Ισόβιος διοικητής της Εθνικής είναι ο στόχος του

Πρόκειται για επιβεβαίωση των φόβων, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτό το ντιλ από τον κ. Αράπογλου, ότι η τράπεζα του Ελληνισμού θα περάσει σε ξένα χέρια.

Η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής σ’ αυτή την επιχείρηση αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας. Και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρχουν και οι αποδείξεις, αν υποθάλπει το πέρασμα της Εθνικής σε ξένους, με το αν θα αρνηθεί στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση ματ του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής, Σταύρου Κόκκου, που αιφνιδίασε την κυβέρνηση, πρωτίστως όμως τη διοίκηση της Εθνικής κι όσους ενδεχομένως βρίσκονται πίσω απ’ αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά της τουρκικής τράπεζας.

Πίστευαν ότι ο σύλλογος, από τη στιγμή που στη γενική συνέλευση ήταν αντίθετος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα συμμετείχε. Η στροφή όμως κρίθηκε αναγκαία, από τη στιγμή που με τα γνωστά κόλπα η γ.σ. ενέκρινε την αύξηση, προκειμένου με τη συμμετοχή του συλλόγου να μπλοκαριστεί ο αφελληνισμός της Εθνικής. Το μπαλάκι τώρα είναι όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον κ. Αράπογλου, δεδομένου ότι πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού είναι ο υποδιοικητής της, ο κ. Πεχλιβανίδης, που θα πρέπει να υπογράψει την αίτηση. Αν πει «όχι», τότε αποκαλύπτεται το σχέδιο του αφελληνισμού της Εθνικής. Επομένως, ο Αράπογλου και η κυβέρνηση άλλη επιλογή δεν έχουν από το να συναινέσουν στη συμμετοχή του συλλόγου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, όπως επισημάναμε και στο προηγούμενο φύλλο, το παιχνίδι θα παιχθεί στην τιμή μετοχής στην οποία θα πωληθούν τα «αδιάθετα» που θα μείνουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εκεί θα φανεί κατά πόσον το παιχνίδι είναι στημένο. Με όσα πλέον έχουν αποκαλυφθεί, στόχος του Αράπογλου, μέσα από το ντιλ αυτό, είναι ένα μόνο, το να γίνει ΙΣΟΒΙΟΣ διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ή όπως αλλιώς θα λέγεται μετά την εξαγορά. Και ασφαλώς έχει μελετήσει πώς θα το πετύχει, ελέγχοντας τα ποσοστά…

Μήνυση για απάτη

Πάντως, μπορεί ο κ. Αράπογλου να κάνει σχέδια επί χάρτου, αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα του βγουν, από τη στιγμή που θα έχει ανοιχτές παρτίδες με τη Δικαιοσύνη. Ήδη, αύριο ή το αργότερο την Τρίτη ο Σύλλογος Εργαζομένων καταθέτει μήνυση για απάτη, απιστία και παραβίαση του νόμου περί χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η μήνυση στρέφεται κατά Αράπογλου και Πεχλιβανίδη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέστησαν ψευδή γεγονότα για αληθή!

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον Αράπογλου

Στο μεταξύ, είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατηγορούν τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας ότι παραπλάνησε τη Βουλή! Και παραθέτουν στοιχεία, τα οποία είχαμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο και μάλιστα με τίτλο «Παραπλάνησε τη Βουλή ο Αράπογλου», όπως προέκυπτε από μια σύγκριση των πρακτικών της Βουλής με τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου που η Εθνική κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Οι 20 βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι οι:

Βάσω Παπανδρέου, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Κουσελάς, Στέλιος Ματζαπετάκης, Πέτρος Κατσιλιέρης, Γιώργος Ανωμερίτης, Χρήστος Βερελής, Κωνσταντίνος Βρεττός, Κώστας Γείτονας, Μίμης Ανδρουλάκης, Θεόδωρος Κολιοπάνος, Κίμων Κουλούρης, Σταύρος Μπένος, Ιωάννης Παπαντωνίου, Κώστας Σπηλιόπουλος, Γιάννης Τσακλίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γεώργιος Φλωρίδης και Πέτρος Ευθυμίου.

Υποχώρηση μεγεθών και κερδών προβλέπει η JP Morgan

Μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω στις προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών της Finansbank εμφανίζει πρόσφατη ανάλυση (20/6/2006) της JP Morgan με συντάκτρια την έμπειρη αναλύτρια του αμερικανικού οίκου Yolanda Courtins.

Συγκεκριμένα, για τα έτη 2006 και 2007 αναμένονται συνολικά έσοδα από τόκους σε τουρκικές λίρες 2,40 δισ. και 2,45 δισ. αντίστοιχα, έναντι αρχικών προβλέψεων 2,49 δισ. και 2,74 δισ. αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν σε 616 εκατ. και 792 εκατ. για τα έτη 2006 και 2007, έναντι αρχικών προβλέψεων για 674 εκατ. και 879 εκατ. αντίστοιχα. Σε δολάρια οι προβλέψεις είναι για έσοδα από τόκους 1,59 δισ. και 1,58 δισ. αντίστοιχα, έναντι αρχικών προβλέψεων για 1,90 δισ. και 1,89 δισ. αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά από φόρους σε δολάρια αναμένεται να διαμορφωθούν σε 408 εκατ. και 511 εκατ. για τα έτη 2006 και 2007, έναντι αρχικών προβλέψεων για 515 εκατ. και 607 εκατ. αντίστοιχα.

Το σύνολο των καταθέσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2006 σε 8,18 δισ. τουρκικές λίρες και στα τέλη του 2007 σε 9,42 δισ., έναντι αρχικών προβλέψεων για 11,8 δισ. και 13,6 δισ. αντίστοιχα. Στα τέλη του 2005 οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 10,1 δισ. τουρκικές λίρες.

Προκύπτει ότι το 2006 και το 2007 αναμένεται δραστική υποχώρηση σε αυτό το μέγεθος. Τέλος, το σύνολο του ενεργητικού αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2006 και του 2007 σε 17 δισ. και 20,1 δισ. τουρκικές λίρες αντίστοιχα, έναντι αρχικών προβλέψεων για 22,3 δισ. και 26,4 δισ. αντίστοιχα. Στα τέλη του 2005 το σύνολο του ενεργητικού της Finansbank ήταν 18 δισ. τουρκικές λίρες.


Σχολιάστε εδώ