ο δαίμονας των δημαρχείων

Θυμάστε όλοι την περίπτωση Παπαδήμα. Έκανε λοιπόν συγκέντρωση το σωματείο των εργαζομένων και πήγαν μετρημένοι στα δάχτυλα. Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να διαλύσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Δεν εξηγείται αλλιώς. Το σύνολο των εργαζομένων είναι 580 και ζήτημα είναι εάν στη συνέλευση πήγαν 30 άτομα! Φυσικά για διοίκηση και αντιπολίτευση ούτε κουβέντα. Απούσες και οι δύο. Έχουν αφήσει τους ταλαίπωρους εργαζόμενους στη μοίρα τους και αυτοί με την κατά περίπτωση χρωματιστή γραβάτα μαζεύουν ψήφους για να επαναλάβουν την κοροϊδία τους.

• Δικό του ψηφοδέλτιο ετοιμάζει ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στα Άνω Λιόσια, Μιχάλης Σταύρου. Την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Μιχάλη ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

• Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί ο δήμος Μαγούλας. Μικρά αλλά σημαντικά έργα για τη χρησιμότητά τους ως προς τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης. Πεζοδρομήσεις, διανοίξεις δρόμων, διαπλατύνσεις, πλατειούλες και έργα αποχετεύσεων συνθέτουν το παζλ της ανάδειξης της ομορφιάς της πόλης που η αλήθεια είναι ότι είναι ξεχασμένη από Θεό και ανθρώπους. Μπορεί βέβαια όλα αυτά να γίνονται και εν όψει δημοτικών εκλογών, αλλά σημασία έχει ότι τα έργα θα μείνουν προς όφελος των κατοίκων.

• Ανακοινώθηκε επιτέλους το όνομα του εκλεκτού της Ρηγίλλης για τη Γλυφάδα. Για πρώτη φορά πριν από αρκετό καιρό και από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε γράψει το όνομά του. Πρόκειται για τον δικηγόρο Θεοδωρόπουλο. Μετρημένος και σοβαρός άνθρωπος. Τώρα βέβαια οι υπόλοιποι δέκα υποψήφιοι (!), που διεκδικούν το χρίσμα, θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεκολλάνε τις αφίσες τους. Πολλοί εξ αυτών, εκτός δυο τριών περιπτώσεων, δεν έχουν δυνατότητα ούτε ψηφοδέλτιο να φτιάξουν. Άνεργοι και γυρολόγοι που ζουν με δανεικά. Πάντως, τα ίδια προβλήματα αποδοχής έχει και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Αμφισβητείται έντονα η υποψηφιότητά του, γεγονός που δείχνει ότι οι εκλογές θα είναι πραγματικό ντέρμπι.

• Ομολογώ ότι τέτοια συγκέντρωση είχα να δω από την εποχή της απόλυτης παντοκρατορίας του Παναγιώτη Τζανίκου. Την Τετάρτη το βράδυ έκανε την πρώτη του ανοιχτή ομιλία σε αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Πατούλης. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Η μισή κυβέρνηση ήταν παρούσα. Περιμένω με ανυπομονησία τη συγκέντρωση του αγαπητού μου Ραγκούση και μετά θα σας πω ποιος θα γίνει δήμαρχος στον πλουσιότερο δήμο της χώρας. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα έχει και η «τελευταία κουβέντα» τού νυν τοπάρχη.

• Ο Σαράντης και ο Νικητόπουλος, όπως δείχνει τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στους Αγίους Αναργύρους, θα είναι οι αντιμέτωποι τη δεύτερη Κυριακή. Ο Σαράντης, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, και ο γιατρός Νικητόπουλος, «αντάρτης» του «πράσινου στρατόπεδου». Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη κατάπληξη είναι ο συντριπτικός καταποντισμός τής νυν δημοτικής αρχής. Εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, δεν θα υπάρχει προηγούμενο νυν δημάρχου που να μην περνάει στη δεύτερη Κυριακή. Φαίνεται πάντως πως οι δημότες ξέρουν πλέον να καταδικάζουν πολιτικά αυτούς που οδήγησαν την πόλη τους δεκαετίες πίσω, αλλά και αυτούς που συνέχισαν το ίδιο τροπάριο με την ανικανότητά τους. Τουλάχιστον οι δεύτεροι διόρισαν την κόρη τους και τη σύζυγό τους. Οι πρώτοι δεν έχουν τέτοιες αμαρτίες. Έχουν άλλες που αφορούν αγορές οικοπέδων. Ευτυχώς που οι Άγιοι Ανάργυροι φαίνεται ότι αλλάζουν σελίδα.

• Αθωώθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου ήταν κατηγορούμενος, εξαιτίας μιας μήνυσης που του είχε υποβάλει ένας καταστηματάρχης για ψευδή καταμήνυση. Η υπόθεση αυτή είχε γίνει αντικείμενο σπέκουλας από αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Όταν είχε υποβληθεί η μήνυση, είχα γράψει ο ταλαίπωρος να μη βιαστούν πολλοί να χαρούν. Κάτι ήξερα. Να τον ακούτε τον «Δαίμονα».

• Την άποψή μου για τον πρώην δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Δημήτρη Καψάνη την έχω γράψει ξανά. Πρόκειται για εργατικό και σοβαρό άνθρωπο. Έκανε έργο στην πόλη που τον τίμησε επανειλημμένως. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τα κοινά. Οι εποχές άλλαξαν. Οι απαιτήσεις των πολιτών είχαν άλλους ρυθμούς. Ενώ λοιπόν ο φίλτατος Δημήτριος καθόταν ήσυχος στο σπίτι του, αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Απόλυτο δικαίωμά του. Άνοιξε εκλογικό κέντρο, έβαλε τη φωτογραφία του δέκα μέτρα και έκανε εγκαίνια. Εδώ αρχίζει η στενοχώρια. Τρεις και ο κούκος. Ούτε οι οικογένειες των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα έχει στο ψηφοδέλτιο δεν είχαν πάει. Ειλικρινά στενοχωριέμαι και εγώ. Είναι κρίμα. Ο Δημήτρης έχει προσφέρει πολλά στο Π. Φάληρο. Θα είναι μεγάλο λάθος να μείνει στη μνήμη των κατοίκων με ένα πολύ μικρό εκλογικό ποσοστό. Αξίζει άλλη μοίρα. Πολύ καλύτερη.

• Ο «αυτοκράτορας» Γρηγόρης Κασιδόκωστας θα είναι πάλι υποψήφιος στον δήμο Βουλιαγμένης. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω δηλαδή, οι παράνομες καντίνες στην παραλία του Καβουριού, που δεν έχουν ούτε τουαλέτα, αλλά διαθέτουν η καθεμιά από πενήντα τραπέζια για τους πελάτες τους, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τα αυθαίρετα τσιμεντένια κιόσκια που χτίζονται στην παραλία θα συνεχίσουν να «ανθούν». Απορώ γιατί δεν ανακοινώνουν τον Γρηγόριο μόνιμο δήμαρχο και ισόβιο τοπάρχη με διακομματική συναίνεση. Επί της ουσίας αυτό είναι. Δημαρχάρα μου, περαστικά για το ατύχημα που είχες. Δύσκολο άθλημα η θάλασσα.

• Η Μαρίνα Πετούση θα είναι υποψήφια δήμαρχος στη Νέα Ερυθραία. Η Μαρίνα είναι πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της πόλης με πολύ σημαντική δράση. Δεν μένει παρά να δούμε εάν οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας θα επιβραβεύσουν ή όχι τη μακρόχρονη προσπάθεια της δραστήριας προέδρου.

• Θα πρέπει να αποτελεί τον μόνο δήμο που έχει δώσει τόση έμφαση στη μέριμνα της τρίτης ηλικίας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνική πολιτική. Αναφέρομαι στον δήμο Μεταμόρφωσης. Δημοτικά ιατρεία, παροχή ασθενοφόρων, ταξίδια αναψυχής και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο και ωφέλιμο στην καθημερινότητα των δημοτών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα παρέχονται δωρεάν. Καμία επιβάρυνση για τους δημότες. Μαθαίνω ότι σύντομα ο δήμος θα αποκτήσει μια μεγάλη έκταση που θα μεταμορφωθεί σε όαση ξεκούρασης και απόλαυσης για τους κατοίκους.

