Ο Κ. Παπούλιας τους χάλασε τα σχέδια για τη Χάγη

Το μήνυμα των λόγων του είναι σαφέστατο: Αν δεν αλλάξει η στρατηγική της Άγκυρας, κανένα πρόβλημα ουσίας δεν πρόκειται να λυθεί στη Χάγη -αν ρυθμιστεί με συμβιβασμό ένα, η Τουρκία θα προβάλει δέκα στη συνέχεια!

Εντελώς αντίθετη δηλαδή η άποψη του Κ. Παπούλια από εκείνη του προκατόχου του, Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος έχασε μεγάλο μέρος του κύρους που είχε άξια αποκτήσει κατά τα δέκα χρόνια της προεδρίας του, λόγω της περιβόητης πλέον επιστολής του με την οποία πρότεινε παραπομπή στη Χάγη των πάντων, ακόμη και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου!

Αυτά πιστεύει όλος ο κόσμος

Λέγοντας αυτό το απλούστατο πράγμα ο Κ. Παπούλιας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το λαϊκό αίσθημα. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση Καραμανλή να συνεχίζει να σκύβει το κεφάλι στους Τούρκους, όπως το έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη-Γ. Παπανδρέου, και να έχει «φλομώσει» τον λαό μας με τις περισπούδαστες ανοησίες περί της «ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι γίνεται και δεν συμφωνεί καθόλου με την πολιτική που ακολουθούν στο θέμα αυτό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κόσμος απηύδησε με τη στάση της Άγκυρας, και αυτό καλά θα κάνουν να το πάρουν υπόψη τους οι πολιτικοί μας ηγέτες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ΜΕΒ, το 63% των Ελλήνων είναι πια εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και μόνο το 28% υπέρ! Εξανεμίστηκαν επίσης και οι ελπίδες ότι τουλάχιστον η τουρκική ένταξη θα είχε θετικές επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Τώρα πια αυτό δεν το πιστεύει παρά ο ένας στους τρεις -μόλις το 35,7%, ενώ το 54,9% θεωρεί ότι η τουρκική ένταξη δεν θα ωφελήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο που πρέπει να το προσέξει πολύ η κυβέρνηση: το 51,5% θεωρεί ότι η πολιτική της απέναντι στην Τουρκία είναι σε λάθος κατεύθυνση και μόνο το 31,3% πιστεύει ότι η πολιτική της κινείται σωστά!

Το εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο για την κυβέρνηση έγκειται στο ότι αυτό το δείγμα ερωτηθέντων είναι ακριβώς το ίδιο που έβγαλε πανηγυρικά τον Κ. Καραμανλή καταλληλότερο πρωθυπουργό από τον Γ. Παπανδρέου (43,1% έναντι 34%), το ίδιο που έβγαλε στη δημοσκόπηση πρώτη τη ΝΔ και μάλιστα με αυξημένη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ (37,7% έναντι 34,6%) κ.λπ.

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι το 54,1% δήλωσε πως αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή κατά το τελευταίο επεισόδιο με τον νεκρό έλληνα πιλότο στο Αιγαίο και ότι το 56,4% έχει επίσης αρνητική εντύπωση για τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου στο ίδιο θέμα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να πείσει για την ορθότητα της γραμμής της στα ελληνοτουρκικά ούτε καν τους οπαδούς και ψηφοφόρους της ΝΔ!

Η Ντόρα προκαλεί σύγχυση

Η σύγχυση και η απογοήτευση στους κόλπους των δεξιών ψηφοφόρων εντείνονται από τη στάση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα!

Καθώς έχει άγνοια του βάθους των θεμάτων και φυσικά η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται μόνο με χαμόγελα και δημόσιες σχέσεις, η Ντόρα προκαλεί αντιδράσεις εντονότατες με κάθε δήλωσή της, ακόμη και όταν η ίδια νομίζει πως κάνει δηλώσεις ρουτίνας. Φυσικά, το κυριότερο πρόβλημα της Ντόρας είναι ότι θέλει να προωθήσει μια γραμμή που έχει μεν τη στήριξη της Αμερικής, αλλά που στην Ελλάδα την υποστηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά οι … αλήστου μνήμης «εκσυγχρονιστές» του Κ. Σημίτη και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μαζί με τα ΜΜΕ της διαπλοκής, ενώ την απορρίπτει η τεράστια πλειονότητα του ελληνικού λαού!

Χαρακτηριστικά της αναστάτωσης που προκαλούν οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Ντόρας είναι τα περιστατικά με τη θέση της για διαμόρφωση νέου σχεδίου για το Κυπριακό και τη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό».

Για ένα νέο «Σχέδιο της ενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου» έκανε λόγο σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η υπουργός Εξωτερικών, ανάβοντας φωτιές στη Λευκωσία και την Αθήνα. Δημιούργησε μάλιστα την εντύπωση πως δεν πρόκειται για αφηρημένη ιδέα, καθώς τόνισε: «πρέπει να προχωρήσουν σύντομα και οι συζητήσεις ουσίας, ώστε να διευκολυνθεί κάποια στιγμή η υποβολή και συγκεκριμένα της γενικότερης πρότασης επίλυσης».

Αντιδράσεις και αναιρέσεις

Στην Κύπρο, όπως ήταν ευνόητο, ξέσπασε σάλος γύρω από αυτό το νέο σχέδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεκαθαριστούν θέματα που προκύπτουν και από τη συνέντευξη της Ντόρας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, «διευκρίνισε» ότι η Ντόρα «δεν είπε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο ούτε ότι ετοιμάζει αυτή τη στιγμή σχέδιο».

Έτσι, η Ντόρα Μπακογιάννη υποχρεώθηκε μια μέρα αργότερα, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, να κάνει συμπληρωματική δήλωση σε διαφορετικό τόνο ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα καινούργιο σχέδιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο κοινότητες».

Εκεί που έπαθε όμως μεγαλύτερο «χουνέρι» η Ντόρα ήταν με συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό». Τη συνέντευξη την είχε δώσει πριν από τις δηλώσεις Παπούλια, στη Σύμη, δημοσιεύθηκε όμως μια μέρα ύστερα από αυτές. Η Ντόρα είχε πει στη «Φιγκαρό» τις γνωστές της θέσεις υπέρ της Χάγης, αναφέροντας ότι «δεν θα υπάρχει καμιά διαφορά πια μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», αν η Άγκυρα υιοθετήσει ευρωπαϊκή συμπεριφορά, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και την «αναγνώριση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη ρύθμιση των αμφισβητήσεων κυριαρχίας στο Αιγαίο». Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και η Ντόρα ήταν ευτυχισμένη με την προβολή της. Μόλις όμως κυκλοφόρησαν την Πέμπτη οι ελληνικές εφημερίδες και εμφάνιζαν τις δηλώσεις της σε πλήρη διάσταση με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ντόρα συνειδητοποίησε την γκάφα της και την άτυχη γι’ αυτήν συγκυρία και έπαθε… υστερία!

Λύσσαξαν οι μηχανισμοί!

Κινητοποιήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός παραπληροφόρησης, ο οποίος προσπάθησε να περάσει το παραμύθι πως δήθεν η Ντόρα δεν είχε πει αυτά που όντως είχε πει και δημοσιεύθηκαν, πως οι δηλώσεις της παραποιήθηκαν και αποσπάστηκαν από τα συμφραζόμενα και γενικά οι γνωστές ανοησίες που λένε οι πολιτικοί, όταν τα έχουν κάνει μούσκεμα.

Παράλληλα, ένας πιο αποστασιοποιημένος από το υπουργείο Εξωτερικών, μητσοτακικής επιρροής, μηχανισμός άρχισε να κυκλοφορεί τη φήμη ότι… ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε «πράσινο φως» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί στις δηλώσεις που εξέθεσαν πλήρως πολιτικά και την υπουργό Εξωτερικών ή ότι ο «σατανικός» τέως υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, βρίσκεται πίσω από μια νέα επιχείρηση υπόσκαψης του κύρους της Ντόρας!

Την Παρασκευή ρίχτηκε στη μάχη και το … «ΝΑΤΟ της μητσοτακικής διαπλοκής». Πασίγνωστος αρθρογράφος του πολιτικά αμαρτωλού συγκροτήματος ανέλαβε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και μάλιστα ισχυριζόμενος ότι «δεν τα λέει ο Πρόεδρος αλλά ο πρωθυπουργός (!)», εκλαϊκεύοντας έτσι της φήμες του μηχανισμού που προαναφέραμε.

Το «Βήμα», λοιπόν, χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Κ. Παπούλιας «εκπληκτική θεωρία – που μπορεί να διατυπώνεται με τόση σαφήνεια για πρώτη φορά, αλλά εγγράφεται σε μια αντίληψη η οποία όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι θεωρούσαν ότι έχει εκλείψει ήδη από την ίδρυση της Κοινωνίας των εθνών».

Ζουν στον κόσμο τους

Προφανώς, τους έκανε πολύ μεγάλη ζημιά η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και αντέδρασαν όλοι και μάλιστα τόσο σπασμωδικά.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει τον κόσμο ότι αυτά που είπε ο Κάρολος Παπούλιας δεν σημαίνουν και αποκήρυξη της Νέας Εθνικής Στρατηγικής που έχει εξαγγείλει ο Γιωργάκης και ο οποίος αυτή την εβδομάδα τη συζήτησε με τον… Κώστα Σημίτη!

Μεγαλύτερη αυτοδυσφήμησή της δεν υπάρχει! Κι όμως, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε την αφέλεια να διοχετεύσει και στον Τύπο ότι «για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για την εξωτερική πολιτική».

Την ίδια απόσταση από την πραγματικότητα και από τα αισθήματα του ελληνικού λαού έχει αρχίσει να δείχνει και η ΝΔ. «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς», δήλωσε π.χ. στο Παρίσι η Ντόρα. Κι όμως, είχε ήδη δηλώσει προκλητικά ο Ερντογάν: «Αν είναι να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ, επειδή δεν κάνουμε κάποιο βήμα στο πρωτόκολλο, ας διακοπούν», ενώ την επόμενη των αφελών δηλώσεων της Ντόρας έγινε ακόμη πιο σκληρός μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση.

«Η Τουρκία δεν θα θυσιάσει ποτέ την ‘‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” στην

ΕΕ!» διακήρυξε με στόμφο και πρόσθεσε: «Έχουμε τιμή και αυτή είναι η Κύπρος!» Όσον για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αυτός ενθουσιάστηκε με τις δηλώσεις της Ντόρας για το Κυπριακό: «Μέχρι σήμερα, όταν επιμέναμε ότι το Κυπριακό πρόκειται για θέμα που πρέπει να λυθεί με την Τουρκία, την Ελλάδα και τις δύο πλευρές της Κύπρου, η Ελλάδα ”εμείς δεν θέλουμε να αναμειχθούμε”. Τώρα, απ’ ό,τι βλέπω, αισθάνονται και εκείνοι την ανάγκη να συμβάλουν στη λύση ως εγγυήτρια δύναμη», δήλωσε πανηγυρικά, αισθανόμενος δικαιωμένος.

Άντε, τώρα, να κάνεις εξωτερική πολιτική με τέτοια υπουργό Εξωτερικών και με τέτοια γραμμή…


Σχολιάστε εδώ