Παρατείνεται η λειτουργία των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών για έναν χρόνο

Αυτό σημαίνει πως οι άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων παρατείνονται για έναν ακόμη χρόνο, καθώς τουλάχιστον για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη διάταξη που υπάρχει στον νόμο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, λήγουν στις 30 Ιουνίου (δείτε το «Media-λόγιο»). Καθώς όμως η Ελλάδα θα πλησιάζει πιο κοντά στην καταληκτική ημερομηνία του 2012 και ενώ η ΕΡΤ έχει ήδη «πιλοτική δραστηριότητα» στον χώρο, είναι πιθανό η επόμενη αδειοδότηση να αφορά και την αναλογική και την ψηφιακή τηλεόραση. Η άποψη του υπουργείου είναι πως το τοπίο δεν μπορεί να μείνει χωρίς ρύθμιση και ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο ψηφιακό μέτωπο πιέζουν.

Κατά τον Θ. Ρουσόπουλο, οι συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί αποφυγής της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ συνεχίζονται και είναι πλέον πολύ δύσκολο να προλάβει την ολομέλεια της Βουλής. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια, αν παραταθεί για άλλους λόγους η λειτουργία της ολομέλειας, να κατατεθεί το νομοσχέδιο, όμως το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί το φθινόπωρο. Πρακτικά αν τελικώς υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, η δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ θα γίνει ως τα Χριστούγεννα και οι πρώτες προκηρύξεις ως το καλοκαίρι του 2007, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες τον Μάρτιο του 2008.

Είναι μάλλον δύσκολο με τα σημερινά γραφειοκρατικά δεδομένα να δοθούν άδειες και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και για τους πανελλαδικούς σε όλη την Ελλάδα. Ως τότε βέβαια οι 38 «τυχεροί» ραδιοφωνικοί σταθμοί θα λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα, με ανανεωμένες άδειες τουλάχιστον ως τις 30/6/2007, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για την τηλεόραση. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και οι παράνομοι.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινώσει και άλλο την αγορά, καθώς μεγάλοι όμιλοι έχουν εφαρμόσει ήδη τις μελλοντικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση, ενώ με πολιτικούς όρους η διαπλοκή είναι πια στο απυρόβλητο. Και στην Ελλάδα πλέον δημιουργήθηκε μια νέα επικίνδυνη συγκέντρωση πολιτικής ισχύος μεταξύ επιχειρηματιών που προμηθεύουν το Δημόσιο καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την ταυτόχρονη συμμετοχή τους και σε ΜΜΕ. Τέτοιες όμως καταστάσεις αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε πολλές όψεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς (π.χ. DVD), ενώ θυμίζουμε πως είχε εγκρίνει και για την Ελλάδα την απόκτηση του ελέγχου της AGB Holding από την Cavendish Square Holding BV, που είχε αποτέλεσμα να περάσουν στον έλεγχο του πολυεθνικού Ομίλου WPP όχι μόνο η μοναδική εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης, αλλά και διαφημιστικές εταιρείες και «media shop»…

Η νέα αυτή καθυστέρηση θα ενισχύσει την ΕΡΤ στον ψηφιακό ανταγωνισμό, καθώς θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους ιδιώτες αλλά και τη συνδρομητική NetMed. Μια ορθή πολιτικά κίνηση, εφόσον η ΝΔ θα κυβερνάει σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις για ακόμη έξι χρόνια.

Ήδη εκτιμάται πως στη Βρετανία η Freeview θα ξεπεράσει τη Sky σε κοινό. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διαφήμισης Institute of Practitioners of Advertising, η δωρεάν επίγεια υπηρεσία της Freeview, η οποία φθάνει σε 7,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, θα ξεπεράσει τους 8,1 εκατομμύρια συνδρομητές της Sky έως το τέλος του χρόνου, εάν συνεχιστεί ο σημερινός της ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2% ανά τρίμηνο.


Σχολιάστε εδώ