• Το στοίχημα πλέον για τον τοπάρχη Δημήτρη Τζίτζιφα δεν είναι εάν εκλεγεί, αλλά εάν ξεπεράσει το 60%! Έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκλογής απ’ όλους τους δήμους της Αττικής. Η κριτική μου για τα «έργα» του δημάρχου ήταν και είναι έντονη. Το καλό όμως πρέπει να λέγεται και να γράφεται. Προηγούμενα δεν έχουμε με κανέναν.

• Τελικά οι μακροχρόνιοι αγώνες του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, για τη διεκδίκηση παραλιακών εκτάσεων προς όφελος του δήμου δικαιώθηκαν. Πρόσφατα υπεγράφη το πρωτόκολλο παραλαβής μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΤΑ και του ιδίου που αφορά την παραχώρηση 144.000 τ.μ. Τεράστια έκταση. Όλο το πάρκο του Φλοίσβου, η παραλία Μπάτη και αρκετές υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων εστίασης. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση, μαζί με τα 54 στρέμματα που παραχωρήθηκαν πρόσφατα από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, βάζει τις προϋποθέσεις για να γίνει το Παλαιό Φάληρο τα επόμενα χρόνια μητροπολιτικό κέντρο αναψυχής και άθλησης. Ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται στους χώρους αυτούς να λειτουργήσουν κέντρα διασκεδάσεως. Εδώ θα είμαστε.

• Την προσχώρησή του στον συνδυασμό του δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Καλογερόπουλου, ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Ανεζύρης. Σε μια επιστολή-καταπέλτη που μοίρασε ο «πράσινος» Δημήτρης κατήγγειλε τα «παιχνίδια» που έγιναν για την ανάδειξη υποψηφίου από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Παραμένω στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε αυτές τις δημοτικές εκλογές κάθε άλλη επιλογή εκτός από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο θα οδηγήσει την πόλη μας χρόνια πίσω», λέει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο αγαπητός Δημήτρης. Εμείς μήνες τώρα έχουμε τονίσει ότι κάποιοι στη Χ. Τρικούπη ήθελαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πόλη να συρθούν πίσω από επιλογές ανάγκης. Γι’ αυτό άλλωστε στην ουσία «διορίστηκε» υποψήφιος ο γιατρός Χρήστος Καρδαράς. Γιατί δεν στήθηκαν κάλπες, όπως έγινε σε άλλους δήμους; Αυτοί που γνωρίζουν καλά τα δημοτικά πράγματα λένε ότι κάποιοι έπαιξαν το παιχνίδι του υποψηφίου που έχει ορίσει ο Συνασπισμός, του πρώην δημάρχου Μυστακόπουλου. Υποστήριζαν μια… χαλαρή «πράσινη» υποψηφιότητα για να ενισχυθεί ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο του πρώην. Δυστυχώς, όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Αιγάλεω δεν μασάνε κουτόχορτο. Θα στηρίξουν τον επίσημο υποψήφιό τους, δίνοντάς του τη δυναμική που αξίζει και πρέπει. Φτάνουν πια τα πισώπλατα παιχνίδια.

• Όλα ανοιχτά είναι στον Μαραθώνα. Ένας καινούργιος υποψήφιος, λάτρης του μαραθωνίου, διεκδικεί τον δήμο. Πρόκειται για τον Ν. Ζαγάρη που κατεβαίνει κόντρα στον νυν δήμαρχο κ. Μέξη. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο Ζαγάρης μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σήμερα δεν έχει κουίζ. Όλα με το όνομά τους. Θα βρω και εγώ επιτέλους για μια εβδομάδα την ηρεμία μου. «Σπάνε» τα τηλέφωνα από τα λαμόγια που βλέπουν τον εαυτό τους.


Σχολιάστε εδώ