Κυβερνητική τορπίλη για ΕΔΟΕΑΠ
Επιπλέον κατέθεσε στα πρακτικά κατάλογο με τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Το ΤΣΠΕΑΘ το κατέταξε φυσικά στα ΝΠΔΔ, αλλά ενέταξε επίσης στα ΝΠΔΔ και τον ΕΔΟΕΑΠ με την παρατήρηση ότι «αμφισβητείται η νομική του υπόσταση αν είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ».
Η διαμαρτυρία του ΔΣ στον Σ. Τσιτουρίδη ήταν έντονη και ο υπουργός απέδωσε τη ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ σε «ενέργεια υπηρεσιακών παραγόντων», συμπληρώνοντας «ότι επρόκειτο να το διορθώσει αμέσως».
Το κρίσιμο ζήτημα είναι η αμφισβήτηση του αγγελιοσήμου. Σύμφωνα με τον Νίκο Κιάο, χάρη και στην «ιδιαίτερη συμβολή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από όλους τους προέδρους», η σχετική «τροπολογία ψηφίσθηκε στη Βουλή και σ’ αυτό συνέβαλαν οι αρμόδιοι υπουργοί και όλα τα κόμματα», όμως το ζήτημα παραμένει ανοικτό στα δικαστήρια.
Ο ΟΤΕ με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου, ενώ ανάλογες αγωγές υπάρχουν από Cosmote, Vodafone, Κύμα ΕΠΕ, Village Roadshow AE, Infote, Εκδόσεις Λυμπέρη, IT Publications Hellas ΕΠΕ και Καβαλιεράτος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Οι προσφυγές αυτές εκδικάζονται από τον προσεχή Οκτώβριο και μετά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το ΤΣΠΕΑΘ ζήτησε τη συνδρομή του συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος με γνωμοδότησή του κρίνει πως «το αγγελιόσημο δεν κινδυνεύει ως πόρος, τόσο σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία στο εσωτερικό όσο και στο κοινοτικό δίκαιο». Τέλος, στη διαχειριστική χρήση 1/1-31/12/2005 ο ΕΔΟΕΑΠ πραγματοποίησε συνολικά έσοδα 59.665.281,41 ευρώ (+5,05% σε σχέση με το 2004) και τα συνολικά έξοδα της ιδίας χρήσης ανήλθαν σε 40.929.788,01 ευρώ (+6,62% σε σχέση με το 2004). Τα αποθεματικά στις 31/12/2005 ανέρχονταν σε 190.230.172,09 ευρώ.