Ελληνική νοοτροπία

Ο Παναθηναϊκός χαρακτηρίζεται πετυχημένος, επειδή κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα, ασχέτως από το ότι η ομάδα χτίστηκε με σκοπό να πάρει την Ευρωλίγκα. Αυτή η παράμετρος δεν λαμβάνεται υπόψη γιατί πολύ απλά δεν είναι συμφέρουσα. Οι επιτελείς του Ολυμπιακού, πριν παραιτηθεί ο Καζλάουσκας, έκριναν απόλυτα πετυχημένη τη χρονιά λόγω της πορείας της ομάδας στην Ευρωλίγκα, αλλά και της δημιουργίας ενός συνόλου με δυνατότητες τη νέα χρονιά. Τα δεδομένα άλλαξαν, όταν ο Λιθουανός κούνησε μαντίλι κι επειδή έπρεπε να γίνει. Ο Άρης εξασφαλίζοντας θέση στην Ευρωλίγκα αλλά και με συμμετοχή στον τελικό του ULEB Cup χαρακτηρίστηκε πετυχημένος από τους ανθρώπους του, πριν καν φθάσει στην υλοποίηση αυτών των στόχων! Το Μαρούσι, βάσει των οικονομικών του δυνατοτήτων, απολαμβάνει τον ίδιο τίτλο γιατί έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά και γιατί διεκδίκησε την Ευρωλίγκα φθάνοντας σε πέμπτο παιχνίδι. Ο Πανελλήνιος κρίθηκε επίσης πετυχημένος γιατί έκανε αισθητή την παρουσία του στο πρωτάθλημα. Έκανε την υπέρβαση, δεν πέτυχε όμως το τέλειο γιατί δεν είχε σωστή αντιμετώπιση (όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποί του), διότι προέκυψαν προβλήματα τραυματισμών, ούτε καν λαμβάνεται όμως υπόψη το ύψος της επένδυσης. Η χρονιά δεν χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη στον ΠΑΟΚ, επειδή πήρε μέρος στα πλέι οφ.

Εν κατακλείδι, μόλις τρεις ομάδες χαρακτηρίζουν αποτυχημένη τη χρονιά που πέρασε: Πανιώνιος, Ηρακλής και Ολύμπια Λάρισας. Στην ΑΕΚ παίκτες και τεχνική ηγεσία υποστηρίζουν ότι, βάσει των χρημάτων που επενδύθηκαν αλλά και των οικονομικών προβλημάτων, δεν υπήρχαν οι προοπτικές για κάτι καλύτερο. Οι Μακεδονικός, Γυμναστικός Λάρισας και Απόλλων Πατρών λέγονται πετυχημένοι επειδή σώθηκαν, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και στον Κολοσσό επιρρίπτοντας τις ευθύνες αλλού και τονίζοντας ότι οι ίδιοι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Οι «κυνηγοί»

