Ξεπούλησαν δημόσια έκταση οχτώ στρεμμάτων στο κέντρο του Ναυπλίου

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξαν οι δύο επιθεωρήτριες, στις 17/3/1998 η ΚΕΔ Ναυπλίου ζήτησε ξαφνικά τα απαραίτητα έγγραφα για να εκποιήσει ένα οικόπεδο με τα στοιχεία Β4503.

Η Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας με έγγραφό της προς την ΚΕΔ Ναυπλίου εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στην πώληση του ακινήτου, γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης και θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δημοσίου.

Άλλωστε, επισημαίνεται στο έγγραφο, όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Αν αξιοποιείτο οικοδομικά ο χώρος από το Δημόσιο, θα γλίτωνε το κράτος τα ενοίκια και οι δημόσιες υπηρεσίες του νομού θα στεγάζονταν σε κτίρια λειτουργικά που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες λόγω της θέσης τους.

Αντί για απάντηση η ΚΕΔ Ναυπλίου προχώρησε στην εκποίηση του ακινήτου με τιμή εκκίνησης 2.700.000 ευρώ. Η συνολική έκταση του οικοπέδου φθάνει τα 8 στρέμματα περίπου.

Παρέμβαση κατά την ημέρα της εκποίησης του οικοπέδου έκανε και ο νομάρχης Αργολίδας, ο οποίος με το υπ’ αριθμ. 669/27-6-02 έγγραφό του ζήτησε, απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς, την ανάκληση της δημοπρασίας αυτής, χαρακτηρίζοντας την πράξη εκποίησης του χώρου αυτού «ανίερη, άστοχη, απερίσκεπτη και καταστροφική, επειδή:

α) Η πόλη του Ναυπλίου στερείται υποδομών παιδείας, διοικητικού κέντρου και γενικότερα κτιριακών υποδομών δημοσίων υπηρεσιών.

β) Ο χώρος αυτός είναι εφαπτόμενος της παραδοσιακής πόλης του Ναυπλίου απέναντι από τη νησίδα Μπούρτζι.

γ) Κατά την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως 1958 του Ναυπλίου, οι περισσότερες πλατείες οικοδομήθηκαν (άρα υπάρχει έλλειψη πρασίνου).

δ) Ο χώρος εφάπτεται του χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδο, κολυμβητήριο) και του πρώτου και δεύτερου Γυμνασίου Ναυπλίου, του Ιερού Ναού Αγ. Αναστασίου και της χερσαίας ζώνης λιμένος Ναυπλίου.

ε) Είναι ο μοναδικός εναπομείνας χώρος προκειμένου να μελετηθεί ενιαία, εξασφαλίζοντας υποδομές και περιβάλλον, εντασσόμενος στο ιστορικό περιβάλλον της πρώτης πρωτεύουσας του νεότερου ελληνικού κράτους».

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοδοτική δημοπρασία έγινε και το οικόπεδο κατακυρώθηκε στον Δημ. Κατσιγιάννη αντί 4.326.750 ευρώ.

Η Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας πάντως επιμένει, σύμφωνα με την έκθεση, ότι δεν εξέδωσε απόφαση εκποίησης, όπως προβλέπει το ΝΔ 416/74. Αναφερόμενη στο θέμα αυτό η ΚΕΔ ΑΕ ανέφερε στις επιθεωρήτριες ότι η νομιμότητα των χειρισμών του κλιμακίου της ΚΕΔ Ναυπλίου καλύφθηκε πλήρως από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη! Δηλαδή ο τότε υφυπουργός πήρε την ευθύνη για να εκποιηθεί το οικόπεδο-φιλέτο παρά τις αντιδράσεις των τοπικών υπηρεσιών.

Στα συμπεράσματά της η έκθεση αναφέρει ότι ρωτήθηκε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, επειδή η προσδιορισθείσα αξία του οικοπέδου θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλή! Το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών όμως απεφάνθη ότι «η εκτίμηση είναι ορθή»…

Σύμφωνα με παράγοντες του Ναυπλίου, η εκποίηση του οικοπέδου αποτελεί σκάνδαλο, τόσο γιατί η τιμή στην οποία δόθηκε ήταν χαμηλή όσο και επειδή δεν υπήρχε λόγος να πωληθεί ένα τόσο σημαντικό ακίνητο, το οποίο αν αξιοποιούσε το Δημόσιο, θα έλυνε πολλά προβλήματά του.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας για την τιμή, ενώ θα πρέπει να διευκρινισθεί αν τα χρήματα που εισπράχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των παγίων.


Σχολιάστε εδώ