΚΕΛ, ότι:

– Όσες φορές υπήρξαν παρεμβάσεις από οποιουσδήποτε παράγοντες από την Ελλάδα στα εσωτερικά της Κύπρου, αυτές δεν έφεραν κανένα καλό στον τόπο…

Γεγονός πάντως είναι πως εξαιτίας της αποκάλυψης των σχεδίων ανατροπής του Τάσσου αλλά και της άρνησης Καραμανλή (όπως επισημάναμε απ’ την περασμένη Κυριακή) να ενταχθεί στο όλο σχέδιο, έχει επέλθει ηρεμία στην Κύπρο μετά τη θύελλα.

Και πρέπει να επισημανθεί ότι πράγματι ο Κ. Καραμανλής έχει τηρήσει θετική στάση. Με αποτέλεσμα να περνούν δοκιμασία οι σχέσεις με την ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη. Φαίνεται πως το «τρίγωνο» Παπούλιας – Μολυβιάτης – Καραμανλής (σχετικές αναφορές και ρεπορτάζ έκανε πρώτο το «ΠΑΡΟΝ») λειτουργεί. Και η λειτουργία του αποτελεί εγγύηση…

Και βέβαια σημαντική για τις εξελίξεις θα είναι και η επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει ο Τ. Παπαδόπουλος στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου.

Στο βάθος… το «Ανάν»!

Ο παραπάνω τίτλος της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» απηχεί σε γενικές γραμμές το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο. Και αποδίδει τη βασική ερμηνεία που δίνεται για τις απόπειρες έξωθεν παρεμβάσεων και υπονόμευσης του Τ. Παπαδόπουλου. Ότι δηλαδή στο βάθος οι «συνωμότες» απεργάζονται ένα νέο σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το διχοτομικό Σχέδιο Ανάν.

Στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ Α. Χατζηκυριάκος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Όση προσπάθεια και έμφαση κι αν δόθηκε στο να διαχωριστούν αυτοί οι κάποιοι από την επίσημη ελληνική κυβέρνηση, η ουσία είναι ότι φτάσαμε σ’ ένα σημείο που σίγουρα δεν προμηνύει τις εποχές 1972-1974, αλλά τις θυμίζει. Η περιβόητη περιρρέουσα ατμόσφαιρα όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά ενθαρρύνει συνειρμούς και εφιαλτικά ταξίδια στο χθες. Την ίδια επισήμανση έκανε και ο «Ριζοσπάστης». Χαρακτηριστικό και το σχόλιο του Ν. Μπογιόπουλου:

Αυτό που οι πάντες γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται είναι πως η συλλογιστική των οπαδών του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν είναι κοινή με τη συλλογιστική όσων βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη τελευταία για την παραπομπή στη Χάγη των ελληνοτουρκικών σχέσεων…

Και είναι γεγονός πως το συνωμοτικό σχέδιο άρχισε να εξυφαίνεται αμέσως μετά την παρέμβαση Στεφανόπουλου υπέρ της Χάγης ακόμα και για τον… αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη στήριξη αυτής της παρέμβασης από Σημίτη – Ντόρα – Γιώργο και λοιπούς του… νέου «μετώπου λογικής». Ε, το ότι τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί έκπληξη. Πάντως το δημοσίευμά μας και αυτό της «Καθημερινής» έτυχαν μεγάλης προβολής στην Κύπρο. Και είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι κάτω απ’ τους οποίους έγινε η αναπαραγωγή του:

«Προωθείται υπονόμευση Παπαδόπουλου», στον «Φιλελεύθερο».

«Συνωμοσία κατά Τάσσου», στη «Σημερινή».

«Δυσανασχετούν για τη συναντίληψη», στη «Χαραυγή».

«Ο Μητσοτάκης και η “άτακτη” Λευκωσία», τίτλος πολύ ενδιαφέροντος άρθρου του Κ. Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο».

Απ’ την άλλη μεριά οι αντιπολιτευόμενες τον Τ. Παπαδόπουλο εφημερίδες, όπως ο «Πολίτης», «Η Μάχη», η «Αλήθεια», δίνουν τη δική τους εκδοχή. Κάνουν λόγο για «συνωμοσιολογία» και ισχυρίζονται πως το θέμα διέρρευσε απ’ την Προεδρία της Κύπρου για να… ενισχυθεί ο Τ. Παπαδόπουλος!

Στην Αθήνα, όπως προαναφέραμε, η πλειοψηφία των ΜΜΕ σύρθηκε στο να αναδείξει το θέμα μόνο μετά τη θύελλα που είχε ξεσπάσει στη Λευκωσία. Υπήρξαν και κάποιες -λίγες- εξαιρέσεις, όπως η εκπομπή των Μπότσαρη – Μπουγάτσου στον ΣΚΑΪ, κάποια σχόλια στο «Έθνος» χωρίς ωστόσο καμιά αναφορά στην πηγή και κάποιοι ελάχιστοι ακόμα… Σημειώνουμε επίσης την εύστοχη επισήμανση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, ότι «σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση όπως ξεκίνησε ξυπνά μάλλον εφιαλτικές μνήμες»…


Σχολιάστε εδώ