Κάθε επαγγελματίας αθλητής λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους, όταν καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της καριέρας του. Η πρώτη του σκέψη έχει μια μορφή σύγκρισης. Πού βρίσκομαι και ποιες είναι οι προοπτικές του μέρους στο οποίο μου προτείνουν να πάω. Το οικονομικό πάντα έχει περίοπτη θέση και σε κάθε περίπτωση διαμορφώνει αποφάσεις. Οι συνθήκες εργασίες είναι δίχως αμφιβολία ζήτημα που υπολογίζεται πάρα πολύ, όπως άλλωστε και οι απαιτήσεις των εργοδοτών. Μέσα στην παράμετρο «συνθήκες εργασίες» ο αθλητής συμπεριλαμβάνει και την οικογένειά του. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Ο Άρης για τρίτη συνεχή χρονιά είναι αποφασισμένος να χτυπήσει την πόρτα του Δημήτρη Παπανικολάου. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια περίπτωση για την οποία οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες υλοποίησής της δεν ξεπερνούν ούτε το 5%. Αν δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους χάριν εντυπώσεων, είναι ένα άλλο ζήτημα. Πώς έχουν τα δεδομένα. Ξεκινώντας από το οικονομικό ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι διατεθειμένος να μπει εκ νέου σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους πρωταθλητές Ελλάδος, αλλά δεδομένων κάποιων συνθηκών που αναλύονται παρακάτω θα εξασφαλίσει περί τις 300.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Άρης σίγουρα δεν μπορεί να του διαθέσει περισσότερα. Πάμε στις συνθήκες εργασίας. Στον Παναθηναϊκό δεν έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι της άμεσης εμπιστοσύνης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έχει καθαρά βοηθητικό ρόλο στην ομάδα και σε τελική ανάλυση είναι ο τελευταίος από τον οποίο θα ζητήσει κανείς εξηγήσεις και πολύ περισσότερο ο σέρβος προπονητής. Αν αποφασίσει να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό για τον Άρη, οι «κίτρινοι» θα έχουν πάρα πολλές απαιτήσεις από αυτόν και ο κόσμος ακόμη περισσότερες. Άρα το ενδεχόμενο της προσωπικής φθοράς θα συγκεντρώσει περισσότερες πιθανότητες.

Πάμε στους υπόλοιπους παράγοντες. Η οικογένειά του είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα, ο κολλητός του αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, έχει την ψυχική του ηρεμία αλλά κι έναν άνθρωπο (Φραγκίσκος Αλβέρτης) με τον οποίο πραγματοποιεί όλα του τα χόμπι. Είτε είναι στη βάρκα και πάνε για ψάρεμα τις ελεύθερες ώρες είτε φορούν την παραλλαγή και πάνε για κυνήγι.

Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος, εξίσου ουσιαστική. Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα διεξαχθεί στην Αθήνα και ο Παναθηναϊκός έχει θέσει στόχο να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτή τη διοργάνωση, έχοντας ασφαλώς τις οικονομικές δυνατότητες για να το πετύχει. Το μπάτζετ του Άρη κατατάσσεται στα χαμηλότερα στην Ευρωλίγκα.

3Στον Παναθηναϊκό είναι απολύτως ξεκάθαροι, όταν δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η περίπτωση της απόκτησης του Κλέιτον από την Καλαμαριά. Αναφέρουν μάλιστα ως επιχείρημα ότι δεν μπορούν να κάνουν τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου, αφού θα δώσουν χρήματα για έναν παίκτη που ουσιαστικά αγωνίζεται στην ίδια θέση της ενδεκάδας με τον Έκι Γκονζάλες. Να έρθει λοιπόν για να κάθεται στον πάγκο, μάλλον ούτε ο ίδιος θα το θέλει. Από εκεί και πέρα, παίζει και το σενάριο απλώς να προσπαθεί με κάποιες φήμες ο Παναθηναϊκός να «μπλοκάρει» τη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή σε έναν από τους ανταγωνιστές του -την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό- ανεβάζοντας το κασέ του. Ποιος ξέρει, θα δείξει.

Δεν θέλει να φύγει ο Καψής

Η επιχείρηση «σκούπα» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στον Ολυμπιακό. Οι Μαυρογενίδης, Βενετίδης και Σούρερ αποχαιρέτησαν το λιμάνι, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν. Ο επόμενος που έχει μπει στη μαύρη λίστα του Τροντ Σόλιντ είναι ο Μιχάλης Καψής, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συλλόγου και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νορβηγού τεχνικού. Ο έλληνας διεθνής αμυντικός όμως δεν θέλει να φύγει και είναι πολύ πιθανό να… πατήσει πάνω στο συμβόλαιό του, καθώς έχει έναν ακόμα χρόνο συνεργασίας με τους «ερυθρόλευκους». Για τον λόγο αυτόν οι Πειραιώτες έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι το θέμα αυτό και υπάρχει η σκέψη να κρατήσουν τελικά τον Καψή ως δεύτερη λύση.


Σχολιάστε εδώ