Φιάσκο το λίφτινγκ…
Tα μηνύματα που στέλνει η εξέλιξη της πολύκροτης πλέον υπόθεσης της επιχειρούμενης ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους είναι πολλά και απευθύνονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Η πρόσφατη (την Τετάρτη) απόφαση του τοπικού συμβουλίου νεότερων μνημείων διασώζει, κατ’ αρχάς, το σπουδαιότερο νεότερο μνημείο της πόλης.
Η απόρριψη… μετ’ επαίνων της πρότασης του δήμου και η αναπομπή της μελέτης για εκ βάθρων αναμόρφωσή της αποτελούν σαφή αποδοκιμασία των χειρισμών της δημοτικής αρχής. Είναι σαφές πλέον ότι η μόνη ασφαλής λύση για την αναγκαία ανάπλαση της πλατείας είναι η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος θα αφορά το σύνολο του μνημείου, συμπεριλαμβανομένου και του άξονα της Αριστοτέλους. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε προσφάτως με σαφή και απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Τη διατύπωσε μάλιστα και προς τον ίδιο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο με μία ιδιαιτέρως καυστική επιστολή.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί πως το γεγονός ότι ένας δήμαρχος λαμβάνει 54% δεν σημαίνει ότι αναγορεύεται αυτομάτως και σε αρχιτέκτονα, συγκοινωνιολόγο, πολεοδόμο κ.ο.κ. και πως δύναται να παρακάμπτει την ισχύουσα νομοθεσία και να αγνοεί την ιστορία και την αισθητική της πόλης. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος οφείλει να σκεφτεί πως η ανυπαρξία έργου που έχει να επιδείξει στην οκταετία του στο Καραβάν Σαράι δεν μπορεί να υπερκεραστεί με πρόχειρες και κακόγουστες παρεμβάσεις στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης και με την παράδοση της ιστορικής πλατείας στους ιδιοκτήτες καφετεριών και στους οργανωτές συναυλιών. Το άλλο μήνυμα απευθύνεται στην αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών. Η κακοποίηση της Αριστοτέλους αποφεύχθηκε χάρη κυρίως στην έγκαιρη αντίδραση των Θεσσαλονικέων, μέσω είτε κινήσεων πολιτών είτε δημοτικών παρατάξεων είτε επιστημονικών φορέων. Συνεπώς οι πολίτες έχουν ρόλο και όταν τον ασκούν εγκαίρως και τεκμηριωμένα, επιτυγχάνουν και αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση της ανέγερσης του νέου δημαρχείου, της παλαιότερης ανάπλασης της πλατείας Δικαστηρίων και του άξονα της Αριστοτέλους, ο οποίος κακοποιήθηκε κατά την υποτιθέμενη ανάπλαση του 1997.
Ο λόγος, όσον αφορά πλέον τον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους, ανήκει εκ νέου στη δημοτική αρχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί τους πειθαναγκασμούς της εκλογικής συγκυρίας και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.