«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άκουγαν με εμφανή απάθεια τα βαριά λόγια που εκτόξευε ο αρχηγός τους, ο οποίος χειροκροτήθηκε λίγες φορές και αυτές όχι από όλα τα στελέχη του. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία προκάλεσε έκπληξη και συζητήθηκε έντονα στους διαδρόμους, θεωρείται από πολλούς ως μήνυμα δυσαρέσκειας των βουλευτών μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Δεν λείπουν, ωστόσο, κι εκείνοι που θεωρούν ότι η παγερή αυτή αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια απλή και πρόσκαιρη δυσαρέσκεια. Υποστηρίζουν, αντιθέτως, ότι είναι μια στάση που έχει στοιχεία έντονης αμφισβήτησης της ηγετικής φυσιογνωμίας του αρχηγού τους. Και πιστεύουν ότι ανάλογες εκδηλώσεις θα επαναληφθούν στο μέλλον, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση την επαύριο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εφόσον τα αποτελέσματά τους δείξουν ότι παγιώνεται το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε το 2004.

Κατάφερε να τους δυσαρεστήσει όλους

Με τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε, όπως λένε βουλευτές, να πετύχει το… ακατόρθωτο, που είναι να τους δυσαρεστήσει… όλους. Ορισμένοι μιλούν για τοποθετήσεις και μετακινήσεις χωρίς κριτήρια και υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιβραβεύτηκαν με αξιώματα βουλευτές που σπανίως εμφανίζονταν στο Κοινοβούλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Σταύρο Μπένο και τον Νάσο Αλευρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν δυσαρέστησε μόνον εκείνους που άφησε εκτός, κάτι που ίσως ήταν αναμενόμενο και συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις τοποθετήσεις, είτε πρόκειται για κυβερνητικά είτε για κομματικά όργανα. Δυσαρέστησε και κάποιους από εκείνους που περιέλαβε στον «ανασχηματισμό» του, αφού αρκετούς τους πήγε σε άσχετα αντικείμενα, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που από συνομιλητής της Ντόρας Μπακογιάννη, ξαφνικά βρέθηκε να είναι «σκιώδης» του Ευάγγελου Μπασιάκου. Για να μη μιλήσουμε για τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που, όπως ακούγεται στους διαδρόμους, είναι εξοργισμένος, καθώς δεν ήθελε με τίποτε να είναι στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και πιστεύει ότι η τοποθέτησή του εκεί τον κάνει «στόχο» εκείνων που τον υπονόμευαν, όσο ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών, που μοίρασε τα χρίσματα στους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ.

Λάθος στο λάθος με την πρόσκληση Καραμανλή

Εκείνο που κυρίως αποδίδουν στον αρχηγό τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «δεν έχει σταθερή γραμμή σε κανένα θέμα». Ούτε στις επιλογές που κάνει στα πρόσωπα ούτε στις θέσεις που παίρνει ούτε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν το χειρισμό της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του κόμματος και πατέρα του, του Ανδρέα Παπανδρέου. «Από την μια τον προσκάλεσε, στρώνοντάς του το καλύτερο χαλί για να περπατάει ως κυρίαρχος στον ”μεσαίο χώρο”, και από την άλλη του επιτέθηκε στη Βουλή επειδή πήγε», επισήμαναν με απογοήτευση «πράσινα» κοινοβουλευτικά στελέχη, στο εντευκτήριο της Βουλής αμέσως μετά την «κόντρα» που προκλήθηκε. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διορθώσει το πρώτο λάθος του που ήταν η πρόσκληση, την οποία έσπευσε να αποδεχθεί ο Κ. Καραμανλής, με ένα ακόμη λάθος, που ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον προσκεκλημένο του.

«Σφίγγα» η Μπενάκη με την παράταση και τα θερινά

Σε μεγάλη αγωνία κρατάει βουλευτές, αλλά και υπαλλήλους της Βουλής η πρόεδρος του Σώματος, Άννα Μπενάκη Ψαρούδα, καθώς δεν ξεκαθαρίζει αν η παράταση των εργασιών της Συνόδου της Ολομέλειας, για να μην παραγραφούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων TOR M1, θα συνοδευθεί ή όχι από τη λειτουργία θερινών τμημάτων. Στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που έγινε την Τετάρτη, επειδή την Πέμπτη θα γινόταν η συζήτηση των αρχηγών, η κ. Μπενάκη το έπαιξε «σφίγγα». «Ξέρετε ότι τη διάρκεια της Συνόδου δεν την αποφασίζει η Βουλή, την αποφασίζει η κυβέρνηση, που εκδίδει το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της», είπε όταν ρωτήθηκε. Το ύφος της απάντησής της ήταν τέτοιο, που έκοψε κάθε διάθεση για περαιτέρω κουβέντα επί του θέματος, πολύ περισσότερο που ο μόνος που θα μπορούσε να της πει κάτι, δηλαδή ο προκάτοχός της Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος συνήθως έχει άποψη για όλα, δεν μπορούσε να αντιδράσει, αφού εκείνος ήταν που πρώτος έριξε την ιδέα για παράταση της Συνόδου, με σχετική ερώτηση που απηύθυνε στις αρχές του μήνα στον πρωθυπουργό.

