Αφήστε τις σκέψεις για πρόωρες εκλογές

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναμφισβήτητη υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει σε πολλά κυβερνητικά στελέχη αισθήματα αυτάρκειας. Παράλληλα, στα ίδια στελέχη εμφιλοχωρούν και… προκλητικές σκέψεις περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2007. Γνωρίζουμε μάλιστα καλά πως σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από υπουργούς και κομματικά στελέχη και στον πρωθυπουργό.

Βέβαια, τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο 2007 έχουν έρθει κάμποσες φορές στην επικαιρότητα. Τόσο ως εκτιμήσεις ή προθέσεις κυβερνητικών στελεχών, όσο και ως εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήδη απ’ τις αρχές του 2006 είχε πρωτογράψει για τα σενάρια αυτά. Και μάλιστα είχαμε τονίσει ότι αυτές οι εκτιμήσεις ανήκαν σε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη περί τα εκλογικά πείρα…

Πρόσφατα ξανάρθαν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας οι σχετικές εκτιμήσεις. Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια. Μετά δε και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που επί της ουσίας ακύρωσαν τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ η οποία προέβλεπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχε περάσει μπροστά και μάλιστα σταθερά με τις έρευνες του Ιουνίου, είναι πλέον μεγάλη η… πρόκληση για αρκετούς υπουργούς και στελέχη της Ρηγίλλης.

Τα επιχειρήματα γνωστά. Και απλά έως… απλουστευτικά:

– Αν πάμε σε εκλογές μέσα στο 2007, τονίζουν οι υποστηρικτές και διακινητές της πρότασης, έχοντας πριν κάνει παροχές ή εξαγγελίες παροχών και με δεδομένη την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει στο ορατό μέλλον, θα τις κερδίσουμε, οπότε πάμε στο «3 (ή 3,5) + 4»…

Καραμανλής: Προέχει το τούνελ του χειμώνα…

Ωστόσο αυτή την αυτάρκεια, την «άνεση» και -εν τέλει- την αλαζονική προσέγγιση κυβερνητικών στελεχών δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του. Προειδοποιούν μάλιστα σε κάθε ευκαιρία, πως είναι κακός σύμβουλος και η αλαζονεία και η αυτάρκεια. Και φυσικά συνιστούν ψυχραιμία και… αυτοσυγκράτηση.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Καραμανλής στις σχετικές βολιδοσκοπήσεις επί των προθέσεών του για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2007, που πράγματι του έχουν γίνει, έχει δείξει ότι είναι προσγειωμένος. Και η απάντησή του είναι η εξής:

– Αυτά είναι πρόωρα. Έχουμε μπροστά μας τις δημοτικές εκλογές και έχουμε ακόμα έναν δύσκολο χειμώνα στην οικονομία. Και ο χειρότερος σύμβουλός μας είναι η επανάπαυση, η «χαλάρωση», το αίσθημα αυτάρκειας…

Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο έχουν κάνει άλλους σχεδιασμούς απ’ αυτούς των… ανυπομονούντων υπουργών. Και προειδοποιούν μάλιστα, για τις αρνητικές παρενέργειες της επανάπαυσης, ως αποτελέσματος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που είναι ορατή σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα.

Είναι επίσης σαφές -και αυτονόητο…- πως πριν από οποιαδήποτε σκέψη ή συζήτηση για το τι θα γίνει το 2007 ο Καραμανλής θέλει να δει πώς θα ξεπεραστούν οι δύο δύσκολοι «κάβοι», αυτοί των δημοτικών εκλογών του Οχτώβρη και -κυρίως- ο δύσκολος για τον λαό και την τσέπη του χειμώνας…

Σημαίνει αυτό, πως ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2007;

Παρακινδυνευμένο να το ισχυριστεί κάποιος. Πάντα και για κάθε πρωθυπουργό λειτουργεί ως πρόκληση το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης με σοβαρές προοπτικές νίκης. Σημαίνει όμως κάτι άλλο:

– Ο Καραμανλής θεωρεί βεβιασμένη οποιαδήποτε προσέγγιση επί του θέματος, πριν έχει ορατά τα αποτελέσματα αυτών των σκληρών «τεστ».

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, τον απασχολεί το τούνελ του χειμώνα, που θα περάσει η οικονομία, αλλά και θα έχει επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Γνωρίζει πως θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Και ανησυχεί ότι τυχόν κοινωνική έκρηξη μπορεί να ανατρέψει και υφιστάμενους συσχετισμούς και πολιτικό κλίμα.

Λιγότερο ανησυχεί για τα εκλογικά αποτελέσματα του Οχτώβρη. Η εκτίμησή του είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπές εις βάρος της κυβέρνησης. Στη χειρότερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα υπάρξει… ισοπαλία ή ένα αποτέλεσμα, η επικοινωνιακή διαχείριση του οποίου δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα σε τέτοιες εκτιμήσεις οδηγούν, αν και υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις-προσεγγίσεις…

Αλλά η οικονομία τον ανησυχεί. Και θέλει αφενός να δημιουργήσει προϋποθέσεις κοινωνικής συναίνεσης και αφετέρου να πάει στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτέμβρη, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει κάποιες εξαγγελίες παροχών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η τακτική του το καλοκαίρι. Και σε αυτό το μήκος κύματος καλεί και τους υπουργούς του να εκπέμψουν.

Από κει και πέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος τις κινήσεις του Κ. Καραμανλή με προσοχή σε δύο περιόδους:

– Αμέσως μετά τις δημοτικές-νομαρχιακές, κατά το διάστημα Νοέμβρη-Δεκέμβρη, οπότε -επισημαίνουμε- θα καταρτιστεί και θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός…

– Στις αρχές της άνοιξης του 2007, μια περίοδο όπου θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί τα όποια αποτελέσματα τόσο των δημοτικών εκλογών όσο και των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά κα θα έχει περάσει ο δύσκολος χειμώνας, οπότε θα μπορεί να γίνει πολιτικό «ταμείο» και ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων με μεγαλύτερη ασφάλεια…


Σχολιάστε εδώ