Ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «τσέπωνε» τα δίδακτρα!
Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που πήγαιναν στην Κρήτη για να παρακολουθήσουν σεμινάρια χειρουργικής οφθαλμού πλήρωναν ως δίδακτρα -την περίοδο 2000-2002- ποσό 4.000 δολαρίων, το οποίο δεν κατέθεταν σε κάποιο λογαριασμό του πανεπιστημίου ή του ΒΕΜΜΟ, αλλά σε λογαριασμό του Γ. Παλλήκαρη και της τότε συζύγου του στην Μ.L. Άλλα ποσά που κατέβαλλαν έλληνες επιστήμονες καταθέτονταν σε λογαριασμούς γραμματέων του κ. Παλλήκαρη, σε δύο τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι διάφορες γραμματείς, χρησιμοποιώντας τη φίρμα του πανεπιστημίου και της ιατρικής σχολής, αφού ενημέρωναν, για παράδειγμα, ότι το κόστος ενός σεμιναρίου σε ιατρικές εφαρμογές ανερχόταν σε 4.000 δολάρια, χωρίς τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής, ζητούσαν να καταβληθεί το ποσό αυτό σε λογαριασμό ξένης τράπεζας, στο όνομα του ίδιου του καθηγητή και της γυναίκας του! Άλλες φορές το ποσό καταβαλλόταν στο όνομα της γραμματέως του, ενώ την αλληλογραφία με το οικονομικό αλισβερίσι φαίνεται να την έκανε και άλλη γραμματέας η οποία καθόριζε τις λεπτομέρειες πληρωμής.
Η Κ.Τ., αποκλειστική, όπως αναφέρει γραμματέας του εν λόγω καθηγητή, απευθυνόμενη σε έλληνα υπάλληλο ξένης τράπεζας, ζητά να επιβεβαιωθεί η αποστολή ποσού 4.000 δολαρίων από κάποιον ξένο γιατρό και να κατατεθεί στον λογαριασμό του καθηγητή!
Η ίδια, σε ένα άλλο έγγραφο που φέρει μάλιστα τη φίρμα του πανεπιστημίου, υπογράφει και ως υπεύθυνη του… λογιστηρίου, όχι βέβαια του ιδρύματος, αλλά της «μονάδας» που επί χρόνια λειτουργεί ο καθηγητής μέσα στην ιατρική σχολή.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι οι εισφορές στον λογαριασμό του εν λόγω πανεπιστημιακού έφταναν από παντού.
Σε ένα από τα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι ένα έμβασμα 1.500 δολαρίων από το μακρινό Ντουμπάι κατατέθηκε σε κατάστημα ελληνικής τράπεζας, στο Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, σε λογαριασμό της Α.Κ., η οποία είναι σήμερα γραμματέας του στα γραφεία της πρυτανείας στο Ηράκλειο.
Δεκάδες τέτοια έγγραφα συγκροτούν έναν ογκώδη φάκελο ο οποίος αποκαλύπτει αυτά που χρόνια τώρα αποτελούν κοινό μυστικό στην ιατρική σχολή, αλλά κανείς δεν βγήκε να τα καταγγείλει λόγω των διασυνδέσεων του εν λόγω καθηγητή, ο οποίος φρόντισε να αποκτήσει μεγάλη φήμη, καλλιεργώντας δημόσιες σχέσεις και αναπτύσσοντας γνωριμίες. Αυτές τις γνωριμίες επικαλείται και σήμερα στις συζητήσεις του.
Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΒΕΜΜΟ στις επεμβάσεις διόρθωσης της όρασης είναι αμειβόμενες με ποσά άνω των 2.000 ευρώ και ένα ερώτημα βέβαια που δεν έχει απαντηθεί από κανέναν είναι γιατί δεν λειτουργεί στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Το ΒΕΜΜΟ είναι εργαστήριο του τομέα Νευρολογίας και Αισθητηρίων Οργάνων του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η οικονομική διαχείρισή του γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.
Είναι επίσης ένα από τα τρία εργαστήρια του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης (ΙΟΟ). Ως εργαστήριο, λοιπόν, και όχι ως ινστιτούτο, όπως θέλει να το κάνει ο κ. Παλλήκαρης, υπόκειται στον έλεγχο της ιατρικής σχολής.
Σχετικά αναφέρεται: «Το ΙΟΟ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα έσοδά του προέρχονται από τις υπηρεσίες που προσφέρει και από ερευνητικά κονδύλια/προγράμματα. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρει χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της έρευνας που διεξάγεται στο ινστιτούτο. Η αυτοδυναμία που εξασφαλίζεται αποτελεί τον μηχανισμό ώθησης των δραστηριοτήτων του…».
Και εικονικά τιμολόγια
Ήδη, η Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης έχει ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται η έκδοση εντολής διαχειριστικού ελέγχου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ και ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στο (πρώην) ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο.
Ο κ. Παλλήκαρης, που επί χρόνια διαχειρίζεται ως αποκλειστικά υπεύθυνος τα έσοδα που προέρχονται από διάφορες δραστηριότητες, έχει μείνει στο απυρόβλητο από κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, με εξαίρεση έναν έλεγχο του ΣΔΟΕ που αποκάλυψε εικονικά τιμολόγια για συνέδριο που δεν έγινε ποτέ. Πρόκειται για συνολικό ποσό 4.500.000 δραχμών, που δήθεν έδωσε το ΒΕΜΜΟ στην εταιρεία ΜΙΤΟΣ ΑΕ, η οποία εδρεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, για τα έξοδα διοργάνωσης σεμιναρίου που δεν έγινε ποτέ…
Τίποτε για την… ταμπακιέρα
Απαντώντας ο Γιάννης Παλλήκαρης δεν κάνει καμιά αναφορά στο τεράστιο οικονομικό θέμα που τον αφορά. Ισχυρίζεται ότι δεν είχε οικονομικό όφελος και ότι… μπήκε και μέσα. Ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:
«Είναι αληθές ότι διεξήγαγα σειρά σεμιναρίων διά ειδικευμένους οφθαλμιάτρους, τα οποία οργανώθηκαν με επιμέλεια και δαπάνη της Διεθνούς Οφθαλμολογικής Εταιρείας με έδρα την Αμερική και με συμμετοχή ως ομιλητών διδασκόντων και καθηγητών αλλοδαπών πανεπιστημίων. Το κόστος διεξαγωγής των σεμιναρίων χρεώνεται από την ανωτέρω Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία και περιλαμβάνει εισιτήρια, δαπάνη διαμονής, αμοιβή διδασκόντων, διδακτικό υλικό, έντυπα κ.λπ.
Η επιλογή του ΒΕΜΜΟ για την οργάνωση των ως άνω σεμιναρίων έγινε με δικές μου ενέργειες, που στόχο είχαν την προώθηση και ανάδειξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και την καταγραφή του στον διεθνή χάρτη της Οφθαλμολογίας. Στο πλαίσια αυτό ανατέθηκε στο ΒΕΜΜΟ και η λογιστική διεκπεραίωσή του. Δεν υπήρξε απόκτηση χρημάτων δι’ ίδιον εμού όφελος από την οργάνωση των σεμιναρίων. Τουναντίον, υπήρξε απολογιστικώς δαπάνη εμού και όφελος του Πανεπιστημίου Κρήτης από τη διεθνή παρουσία του.
Η σκοπούμενη μείωση της προσωπικότητάς μου και του έργου μου, διά αναληθειών και παραποίησης των πραγμάτων, συνιστά πράξη ποινικώς αξιόλογη, η οποία ενέχει όλα τα στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμησης».