Μετά τον πρώην Αττικής ποιοι Μητροπολίτες έχουν σειρά;
Πρόκειται για την απόφαση που πήρε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, το οποίο ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία έκρινε ένοχο τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα για την κατηγορία της υπεξαίρεσης 66,5 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Στο κατηγορητήριο υπήρχε η κατηγορία ότι είχε υπεξαιρέσει 90 εκατομμύρια δραχμές, αλλά το δικαστήριο έκρινε την ενοχή του μόνο για τα 66,5 εκατ. δρχ.
Ο πρώην Αττικής Παντελεήμων αφέθηκε ελεύθερος, αλλά του επιβλήθηκαν χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Μετά την έκδοση της απόφασης ο κ. Παντελεήμων χαρακτήρισε άδικη την καταδίκη του και υποστήριξε ότι η αλήθεια θα αποδειχτεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ο ίδιος μητροπολίτης έχει κατηγορηθεί ότι διαθέτει περί τα 2 δισ. δραχμές σε «off shore» εταιρείες και όταν η υπόθεση αυτή εξεταστεί επισήμως από τη Δικαιοσύνη, τότε σίγουρα ο κ. Παντελεήμων δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει πώς απέκτησε τα δισεκατομμύρια αυτά από τις οικονομίες του. Η καταδίκη τού εν λόγω μητροπολίτη για την υπεξαίρεση των 66,5 εκατομμυρίων δραχμών είναι εντυπωσιακή και αποτελεί ένα ιδιαιτέρως αυστηρό μάθημα για όσους εκ των συναδέλφων του θα ήθελαν να τον μιμηθούν, διότι μερικοί εξ αυτών τον έχουν ήδη μιμηθεί, αλλά την έχουν γλιτώσει. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος υπό το κράτος των αποκαλύψεων αυτών αναγκάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, ενεργοποιώντας τον νόμο του Απ. Κακλαμάνη του 1983, να απομακρύνει τον κ. Παντελεήμονα από τη Μητρόπολη Αττικής με το αιτιολογικό του σκανδαλισμού του χριστεπώνυμου πληρώματος και να τον κηρύξει έκπτωτο. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται χρήση αυτού του νόμου. Την πρώτη φορά ίσχυσε για να απομακρυνθεί ο τότε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Προκόπιος.
Ήδη μερικές από τις περιπτώσεις μητροπολιτών που μπήκαν πάμφτωχοι στην Εκκλησία και φόρεσαν το ράσο και σήμερα διαθέτουν τεράστιες περιουσίες μάς έχουν γίνει γνωστές. Περιπτωσιολογικά αναφέρουμε τα εξής: Την περίπτωση μητροπολίτη που πέθανε προ τριετίας και υπηρετούσε σε μητρόπολη του Λεκανοπεδίου και ο οποίος πεθαίνοντας άφησε στα αδέλφια του και όχι στην Εκκλησία -απ’ όπου τα απέκτησε- περί τα 2 δισ. δραχμές. Γνωστή επίσης είναι η περίπτωση πρώην μητροπολίτη, ο οποίος υπηρετούσε σε μητρόπολη της Πελοποννήσου και διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 2 δισ. δραχμές. Γνωστές είναι επιπλέον οι περιπτώσεις δύο εν ενεργεία μητροπολιτών -ο ένας υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο και ο άλλος σε νησιωτική μητρόπολη- οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτουν τεράστιες προσωπικές περιουσίες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενη η Σύνοδος και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Εκκλησίας και να διασφαλίσουν το «ιερό χρήμα».