Το φάντασμα της κατάρρευσης του ΠΑΟΚ πλανάται πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καζατζίδης κάλεσε τα φιλικά του κανάλια στον χώρο του Σιντριβανιού για να δηλώσει (με φόντο τα τρεχούμενα νερά) πως ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί, αλλά…

Ο «δείκτης δυσφορίας» ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν σε όλα τα προηγούμενα ήρθαν να προστεθούν και τρεις πορείες που έκλεισαν τους δρόμους και καθήλωσαν τους ταλαίπωρους οδηγούς στα αυτοκίνητά τους. Από τη μια οι φοιτητές που ζητούν την απόσυρση των ρυθμίσεων της Μαριέττας Γιαννάκου, από την άλλη το ΠΑΜΕ που διαδήλωνε για τα «δίκαια του εργάτη» και μαζί τους οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι υποσχέσεις που τους έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την επαναλειτουργία του εργοστασίου τους ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Λίγη ώρα αργότερα η περίφημη ΔΕΗ, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, διέκοψε την τροφοδοσία με ενέργεια μεγάλου τμήματος της πόλης, δίνοντας τη… χαριστική βολή στους δύσμοιρους κατοίκους (εννοείται πως αμέσως μετά τα τηλέφωνα των «βλαβών» παρέμεναν κατειλλημμένα και ουδείς ενημέρωνε για το εύρος της βλάβης και τη διάρκεια της διακοπής. Ευτυχώς, μία ώρα μετά το ηλεκτρικό επανήλθε…).

Μη μας λυπάστε, συμπατριώτες της «άλλης Ελλάδας», γιατί τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας και σχετίζονται με την αγαπημένη ομάδα της πλειονότητας των Θεσσαλονικέων, τον ΠΑΟΚ, που μήνες τώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πλέον ετοιμάζεται να κάνει… ένα βήμα μπροστά.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Γούμενος (πήρε τον ΠΑΟΚ τζάμπα με 6 εκατομμύρια ευρώ χρέη), αφού κατάλαβε πως δεν μπορεί να… κονομήσει, κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να τον φορτώσει με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ χρέη την τελευταία διετία, χωρίς κανένας να τον ενοχλήσει και ουδείς ελεγκτικός μηχανισμός να τον σταματήσει.

Με το τέλος του πρωταθλήματος ο μεγαλομέτοχος βγήκε στο μεϊντάνι για να πουλήσει. Τι να πουλήσει; Χρέη, απλήρωτους παίκτες που προσέφυγαν ζητώντας τα λεφτά και την ελευθερία τους, απλήρωτους υπαλλήλους και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΙΚΑ, εφορίες και λοιπά. Κορόιδο δεν βρισκόταν εύκολα κι έτσι ο δαιμόνιος Γούμενος κατέφυγε στις συμβουλές του «γάτου του ελληνικού ποδοσφαίρου» Βίκτωρα Μητρόπουλου και κατέστρωσαν από κοινού το σχέδιό τους.

Να βρεθεί επενδυτής που θα γλιτώσει την ομάδα από την καταστροφή (θα αναλάμβανε τα χρέη της χρήσης Γούμενου) και θα τους δώσει και μερικά εκατομμυριάκια ακόμη για να διαχειρίζονται (θα σχηματιζόταν διοίκηση με τη συμμετοχή τους).

Για να δελεάσουν έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δύο «γερά χαρτιά». Πρώτον, το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης («πάρε τον ΠΑΟΚ και ο Καραμανλής θα σου το ανταποδώσει», έλεγαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες) και, δεύτερον, την περιουσία της ομάδας (όχι της ΠΑΕ, αλλά του Αθλητικού Συλλόγου), που είναι το ιδιόκτητο γήπεδο και ο περιβάλλον χώρος του.

Στο πρώτο «δόλωμα» κάποιοι… τσίμπησαν. Ζήτησαν όμως να τους πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή να επιβεβαιώσει κάποιος από την κυβέρνηση το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον. Ακόμη περιμένουν… Μόλις κατάλαβαν το κόλπο, αποχώρησαν διακριτικά.

Στο δεύτερο «δόλωμα»… τσίμπησαν περισσότεροι. Το «φιλέτο» του γηπέδου, με την ανακατασκευή και την αξιοποίησή του, προσφέρει εγγυημένα κέρδη σε αυτόν που θα το αναλάβει με ευνοϊκούς όρους. Σκόνταψαν ωστόσο στην εμμονή της διοίκησης του ΑΣ (Θανάσης Κατσαρής) που, φτάνοντας στα άκρα, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη χρήση του γηπέδου σε οποιονδήποτε, θέτοντας παράλογες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Πρώτα πάρτε την ΠΑΕ, αποπληρώστε τα χρέη, κάντε μεταγραφές, κάντε μεγάλο τον ΠΑΟΚ (με την ευκαιρία, κερδίστε και δύο συνεχόμενα νταμπλ και προχωρήστε στην Ευρώπη) και τότε θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσει ο λαός του ΠΑΟΚ αν παραχωρήσουμε τη χρήση του γηπέδου και υπό ποιες προϋποθέσεις. Ήδη οι φήμες για τις επιδιώξεις του Κατσαρή οργιάζουν στην πόλη. Άλλοι μιλούν για τη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος στην ΠΑΕ, μετατρέποντάς τη σε εταιρεία λαϊκής βάσης, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν τις πολιτικές του καταβολές στη Νέα Δημοκρατία και πιστεύουν πως κάποιο σχέδιο θα έχουν καταστρώσει οι κυβερνώντες.

Στον ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία-βουλευτή Σαββίδη έκλεισαν την πόρτα, αφού προηγουμένως έβαλαν τα… παπαγαλάκια να διαδίδουν πως «δεν έχει μία», πως «τον ψάχνει η Ιντερπόλ», πως «οι Ρώσοι δεν έχουν καμιά δουλειά στη δεξιά Θεσσαλονίκη» και άλλα παρόμοια.

Την Πέμπτη ήταν η σειρά του καπετάν Γιάννη Καμπάνη (εφοπλιστής εξ Άνδρου ορμώμενος και εις Αργεντινή επιχειρών), να εισπράξει το ηχηρό «όχι» του Κατσαρή.

Στο μεταξύ, η οικονομική ανέχεια οδήγησε τον ΠΑΟΚ εκτός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (του αφαιρέθηκε το εισιτήριο που κέρδισαν οι παίκτες του στο γήπεδο), ενώ αυτή την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την καταβολή τμήματος των οφειλών (1,5 μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ), διαφορετικά η ομάδα θα υποβιβαστεί στη Δ’΄ Εθνική.

Ωστόσο, η δημοφιλία του ΠΑΟΚ δεν επιτρέπει εύκολα η ιστορική ομάδα της πόλης να «πιάσει πάτο». Οι χιλιάδες οπαδοί της βγαίνουν στους δρόμους, απειλώντας θεούς και δαίμονες (την περασμένη Κυριακή γιουχάιζαν τον Γιώργο Ορφανό στη διάρκεια των αγώνων του Μπρούνο Ζάουλι στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες ημέρες πριν έκαψαν το κέντρο της πόλης).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η πολιτεία αρνείται να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Αυτοί που όφειλαν να ελέγχουν τον Γούμενο και δεν το έπραξαν, αφήνοντάς τον να υποθηκεύσει τις τύχες του ιστορικού σωματείου, τώρα εμφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Μαζί τους οι αιρετοί (δήμαρχος και νομάρχης) που συνηθίζουν να οργανώνουν τελετές βράβευσης και να εισπράττουν οφέλη από την αίγλη των ομάδων, οι οποίοι στρέφουν τις κεφαλές και παριστάνουν τους άσχετους με το έγκλημα που έχει συντελεστεί.

Και η ιστορία θα συνεχιστεί με το αίτημα του Κατσαρή να βάλουν όλοι οι ΠΑΟΚτζήδες το υστέρημά τους για να το διαχειριστεί ο… ίδιος με βιτρίνα κάποιον γνωστό παίκτη (ίσως τον Ζαγοράκη) στα πρότυπα του Ντέμη στην ΑΕΚ (τώρα θα μου πείτε, τι κατάφερε ο Κατσαρής στα ερασιτεχνικά τμήματα που διοικεί- βόλεϊ, χάντμπολ κ.λπ.). «Μεγαλεία» για τον ιστορικό σύλλογο του Βορρά, παρόμοια με αυτά που οδήγησαν πέρσι τον Άρη στη Β’΄ Εθνική και φέτος το μπάσκετ του Ηρακλή στην Α2…


Σχολιάστε εδώ