«Δώστε λύση» με τους συμβασιούχους

Η ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα ότι φεύγουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς οι συμβασιούχοι νέας γενιάς, στην ουσία τα «γαλάζια παιδιά» που μπήκαν στην ΕΡΤ μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εντός κυβέρνησης.

Το επιχείρημα «προσλάβατε όλους τους συμβασιούχους που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ και πετάτε εκτός ΕΡΤ τους δικούς μας» ήταν στα χείλη μελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δυσφορία έφθασε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήδη από τις αρχές της εβδομάδας διεμήνυσε: «Βρείτε λύση τώρα».

Τις προηγούμενες μέρες εκτυλίχθηκε ένα απίστευτο γαϊτανάκι συναντήσεων και επαφών. Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα και έγινε λόγος για σφοδρή του σύγκρουση για το θέμα αυτό με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Ο μεν πρώτος ξεκαθάρισε σε όλες τις πλευρές ότι η λύση είναι στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ και κατά πληροφορίες τούς πρότεινε και διεξόδους, όπως για παράδειγμα την προκήρυξη οργανικών θέσεων κατά ειδικότητα, αφού η κρατική τηλεόραση ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχει αυτή τη δυνατότητα.

Δεν ξέρει προφανώς ότι η ΕΡΤ δεν διαθέτει οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν θέλει να το κάνει γιατί βολεύει το εκάστοτε καθεστώς διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό για όσους θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει στην ΕΡΤ ότι και με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Γενικό Κανονισμό Εργασίας πέρασε διάταξη για την επέκταση της πρόσληψης συμβασιούχων έργου σε ειδικότητες μηχανογράφων, διοικητικού προσωπικού, οδηγών κ.λπ.

Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για τους δημοσιογράφους ήταν απίστευτα, όπως αυτό που ακούστηκε να «εξαφανιστούν για ένα τρίμηνο οι συμβασιούχοι», αλλά να τους δοθούν οι μισθοί με επιμερισμό του ποσού στην επόμενη 12μηνη σύμβαση!

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχε βρεθεί «λύση», αλλά κατά περίπτωση και κατ’ όνομα. Έτσι κάποιοι θα φύγουν οπωσδήποτε, προφανώς όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι ως «γαλάζια παιδιά». Η καθημερινή εκπομπή με την Πόπη Τσαπανίδου αποφασίστηκε να τερματιστεί από αύριο παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς και όσοι από τους συμβασιούχους της δεν έχουν ακόμη πρόβλημα να μετακομίσουν στην πρωινή εκπομπή των Λυριτζή – Οικονόμου, η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και από αυτήν θα φύγουν επίσης οι συμβασιούχοι της.

Μια δεύτερη λύση σε όσους είχαν 20 μήνες σύμβαση, δόθηκε με την υπογραφή νέας σύμβασης 4μηνης διάρκειας, την οποία κλήθηκαν κιόλας να υπογράψουν την περασμένη εβδομάδα.

Στην ουσία για αυτούς δίνεται παράταση δουλειάς μέχρι να βρεθεί άλλη λύση! Για τους αστέρες δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη σύμβασή τους τούς προτάθηκε να υπογράψουν συμβόλαια, αλλάζοντας καθεστώς. Το ότι αυτή η πρακτική καταργεί τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων δεν ακούστηκε πουθενά.

Το σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεσήκωσε τους πάντες για τις επιλογές της διοίκησης της ΕΡΤ που δεν προτείνει συνολικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών λεγόταν πως είχε προταθεί να μην ενταχθούν οι δημοσιογράφοι στο ΠΔ των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων, αλλά η ΕΡΤ επέμενε πως πρέπει. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα.


Σχολιάστε εδώ