Φωτιές άναψε ο… ανασχηματισμός του Γιώργου!

Εσωτερικές αλλαγές που μόνο τους ίδιους ενδιαφέρουν και όχι την ελληνική κοινωνία, η οποία περιμένει να ακούσει επιτέλους κάτι ουσιαστικό από την αντιπολίτευση, και που επιπλέον είχαν αποτέλεσμα αυτή την ώρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ να ακούγονται πολλά και άσχημα από βουλευτές και στελέχη.

Εκτός των άλλων, ο τρόπος που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις αλλαγές αρμοδιοτήτων στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και προσώπων στους συντονιστές, ήταν ένα ακόμη πρόβλημα που συζητήθηκε ανάμεσα στους βουλευτές, ενώ δεν έκρυψαν τα πραγματικά τους αισθήματα οι πιο θαρραλέοι, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου για παράδειγμα, που για άλλη μια φορά έμεινε εκτός των σχεδιασμών του αρχηγού του.

Σοβαρό στέλεχος των κυβερνήσεων του Ανδρέα και του Σημίτη έλεγε στο «Π» ότι κινήσεις που αποσκοπούν στο ανακάτεμα της τράπουλας γίνονται είτε με επιλογές προσώπων που μιλούν από μόνες τους, είτε, όταν δεν συμβαίνει αυτό, το προετοιμάζεις και ανεβάζεις τους αντιπολιτευτικούς τόνους για να δείξεις τα νέα σου στελέχη: «Το ίδιο έκανε ο Ανδρέας, το ίδιο και ο Σημίτης. Τώρα οι επιλογές του Γιώργου υπονομεύτηκαν από τον ίδιο, αφού δεν συνόδεψε, δεν υπερασπίστηκε ο ίδιος τις αποφάσεις του με παρόμοιους τρόπους».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται σε παράκρουση και οι βουλευτές σε νευρική κρίση από τις επιλογές του αρχηγού τους. Οι… πόρτες και τα τηλέφωνα της Ρεγγίνας Βάρτζελη και του Δημήτρη Ρέππα δεν σταματούν να χτυπούν, αφού οι παραπονούμενοι δεν είναι και λίγοι. Οι περισσότεροι εκφράζουν ανοικτά τους προβληματισμούς τους και δηλώνουν απερίφραστα ότι πλέον «θα κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές».

Όλο το παρασκήνιο των αλλαγών

Το παρασκήνιο των επιλογών, κυρίως της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και της αποδόμησης των προσπαθειών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι πλούσιο, οι αρχές που πρυτάνευσαν ωστόσο δεν ήταν οι επικαλούμενες.

Ιδίως η υποβάθμιση του κ. Χρυσοχοΐδη έχει να κάνει με το ότι ο πρώην υπουργός και γραμματέας πληρώνει κάποιες πολιτικές φιλίες του με στελέχη και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Πολλοί λένε ότι ο κ. Παπανδρέου τον υποβάθμισε και τον έβγαλε από τη θέση του υπευθύνου για την εξωτερική πολιτική επειδή ακριβώς είχαν διαπιστωθεί «ύποπτες» κινήσεις του…

Όσον αφορά την αναβάθμιση (;) της κ. Διαμαντοπούλου, την οποία ο κ. Παπανδρέου όρισε υπεύθυνη για τη σύνταξη του προεκλογικού προγράμματος, λέγονται πολλά και αντικρουόμενα.

Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι πλέον με την κίνηση αυτή ο κ. Παπανδρέου τής αφαίρεσε το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα και την ώθησε στα βαθιά ώστε να αναλάβει τις δικές της ευθύνες προκειμένου ο κόσμος να διαπιστώσει και τις πραγματικές της θέσεις. Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί, ακόμη και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που πιστεύουν ότι ο Γιώργος έκανε λάθος τοποθετώντας την κ. Διαμαντοπούλου σε ένα τόσο σημαντικό πόστο, που είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ, όταν η ίδια υποστηρίζει νεοφιλελεύθερες θέσεις.

Άννα η υπαρχηγός

Κάποιοι τρίτοι θεωρούν ότι ο Παπανδρέου, άθελά του, την έχρισε υπαρχηγό, ενώ υπάρχουν και οι κακοπροαίρετοι που σημειώνουν ότι οι πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα ήταν έντονες προς τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να ορίσει στην πρώτη γραμμή την κ. Διαμαντοπούλου. Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, η γκρίνια των βουλευτών δεν είναι μικρή.

