Εντολή… αρμοδίως: Κατεβάστε τους τόνους

Εάν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται σήμερα στην κοινωνία είναι πως η κυβερνητική παράταξη διαμορφώνει από τώρα «αέρα νίκης» για τις… επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι σίγουρο ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα του χειμώνα θα μειώσουν τη διαφορά και οι εντυπώσεις θα είναι αντιστρόφως ανάλογες των σημερινών. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη και δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο από τη μια τη θριαμβολογία και από την άλλη την όξυνση, την οποία καθώς φαίνεται, επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά και για να «ανεβάσει στροφές» στην αντιπολιτευτική του τακτική.

Προβληματίζει επίσης τους κυβερνώντες ότι ακόμη και τα ποιοτικά στοιχεία καταδεικνύουν τάσεις διαμόρφωσης «παγιοποιημένης» διαφοράς στην παράσταση νίκης, κάτι που εάν αντιστραφεί, εξαιτίας λ.χ. ενός κορυφαίου γεγονότος, θα οδηγήσει στη δημιουργία αντίθετου κλίματος καταστροφολογίας.

Μετά την αναδίπλωση στον χώρο της Παιδείας, το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζεται αποφασισμένο να προχωρήσει όχι μόνο το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά και το συνολικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων μέσα στους πρώτους μήνες του χειμώνα. Το γεγονός αυτό έχει και την εξήγησή του στις πρώτες… αισιόδοξες νότες των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα την ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη.

Πέρα από το ότι η αισιοδοξία αυτή θα διαπεράσει, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και τα κοινωνικά στρώματα που είναι έτοιμα να ρίξουν το μήνυμά τους στις κάλπες, εν όψει νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, είναι σίγουρο ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης είναι πολύ θετικό και υποβοηθά τις μεταρρυθμίσεις.

Οι «δυναμικές μειοψηφίες» κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες δεν είναι δυνατόν να θέσουν στο περιθώριο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει με ανακούφιση την παντελώς ακραία στάση του φοιτητικού κόσμου -όλο το νομοσχέδιο να αποσυρθεί- καθώς θεωρεί πως η στάση αυτή δικαιώνει τις απόψεις της περί «καπελώματος» ενός μεγάλου μέρους του φοιτητικού κόσμου.

Ταυτόχρονα, επειδή η κοινωνία αποκρούει τις δυναμικές επαναστάσεις και τις ακραίες αρνήσεις, με κανέναν τρόπο δεν δέχεται τις «επιδεικτικές ασκήσεις δύναμης» που μάλλον γίνονται από τον φοιτητικό κόσμο και όχι μόνο από τα ΜΑΤ.

Στην ουσία η ελληνική κοινωνία, όπως και οι αναλυτές δημοσκόποι εκτιμούν, δεν δέχεται μεν τις φιλελεύθερες σκληρές λύσεις, αλλά από την άλλη απορρίπτει και τη λογική των κινητοποιήσεων, ειδικά του φοιτητικού κόσμου. Αυτό οφείλεται και στο ότι η κοινωνία πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να γίνει», γιατί η κατάσταση, με την υποβάθμιση της γνώσης στα πανεπιστήμια, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Κυβερνητικοί παράγοντες παρουσιάζονταν ωστόσο προβληματισμένοι από το ότι η αποδοχή της κυβερνητικής παράταξης, κάτι που αποτυπώνεται και ως διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και άνοιγμα της ψαλίδας, φαντάζει μετέωρη στην περίπτωση που δεν «εμπεδωθεί», δεν αποκτήσει δηλαδή ουσιαστικό περιεχόμενο.

Με αυτόν τον προβληματισμό εννοούν, όπως εξηγούν, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάζει ένα όραμα, το οποίο θα στηρίξει αυτούς που την εμπιστεύονται. Θα πρέπει να δώσει κάτι «για το τέλος του δρόμου».

Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από τη μια πλευρά θα ανακοινώσει τα πολύ θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, κάτι που φυσικά σημαίνει φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις για μισθωτούς-συνταξιούχους, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και το στίγμα των αλλαγών και των επόμενων στόχων της κυβέρνησης. Πακέτο εξαγγελιών και μέτρων ετοιμάζεται και όσον αφορά τις ρυθμίσεις περί προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Ακόμη, αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και την ταχύτερη προώθηση ρυθμίσεων που θα αφορούν τους τομείς του εκσυγχρονισμού του κράτους και των μεταρρυθμίσεων.


Σχολιάστε εδώ