Παραιτείται αύριο ο Πολυζωγόπουλος;

Αιφνιδιαστική η απόφαση του προέδρου της ΓΣΕΕ εκρατείτο ως επτασφράγιστο μυστικό, ακόμη και σε συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ή άλλους αξιωματούχους στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας που είναι επικεφαλής των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτ. Παρέμβαση).

Η δρομολογούμενη αποχώρηση του κ. Πολυζωγόπουλου έχει την έγκριση και ανώτατων κομματικών αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά ότι δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η διαδικασία της «διαδοχής» στο αξίωμα του προέδρου της ΓΣΕΕ θα είναι το ίδιο ομαλή. Στην υποψηφιότητα του κ. Παναγόπουλου δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανθυποψήφιος, πιθανότατα, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, (Γρηγ. Φελώνης), ο οποίος όμως, διαφοροποιείται εδώ και καιρό με διακριτικό τρόπο από αρκετές επίσημες «γραμμές» της ΠΑΣΚΕ που τον έφεραν σε δυσμένεια στις σχέσεις του με την ηγεσία, έτσι που να διακινδύνευσε αρκετές φορές και τη θέση του στον αγώνα του προέδρου του ΕΚΑ. Έτσι:

Αν τελικώς ο κ. Φελώνης θέσει υποψηφιότητα αύριο για την προεδρία της ΓΣΕΕ και επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, προεξοφλείται ότι θα δοθεί μάχη στις τοποθετήσεις των 2 υποψηφίων.

Όμως οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση αποτελούν αρραγή ομάδα και συνεπώς θα αποτελέσει έκπληξη η στήριξη του κ. Φελώνη από τα μέλη αυτά, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η ψήφος των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτ. Παρέμβαση) με τους εκπροσώπους των οποίων υπάρχουν αγαστή συνεργασία και σχέσεις εμπιστοσύνης.

Μια άλλη εμπλοκή και στις δύο υποψηφιότητες θα αποτελέσει ίσως και το γεγονός πως σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΑΣΚΕ κατά το τελευταίο συνέδριο της παράταξης ο εκάστοτε πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει αυτομάτως και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το πρόβλημα (διαδικαστικό αλλά και ουσίας), αν δηλαδή τα 180 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΑΣΚΕ είναι αυτά που θα πρέπει να έχουν λόγο για το πρόσωπο του προέδρου της ΓΣΕΕ -και συνεπώς- και γραμματέα της παράταξης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η επιλογή του νέου προέδρου, ώστε να δοθεί χρόνος να εκφραστούν δημόσια και εσωκομματικά τα 180 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΑΣΚΕ και να επιλέξουν αυτά τον νέο πρόεδρο (και γραμματέα τους).

Αν όμως όλα αρχίσουν και τελειώσουν αύριο, στη διοίκηση της ΓΣΕΕ προεξοφλείται ότι θα υπάρξουν δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της ΠΑΣΚΕ (που δεν είναι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) που θα καταγγέλλουν ή θα διαφοροποιούνται από την επιλογή της διαδικασίας αυτής, ανεξαρτήτως ίσως και του προσώπου που τελικώς θα εκλεγεί.

Ως προς τον κ. Παναγόπουλο η στιγμή της υποψηφιότητάς του, είναι μάλλον δυσμενής πολιτικά, γιατί βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον σύλλογο των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα αλλά και της ΟΤΟΕ στο θέμα της εξαγοράς της τουρκικής «Finansbank» (σ.σ.: ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά του ΔΣ της ΕΤΕ για τη συγκεκριμένη απόφαση, μέλος του οποίου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου είναι ο κ. Παναγόπουλος).

Το ίδιο συνδικαλιστικό στέλεχος φέρεται ακόμη και αντίθετο με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου έχουν καταγγείλει επανειλημμένως και τον πρόεδρο της ΕΤΕ, Τ. Αράπογλου, αλλά και την κυβερνητική επιλογή για εξαγορά της «Finansbank».

Για τις εξελίξεις αυτές που κυοφορούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε (δυστυχώς) τον νέο υπεύθυνο για τον συνδικαλιστικό τομέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, προκειμένου να μας αποσαφηνίσει κυρίως την αρμοδιότητα του οργάνου για την επιλογή του νέου προέδρου και γραμματέα της ΠΑΣΚΕ (σ.σ.: τα μέλη της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ ή το Εθνικό Συμβούλιο της παράταξης).

Αν το δημοσίευμά μας δεν ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων ή αν δεν αναβάλει την άλλη διαδικασία, και πράγματι ο κ. Φελώνης θέσει υποψηφιότητα, ερχόμενος σε αντίθεση με την πρόταση της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ, τότε είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε επίπεδο ΕΚΑ. Και οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς ο κ. Φελώνης θα έχει δεχθεί την «αποδοκιμασία» και επισήμως της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ, και βεβαίως θα έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο, καθώς στην αντιπαράθεση με την υποψηφιότητα του κ. Παναγόπουλου ο πρόεδρος του ΕΚΑ θα εξηγήσει τους λόγους που του απαγορεύουν να είναι ανθυποψήφιος. Συνεπώς, τυχόν εκλογή του κ. Παναγόπουλου θα σημάνει και την προετοιμασία εξόδου του κ. Φελώνη από το ΕΚΑ ίσως και πριν από το συνέδριο της συνδικαλιστικής αυτής οργάνωσης που είναι προγραμματισμένο για την Άνοιξη του 2007. Εξάλλου, και ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέτρεψε τη φημολογούμενη αποχώρησή του από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, που ετοποθετείτο στο επόμενο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Πάντως, σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Φελώνη από το ΕΚΑ το πιθανότερο είναι την προεδρία να την αναλάβει, για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης, η γνωστή συνδικαλίστρια από τον χώρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η κ. Στάθη Σαλουφάκου.


Σχολιάστε εδώ