Μάχη για αυξήσεις και Βαρέα-Ανθυγιεινά στο Δημόσιο

Η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου διεκδικεί κατώτατο εισαγωγικό μισθό στα 1.200 ευρώ. Με δεδομένο ότι από την εφαρμογή του νόμου ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, ούτε καν διαδικασία διαλόγου επί της ουσίας, και οι δύο πλευρές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλητές της κυβερνητικής πλευράς Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης, ομνύουν βεβαίως υπέρ της ανάγκης διεξαγωγής διαλόγου για σύμβαση με την ΑΔΕΔΥ, όμως, ταυτοχρόνως, διαμηνύουν ότι επικρατεί «οικονομική στενότητα» ώστε να μη δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες, ενώ πληροφορίες φέρουν τους δύο υπουργούς να ανανεώνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο -πιθανότατα από 1/1/2007- χωρίς όμως να διαρρέουν πτυχές του σχεδιασμού τους. Υπενθυμίζεται σχετικά πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε διαβεβαιώσει την άνοιξη του 2004 ότι το νέο μισθολόγιο επρόκειτο να ξεκινήσει από 1/1/2005…

Ισχυρό είναι πάντως, για άλλη μια φορά, το μπλοκ των συνδικαλιστών, καθώς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των παρατάξεων όλου του πολιτικού φάσματος εκτιμάται ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, με ενδεικτικό το γεγονός πως το υπόμνημα με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ έχει ομοφώνως εγκριθεί στη διάρκεια του γενικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Η διαπραγματευτική ομάδα από πλευράς ΑΔΕΔΥ αποτελείται από τους Σπ. Παπασπύρο (πρόεδρο), Ηλ. Βρεττάκο (αντιπρόεδρο), Κ. Παπαντωνίου (αντιπρόεδρο), Γ. Αντωνάκο (αντιπρόεδρο), Ηλ. Ηλιόπουλο (γενικό γραμματέα), Ηλ. Δόλγυρα (μέλος ΕΕ) και Δημ. Αγκαβανάκη, (επίσης μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ).

Τεχνικοί σύμβουλοι ορίστηκαν οι Αλ. Μητρόπουλος (καθηγητής Νομικής) και Δημ. Αντωνίου (νομικός σύμβουλος).

Ως ειδικοί διαπραγματευτές-εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν οι Β. Πολυμερόπουλος, Β. Ξενάκης, Χ. Καλύβας, Α. Αποστολόπουλος, Δ. Παππάς, Χ. Σουλελές, Τ. Ευαγγελοπούλου, Δ. Σπανού, Δ. Κίτσιος και Θ. Χρονόπουλος.

Στο υπόμνημα με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, που βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών διαπραγματευτών, τίθενται αναλυτικά τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων και ήδη πολλοί συνδικαλιστές προεξοφλούν ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων 6-7 χρόνων δεν επιτρέπει προσδοκίες και περιθώρια για σύναψη συμφωνίας. Τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη αναφέρουν ότι αν όντως η εξέλιξη της συνάντησης και των διαπραγματεύσεων είναι αρνητική, τότε η ΑΔΕΔΥ θα φέρει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο το αίτημά της για καταβολή διορθωτικού ποσού για τα έτη 2005-2006.

Αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Ανάμεσα στα αιτήματα που το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έχει υποβάλει προς τους κυρίους Παυλόπουλο και Αλογοσκούφη περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

• Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατοχύρωση των διαφόρων επιπέδων διαπραγμάτευσης. Διαμόρφωση κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, ρύθμιση καταβολής σύνταξης και δικαιούμενων αποζημιώσεων σε περίπτωση θανάτου.

Κορυφαία ζητήματα που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και στους εργαζόμενους σε αυτές η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει τα εξής:

• Το νέο μισθολόγιο, την εφαρμογή και στο Δημόσιο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), τη δημιουργία Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, την επιβολή κυρώσεων για τη μη τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια και ρυθμίσεις που αφορούν το εργατικό ατύχημα και την επαγγελματική ασθένεια, καθώς και το ωράριο γονέων που έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες και την άδεια τοκετού.

Η πρόταση της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα εξής:

1 Για την κάλυψη της απώλειας των αποδοχών, την αναπροσαρμογή τους με βάση το σημερινό κόστος ζωής, την εξομοίωσή τους με τον μέσο όρο των αμοιβών των εργαζομένων στο Δημόσιο στην ΕΕ και την αναβάθμιση των εν ενεργεία και συντάξιμων αποδοχών, διαμορφώνεται νέο μισθολόγιο με κατώτερο εισαγωγικό μισθό στα 1.200 ευρώ.

2 Οι σχέσεις μεταξύ των κατηγοριών διαμορφώνονται:
α) Εσωτερική σχέση για κάθε κατηγορία 1 προς 2.
β) Εξωτερική σχέση ΥΕ – ΠΕ 1 προς 3.

Εκτός από τις οικονομικές διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στο ζήτημα των ΒΑΕ, καθώς η κυβέρνηση μετατοπίζει τη λύση του για τον χρόνο που θα μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, δηλαδή την επόμενη τετραετία.


Σχολιάστε εδώ