Βυζάντιον


Η ονειροπόλησή μου θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν, πλην όμως μία νεαρά παρενεβλήθη στο μέσον του οράματος. Τα μάτια της ήταν δεμένα, στο ένα χέρι κρατούσε μία ζυγαριά και στο άλλο μία ρομφαία. Ποια να ήταν; Δύο περιπτώσεις υπήρχαν. Είτε επρόκειτο για τη Δικαιοσύνη, είτε για τον Λάκη Γαβαλά προσερχόμενο σε κοσμικό πάρτι. Ρίσκαρα επιλέγοντας τη Δικαιοσύνη. «Προκόπιε, ήρθα να σε ενημερώσω για τις αποκαλύψεις που θα διαμορφώσουν τον χάρτη της Δικαιοσύνης με τον τρόπο που μόνο ο σεισμός μπορεί. Μην ασχολείσαι με τις επόμενες διώξεις δικαστικών. Να ψάξεις να βρεις ποιο μεγάλο δικηγορικό γραφείο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για νομιμοποίηση χρημάτων που προήλθαν από εμπόριο ναρκωτικών. Και να είσαι σίγουρος ότι θα πρόκειται για παράπλευρη απώλεια στο πλαίσιο ενός άλλου πολέμου» Δεν κατάλαβα τίποτα και ξανακοιμήθηκα.


Ονειρεύτηκα την Καίτη Γαρμπή, έτσι όπως εμφανίστηκε στο Ελληνικό, να τραγουδάει στη μνήμη του Ανδρέα. Στην πίστα ήταν η Γαρμπή, στο κοινό οι άγαρμποι, η εικόνα άκρως σουρεαλιστική. Νομίζω ότι θα την ξαναδούμε σε κομματική εκδήλωση. Στην επέτειο των δέκα ετών από την τελευταία δημοσκόπηση που έδειχνε το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας.


Προς τον εκδότη: ντροπή και πάλι ντροπή. Ο λόγος για την αναφορά σας στα «περήφανα γηρατειά». Λησμονείτε ότι το αυθεντικό σύνθημα του αειμνήστου ήταν «περήφανα νιάτα, τιμημένα γηρατειά της πατρίδας μας». Άπαντες ασελγούν επί του συνθήματος για σειρά ετών, δεν περίμενα να πράξει το ίδιο και η εφημερίδα μας, αυτό το μετερίζι του πατριωτικού σοσιαλισμού, που θα έλεγε και ο Μένιος!


Έχω άσχημα νέα για τον ΟΠΑΠ. Και έχω ρεπορτάζ, δεν πλέκω σενάρια σαν κάλτσες. Όπως πληροφορούμαι αρμοδίως από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχηματίσει άποψη για το μέλλον του αθλητικού στοιχήματος. Οι εξελίξεις δεν είναι ιδανικές για τα κρατικά μονοπώλια. Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής αποφαίνονται ότι αν εξαιρεθούν τα κρατικά μονοπώλια του τζόγου από τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού, τότε θα προκληθεί ρωγμή σε μια από τις βασικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο απλά, έτσι και τα κρατικά μονοπώλια κρατήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες εκτός συνόρων τους, τότε θα αρχίσει αλυσίδα προσφυγών και από άλλους κλάδους που θεωρούν ότι απειλούνται από την απελευθέρωση των αγορών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι σε μερικά χρόνια, κάπου στο 2010, θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα τα πρακτορεία των ξένων εταιρειών που, προς το παρόν, διαθέτουν υπηρεσίες μέσω internet. Τώρα θα μου πείτε ότι ο ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα. Να σας πω τι θα γίνει στα δικαστικά όργανα για να μην κουράζεστε. Ο ΟΠΑΠ θα πει ότι επιθυμεί να ελέγχει τον τζόγο υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Οι δικαστές θα του πουν ότι τότε πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί καινούργια παιχνίδια και να τα διαφημίζει. Περίπου το ίδιο έγινε και με το κρατικό μονοπώλιο της Γερμανίας. Αποτέλεσμα; Είναι θέμα ημερών να θεσμοθετηθεί η είσοδος ξένων εταιρειών στη Γερμανία. Μπλέξιμο έτσι;


Έχω και άλλα. Οι Έλληνες παίζουν σε απόλυτους αριθμούς το μεγαλύτερο στοίχημα από όλους τους Ευρωπαίους. Γιατί, όμως, καμία από τις ξένες εταιρείες δεν έχει προσφύγει κατά του ΟΠΑΠ για τις απαγορευτικές συνθήκες του μονοπωλίου; Να σας πω γιατί. Επειδή σκέφτονται ότι ίσως μπουν θεσμικά στο παιχνίδι, στη διεξαγωγή του στοιχήματος τώρα που λήγει η σύμβαση Κόκκαλη. Τι λέει ο ΟΠΑΠ γι’ αυτό; Ότι σκέφτονται να το διοργανώσουν μόνοι τους, χωρίς ξένη βοήθεια. Δυστυχώς για τον ΟΠΑΠ υπάρχει και άλλο πρόβλημα: πώς μπορεί να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό του κρατικού μονοπωλίου όταν είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο; Το θέμα δεν απασχολεί, ακόμα, το Μαξίμου, αλλά έχει μπει στην ατζέντα. Άλλωστε σύντομα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο συνόδου κορυφής ή σε επιμέρους συζητήσεις ηγετών. Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…


Α, τώρα που είπα Άρη, το θυμήθηκα να σας το πω. Η μοναδική σας υποχρέωση είναι να υπενθυμίσετε, διακριτικά, στον εκδότη, ότι το μάθατε από μένα. Με ποιον επιχειρηματία του κατασκευαστικού κλάδου συζητά η κυβέρνηση την αγορά του ΠΑΟΚ; Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απαίτησε από τον Γιώργο Ορφανό να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο και μετά να εμπλακεί ο ίδιος; Nαι, είναι. Μα τώρα είστε σοβαροί που θέλετε και το πλήρες όνομα; Τον φωτογράφησα!

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