«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Σύγχυση και αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ με την παράταση

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, που πρώτος είχε ανοίξει το θέμα της παράτασης της Συνόδου με την ερώτηση που είχε υποβάλει στις αρχές Ιουνίου στον πρωθυπουργό, θεωρούσε απολύτως συνταγματική την απόφαση να μην εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διακοπή της Ολομέλειας. Αντίθετα υποστήριζε ότι είναι «στον αέρα» και «στα όρια του Συντάγματος» η λειτουργία της άτυπης Επιτροπής που σχηματίστηκε μετά την Εξεταστική για τα εξοπλιστικά για να συνεχιστεί η διαδικασία ανοίγματος των λογαριασμών στην Ελβετία.

Ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος ήταν συντονιστής του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική και εκπρόσωπος του στη μετέπειτα Επιτροπή, παραδεχόταν τη νομιμότητα της λειτουργίας της, αφού έχει υπογράψει πολλές από τις πράξεις της και είναι ενήμερος για όλη την αλληλογραφία με τις ελβετικές αρχές. Ο ίδιος όμως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητούσε τη συνταγματικότητα της παράτασης των εργασιών της Ολομέλειας, άποψη πάντως που δεν υιοθέτησε το κόμμα του, αφού τόσο ο εκπρόσωπος Νίκος Αθανασάκης όσο και ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου έμειναν στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης -καταγγέλλοντας «παράταση της σκανδαλολογίας»- και απέφυγαν κριτική για το θεσμικό μέρος.

Ψύχραιμος ο Γιάννος, αλλά «κόκκινος» ο Άκης

«Φουριόζος» ήταν στο διάδρομο της Βουλής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, την ώρα που τελείωνε η Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία αποφασίστηκε οριστικά η παράταση της Συνόδου. Ακούγοντας από τα χείλη του Φώτη Κουβέλη την απόφαση, αναψοκοκκίνισε και πήρε το ασανσέρ για να ανέβει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και να συναντήσει τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ζητώντας του να υπάρξει σκληρή αντίδραση.

Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να κάνει δήλωση την ίδια μέρα, σε αντίθεση με τον διάδοχό του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος έσπευσε αμέσως να κάνει δήλωση, στην οποία προέταξε μάλιστα ότι το θέμα δεν τον αφορά, αφού «η ερευνώμενη περίοδος» δεν έχει σχέση με τη δική του θητεία στο Πεντάγωνο.

Μια μέρα μετά αντέδρασε και ο Άκης, ο οποίος επανέλαβε πάνω κάτω τα όσα είχε είπε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να έχει σε πολιτική ομηρία την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η διαφορετική, πάντως, αντίδραση των δύο υπουργών που μαζί είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Εξεταστικής, δεν πέρασε απαρατήρητη…

—————-*—————-

Φημολογία για «μπλόκο» από δικηγορικά γραφεία

Στο αν θα ανοίξουν ή όχι οι λογαριασμοί της Ελβετίας, πάντως, όλες οι πλευρές είναι επιφυλακτικές, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν.
Κυβερνητικοί εκφράζουν απορίες για τη στάση των Ελβετών, οι οποίοι, όπως λένε, «κωλυσιεργούν με τρόπο που δημιουργεί πολλές υπόνοιες», αφού διατυπώνουν συνεχώς νέα ερωτήματα για τη νομιμότητα του ανοίγματος. Θεωρούν ότι αυτή η στάση γίνεται «με ελληνική καθοδήγηση» και υποστηρίζουν, χωρίς να το δηλώνουν όμως ευθέως, ότι δύο δικηγορικά γραφεία ασχολούνται με το «μπλοκάρισμα».

Την ίδια ώρα οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκείνη σκορπάει λεφτά του ελληνικού λαού, έχοντας αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο της Γενεύης την εντολή να διεκπεραιώσει το άνοιγμα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απειλεί με αποκαλύψεις -τις οποίες, όμως, δεν κάνει- για «σύστημα παραγωγής πολιτικών και νομικών αιχμών πίσω από την πρόεδρο της Βουλής και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Τραγάκη».

Ονόματα πάντως κανείς δεν λέει μέχρι στιγμής. Και ίσως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να περιμένουμε, με… αγωνία, το τέλος αυτής της υπόθεσης, που όποιο κι αν είναι, με τη διάσταση που έχει πάρει πλέον, κάποιος θα την πληρώσει στο τέλος.

—————-*—————-

Τι θα γίνει με τις αμοιβές βουλευτών και υπαλλήλων

Ο μεγαλύτερος σκόπελος, πάντως, που είχε να αντιμετωπίσει το Προεδρείο της Βουλής στην απόφαση για την παράταση της Ολομέλειας μέσα στο καλοκαίρι, ήταν τα οικονομικά των βουλευτών και των υπαλλήλων.

Οι πρώτοι διαμαρτύρονταν γιατί φοβόντουσαν ότι θα έχαναν την «εξτρά» αμοιβή για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των θερινών, που για τους περισσότερους είναι γύρω στις 5 χιλιάδες ευρώ και για κάποιους που θα έμπαιναν σε δύο τμήματα ακόμη πολύ περισσότερα. Όσο για τους υπαλλήλους είχαν αγωνία αν θα τηρηθεί το «έθιμο» που θέλει με το άνοιγμα και το κλείσιμο των Συνόδων να παίρνουν έναν επιπλέον μισθό.

Η λύση, πάντως, βρέθηκε από το… παρελθόν. Αν και όλοι το διαψεύδουν επισήμως, παρασκηνιακά συμφωνήθηκε να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1990 επί προεδρίας Θανάση Τσαλδάρη και το 1994 από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Τότε επειδή, για ανάλογους λόγους (εκκρεμότητες με Εξεταστικές), δεν είχαν λειτουργήσει τμήματα, δόθηκε και στους βουλευτές, αλλά και στο προσωπικό, ένα ποσό που κάλυψε τη διαφορά. Αυτό ακριβώς θα γίνει και τώρα, αν και κανείς δεν το παραδέχεται για να μην υπάρξουν επικριτικά δημοσιεύματα.

Ομόφωνα επίσης συμφωνήθηκε ότι η Ολομέλεια θα λειτουργεί όπως λειτουργούσαν τα θερινά, θα έχει δηλαδή συνεδριάσεις τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη με νομοθετικό και Πέμπτη με επερώτηση), ενώ θα υπάρξει διακοπή από τις 27 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου.


Σχολιάστε εδώ