«Χρησμός» από τον Καραμανλή στην πρόκληση του Παπανδρέου

Η εντύπωση, πάντως, που υπήρχε μετά τη διάσκεψη της Τετάρτης ήταν ότι το θέμα της παράτασης θα το ξεκαθάριζε την επόμενη ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη λειτουργία των θεσμών και σε αυτήν παρέπεμπαν άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στην κ. Μπενάκη, αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Ο Κώστας Καραμανλής, όμως, περιορίστηκε σε έναν «χρησμό» και απέφυγε να πάρει σαφή θέση, αφήνοντας, πάντως, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στο γιατί δεν το ξεκαθάρισε οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι δεν έχει πάρει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εξίσου ασαφής ήταν και η πρόκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι θέλει «να κρατάει σε ομηρία την πολιτική ζωή» και είπε σε έντονο ύφος: «Αρκετά οι εκβιασμοί σας περί εξεταστικών επιτροπών και ειδικών δικαστηρίων». Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην παράταση της Συνόδου. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε, κυρίως για τις απαγωγές των Πακιστανών και την υπόθεση των υποκλοπών, με ένα «δεν κάνουμε συμψηφισμούς και δε δίνουμε συγχωροχάρτι» και έτσι το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.

Οι διακοπές των υπαλλήλων και οι αμοιβές των θερινών

Αυτό βεβαίως που απασχολεί βουλευτές και υπαλλήλους δεν είναι αν θα παραταθεί τυπικά η Σύνοδος, αλλά αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα θερινά τμήματα από τις αρχές Ιουλίου. Και οι μεν υπάλληλοι ενδιαφέρονται για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, το ενδιαφέρον των βουλευτών, όμως, είναι κυρίως για τον οικονομικό τους προγραμματισμό. Βλέπετε για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση θερινών τμημάτων η αμοιβή είναι κοντά στα 300 ευρώ. Στο θέμα των θερινών, όμως, οι απόψεις όλων δεν συμφωνούν. Οι περισσότεροι, κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, λένε ότι από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό δεν εμποδίζεται η λειτουργία τμημάτων διακοπών, που μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το αν θα βγει ή όχι το Διάταγμα για τη λήξη της Συνόδου. Επικαλούνται, μάλιστα, το προηγούμενο του καλοκαιριού του 2000 και του 2004, όπου λειτούργησαν τμήματα χωρίς να λήξει η Σύνοδος. Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος εκείνων -κυρίως από την αντιπολίτευση- που λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν δύο φορές στην ίδια Σύνοδο τμήματα. Και υποστηρίζουν ότι αυτό που συνέβη μετά τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν λειτούργησαν τμήματα, χωρίς να λήξει η Σύνοδος, ήταν διαφορετική περίπτωση, αφού δεν είχε συμπληρωθεί το πεντάμηνο που ορίζει το Σύνταγμα ως ελάχιστη διάρκεια της κάθε Συνόδου και σε εκείνες τις Συνόδους δεν είχε ψηφιστεί προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για παράταση θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις όχι μόνο πολιτικού, αλλά και συνταγματολογικού χαρακτήρα. Και ίσως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση δεν ανοίγει ακόμη πλήρως τα χαρτιά της. Το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί οριστικά αυτή την εβδομάδα, που ουσιαστικά είναι η τελευταία πριν από την έναρξη του κοινοβουλευτικού καλοκαιριού, αφού μετά τη συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης για τη συνταγματική αναθεώρηση οι περισσότεροι βουλευτές θα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο μόνο όσο χρειάζεται για να υπογράψουν στο βιβλίο των παρουσιών…

Τώρα θυμήθηκε να προτείνει περιορισμό στις τροπολογίες ο Σ. Κοσμίδης

Δεν είναι, όμως, μόνον οι κυβερνώντες που θυμήθηκαν τώρα ότι για υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται η Βουλή (το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών), είναι και οι αντιπολιτευόμενοι που ξεχνούν τα δικά τους «έργα και ημέρες». Το γράφουμε με αφορμή ανακοίνωση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Κοσμίδη, ο οποίος κάνει γνωστό ότι έστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων και την πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητεί περιορισμούς στην κατάθεση τροπολογιών. Η πρότασή του είναι να αλλάξει ο Κανονισμός και εκεί που λέει ότι πρέπει να μεσολαβούν τρεις ημέρες από την κατάθεση έως τη συζήτηση να μπει η λέξη «εργάσιμες», για να σταματήσει το φαινόμενο τροπολογίες που κατατίθενται την Παρασκευή να συζητούνται την Τρίτη, χωρίς οι βουλευτές να έχουν προλάβει να τις μελετήσουν. Σωστή, βεβαίως, η πρότασή του, αλλά όταν ήταν «στυλοβάτης του εκσυγχρονισμού» και είχε την καίρια θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, γιατί δεν την εφάρμοζε και αντ’ αυτού είχαμε φαινόμενα σαν την περίφημη «τροπολογία Πάχτα»;


Σχολιάστε εδώ