Δύο γκάλοπ εντείνουν την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

Ένας από τους λόγους που αναμένεται οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις να εντείνουν τον προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ είναι και το ότι δημοσκοπήσεις αυτών των εταιρειών τού αμέσως προηγούμενου διαστήματος έφεραν σχεδόν «ισόπαλα» τα δύο μεγάλα κόμματα ή έδιναν ένα αμυδρό προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις δεν θα καταγράφουν απλώς άνοιγμα εκ νέου της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ, αλλά και μια «κατάρρευση των ποιοτικών στοιχείων» για το ΠΑΣΟΚ.

Όπως τονίζουν αναλυτές, η «θεαματική αυτή κάμψη» του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι δεν αξιοποίησε τη συγκυρία που είχε δημιουργηθεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και λίγο πριν από το Πάσχα, όπου η κυβέρνηση βρισκόταν στις χειρότερες στιγμές της λόγω καυτών προβλημάτων που αντιμετώπιζε (π.χ. Πακιστανοί, υποκλοπές, ΔΕΚΟ, οικονομικά κ.ά.), ώστε να σταθεροποιήσει την ανοδική του πορεία και να μπει σε τροχιά επανάκαμψης. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, λένε οι ίδιοι αναλυτές, διαφαίνεται μια πάγια θέση στο εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει -για την ώρα τουλάχιστον- λόγος να ψηφίσουν τώρα ΠΑΣΟΚ όσοι δεν το ψήφισαν στις εκλογές του 2004.

Διαφαίνεται επίσης ότι -για την ώρα τουλάχιστον- ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να πείθει τον κόσμο ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό ή ότι ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση.
Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει όμως και για τον Συνασπισμό, που δεν μπορεί να «τσιμπήσει» από τη φθορά των μεγάλων κομμάτων και, όπως λένε οι ειδικοί, αν συνεχιστεί αυτή του η πορεία, είναι πολύ πιθανό να μείνει εκτός Βουλής.
Το ΚΚΕ, κατά αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να πάει αρκετά καλύτερα, αλλά δεν κάνει ουσιαστικά κάτι για να δημιουργήσει ένα ευκρινές εκλογικό ρεύμα υπέρ του και να ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του.
Πάντως, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζει την πολιτική του σε δυναμική παρουσία εντός και εκτός Βουλής και σκληρές επιθέσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Κ. Καραμανλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διάχυτο προβληματισμό στους ψηφοφόρους του και το «μούδιασμα» των στελεχών του, με το οποίο αντιμετώπισαν τόσο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και τις αλλαγές στα κομματικά όργανα.

Βαρύ κλίμα
Την Πέμπτη το μεσημέρι, στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή επικρατούσε βαρύ κλίμα, καθώς ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος. Ο λόγος; Το χλιαρό χειροκρότημα με το οποίο υποδέχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις «καλές στιγμές» του Γιώργου Παπανδρέου κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με το οποίο αποτυπώθηκε η απογοήτευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη δυσμενή συγκυρία. Άλλωστε, στα αφτιά συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαν φτάσει οι «γκρίνιες» αρκετών νέων βουλευτών οι οποίοι ανέμεναν να αξιοποιηθούν κατά τον ανασχηματισμό των οργάνων και όχι «να έχουμε ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο εντευκτήριο της Βουλής.
Ο κ. Παπανδρέου ανέμενε ως έναν βαθμό τις αντιδράσεις, φαίνεται όμως ότι αιφνιδιάστηκε από το εύρος τους και -κυρίως- από το γεγονός ότι δεν περιορίστηκαν στους «συνήθεις υπόπτους», αλλά και σε στελέχη που είδαν με δυσφορία πολλές από τις επιλογές του. Ιδίως δε την απόφασή του να αγνοήσει όλες τις εισηγήσεις των κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών με τα οποία συνομίλησε πρόσφατα και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό οργάνων προ των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Έτσι, σε πρώτη φάση, η «συνταγή» που προκρίθηκε από το στενό επιτελείο του κ. Παπανδρέου είναι μάλλον κλασική και δοκιμασμένη:

– Να γίνουν «ενέσεις αισιοδοξίας» στα στελέχη και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει οσονούπω δείπνα σε ομάδες βουλευτών για να εκτονώσει το κλίμα απογοήτευσης και να συσφίξει και πάλι τους δεσμούς του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδος.

– Να ανέβει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και των αντιπολιτευτικών τόνων. Σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου θα επιτίθεται συνολικά στην κυβερνητική πολιτική, καταλογίζοντας το μέγιστο μερίδιο πολιτικών ευθυνών προσωπικά στον πρωθυπουργό. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα συσπειρωθεί και πάλι ο πυρήνας των ψηφοφόρων του Κινήματος, ενώ επιδιώκεται να μειωθούν και πάλι οι «διαρροές» προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη ευελπιστούν ότι θα αποδομηθεί η πρωθυπουργική εικόνα και θα ενισχυθεί αντιστοίχως το ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου.

– Εντατική δουλειά και «εργασιοθεραπεία» όλο το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προϊδέασε ήδη τους συντονιστές ότι δεν πρόκειται να έχουν… ήρεμες διακοπές, πολλώ δε μάλλον που έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο για την αυτοδιοίκηση. Το «μενού» περιλαμβάνει «non stop» περιοδείες στελεχών και του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Μετά τη λήξη και του καταστατικού συνεδρίου Νεολαίας στις αρχές Ιουλίου, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει πλέον σε πλήρη διάταξη «μάχης» από πλευράς οργάνων τουλάχιστον.


Σχολιάστε εδώ