Μαζί με τον κ. Ρέππα η Άννα Διαμαντοπούλου θα συντάξει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και κάποιες φωνές λένε ότι δύο στελέχη του εκσυγχρονισμού ανέλαβαν να ακυρώσουν το νέο ΠΑΣΟΚ με τη σφραγίδα του ίδιου του Παπανδρέου.

Η περίπτωση του κ. Βενιζέλου είναι εντελώς διαφορετική. Οι κοινωνικές συγκρούσεις φαίνεται ότι πέρασαν και άρα η συμβολή του πρώην υπουργού στην κοινωνική πολιτική, στην οποία ήταν υπεύθυνος, έλαβε τέλος. Εξ ου και η τοποθέτηση της κυρίας Δαμανάκη, που πήρε το χαρτοφυλάκιό του. Ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους βουλευτές δηλώνει ότι «δεν τον νοιάζει», ωστόσο η συμμετοχή του μέσα από την επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν του αφαιρεί τον λόγο, αντίθετα τον ενδυναμώνει σημαντικά και γι’ αυτό φαίνεται να συναίνεσε στην απόφαση του κ. Παπανδρέου να του αλλάξει πόστο και χαρτοφυλάκιο.

Αφαίρεσε το δικαίωμα στον Βενιζέλο να αμφισβητεί

Όμως υπάρχουν και άλλες απόψεις από στελέχη που γνωρίζουν ότι η επιλογή του κ. Παπανδρέου να συμμετέχει ο κ. Βενιζέλος και στην Επιτροπή Εκλογών έχει να κάνει και με τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο πρώην υπουργός ή τις αμφισβητήσεις κάθε φορά που επιλέγεται κάποια στρατηγική από τη Χαριλάου Τρικούπη ή όταν ο κ. Παπανδρέου επιλέγει το ένα ή το άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και βρίσκει μπροστά του πάντα τον αντίλογο του Ευάγγελου.

Έτσι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος, τοποθετώντας τον κ. Βενιζέλο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και αναθέτοντάς του το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, του δίνει αυξημένες ευθύνες προκειμένου να μην μπορεί λόγω θέσεως να επιρρίψει ευθύνες στον ίδιο σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν επιτρέψουν πανηγυρισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για την εμφάνιση Καραμανλή στο Ζάππειο

Και επειδή τίποτα πλέον στο ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται χωρίς γκρίνια και φαγωμάρα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έκθεση φωτογραφίας για τον Ανδρέα στο Ζάππειο, τo προπερασμένο Σάββατο, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του έλεγαν ότι δεν έπρεπε να κάνουν τέτοιο μεγάλο δώρο στον Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός βέβαια πολύ καλά έκανε και αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γιώργου. Τέτοιο δώρο ούτε από τον καλύτερο φίλο του δεν το περίμενε. Άλλωστε του βγήκε πολύ θετικά το ότι πήγε στην εκδήλωση και έκανε και δηλώσεις για τον Ανδρέα στις κάμερες.

Αυτό και μόνο πάντως ήταν αρκετό να πυροδοτήσει συζητήσεις και ορισμένα στελέχη έλεγαν εκείνη την ημέρα, μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και αποχώρησε ο πρωθυπουργός, ότι «το ΠΑΣΟΚ μέσω του Γιώργου έδωσε άλλα τέσσερα χρόνια στον Καραμανλή». Άλλοι υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είχε κληθεί ο κ. Καραμανλής, όπως και έγινε, αλλά η εκδήλωση να μη γινόταν στο Ζάππειο, όπου υπάρχουν αναμνήσεις από την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρά να γινόταν κάπου αλλού, σε χώρο πιο πολιτικό, πιο ΠΑΣΟΚικό, ώστε ο πρωθυπουργός να μην μπορούσε να επισκεφθεί την εκδήλωση και να έβγαινε το ΠΑΣΟΚ από πάνω, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τα σύνδρομά του: «Αυτή είναι η πολιτική όταν υποχρεώνεις σε άμυνα τον αντίπαλό σου, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ τού δίνουμε πόντους συνεχώς», σημείωναν με έμφαση στελέχη που γνωρίζουν από πολιτική και δεν είναι σαν ορισμένους συμβούλους του Παπανδρέου που συνεχώς τον ωθούν σε λανθασμένες κινήσεις.


Σχολιάστε εδώ